Hopp til hovedinnhold
4 min

Unike opplevelser for barna i sommer

Norge er verdens beste land å dra på tur i – her får du tre tips fra boka «Turmagi: 68 turforslag for barnefamilien» til hvor du kan ta med barna i sommer!
Foto & videoAdam Read /Visit Sørlandet
TekstTerje Karlung

Oslo – adrenalinkick på Tryvann

Oslo Sommerpark er virkelig et eldorado for flotte klatreopplevelser i naturskjønne omgivelser rett utenfor Oslo sentrum. Her må man bruke muskler og de små grå.

I parken er det over 200 elementer i trærne fordelt på 12 ulike løyper med ulik vanskelighetsgrad. Det er utfordringer for alle aldre og nivåer, og mange ziplines som til sammen strekker seg over 1000 meter. Velg mellom miniløyper, familieløyper og tøffe løyper opptil 20 meter over bakken. De tøffeste kan hoppe fra Tigerspranget og oppleve fritt fall fra 20 meter over bakken.

Bli med på en aktiv ferie i hovedstaden i sommer. Foto: Preben Stene Larsen /Visti Oslo.
Bli med på en aktiv ferie i hovedstaden i sommer. Foto: Preben Stene Larsen /Visti Oslo.

Her finnes også en dedikert klatrepark for de aller minste. Knøtteparken starter på 0,5 meter over bakken og har 10 elementer, alt fra balansegang på stokker til zipline. Mestringsgleden er enorm og høres lang vei. Løypa passer knøtter fra 3 år og oppover. Voksne som følger barn i løypa trenger ikke å betale.

Ta gjerne med egen mat. Rundt parken er det flere koselige grill- og piknikplasser hvor dere kan tilberede og spise medbragt mat.

Klatreparken er åpen hver dag hele sommeren, og mestringsfølelsen etter en dag i trærne er enorm for både liten og stor.

Kristiansand – mye mer enn ville dyr og sjørøvertokter

Alle kjenner til Dyreparken med Kaptein Sabeltann og tante Sofie i spissen, krydret med Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen. Parken har også nesten 150 ulike dyrearter fra alle verdensdeler. Men Kristiansand og omegn har også andre ting å by på.

Langs strandpromenaden ligger bystranda. Her er det anlagt fin sandstrand, sittegrupper, badebrygge og herlig palmesus. Stranda er familievennlig og langgrunn. Rett ved stranda ligger Tangen med klatrenett, fiskeplasser, utkikkspunkt, bocciabaner og bordtennisbord.

Rett ved sentrum ligger det flotte rekreasjonsområdet Baneheia. Området er perfekt til bading og fiske i flere vann, og det er fine ruslestier, lysløype, utsiktspunkter, handicap-løype, skogsti og kultursti. Det er fin variasjon i løypene, og det er også tilrettelagt for de som har barnevogn eller rullestol.

På Bragdøya er det gamle kulturlandskapet åpnet med gamle idylliske veier og stier. Her kan man låne en robåt, ta et bad i lagunen med sandstrand velegnet for barnefamilier eller se seg rundt på kystkultursenteret. Det er gratis å campe – da får man også tid til å prøve fiskelykken.

I tillegg til Dyreparken, har Kristiansand en Høyt og Lavt-park. Her kan man boltre seg både i tretoppene, i skogen og på andre utearealer. Med åtte ulike løyper, 122 elementer og hele 23 zipliner er dette en spennende, utfordrende og variert park.

Kristiansand er et deilig sted å dra på ferie med barn, da både byen og distriktet rundt har utrolig mye gøy å tilby.

Dyreparken i Kristiansand er en sikker vinner hos barna. Foto: Inger Hutchinson/ Visit Sørlandet
Dyreparken i Kristiansand er en sikker vinner hos barna. Foto: Inger Hutchinson/ Visit Sørlandet

Ta med barna til Lofoten – et øyrike fullt av opplevelser

Lofoten er kanskje det mest perfekte stedet for familieferie i hele landet. Rammet inn av salt sjø, vakre dramatiske fjell og kritthvite sandstrender kan alle nyte ferien til fulle.

Lofoten er en ekte og naturlig fornøyelsespark med mange vakre steder å boltre seg på. Nesten uansett hva man ønsker å delta på av naturaktiviteter, så finner man det i Lofoten. Her er sjøfiske, hesteridning, enkle toppturer, spektakulære vandringer, sykkelturer, padleturer eller leting etter koraller i fjæra.

Lofoten er eventyrlig og magisk for både små og store. Foto: Hallvard Kolltveit.
Lofoten er eventyrlig og magisk for både små og store. Foto: Hallvard Kolltveit.

Én opplevelse bør man ikke gå glipp av, nemlig et besøk på Lofotr Vikingmuseum. Dette er et helt spesielt museum der man reiser 1000 år tilbake i tid, og ungene kan delta i lek og lære om vikingene og deres levesett. Her oppleves alt fra håndverk, mytologi og aktiviteter til mat fra vikingtida. Museet er bygget på stedet hvor en av de mektige norske høvdingene holdt til. En fullskala gjenoppbygging av det største høvdingehuset som er funnet, sikrer stemningen som tar deg tilbake til vikingtida. Lyset flakker fra ildsteder og tranlamper, det lukter tretjære og lammesodd. Gården, smia, vikingskip og naustområdet er levendegjort med guider, håndverk og aktiviteter – alle i tidsriktige kostymer. Utenfor er det gamle husdyrraser som trives i det frodige kulturlandskapet. Dette er minner for livet!

I Lofoten må også naturkreftene utfordres. Bli med på familiepadling og bli bedre kjent med livet i havet og fjæra rett fra en kajakk. Turridning på islandshest tilbys flere steder i Lofoten, og tilbudet strekker seg fra ridning i gammelt kulturlandskap til turer i midnattssol og over spektakulære sandstrender. Den dramatiske naturen gir også rom for flotte sykkelopplevelser. Store deler av Lofoten sykles i flatt og lett terreng, og man kan sjekke turistkontorene for sykkelutleie.

På Lofotakvariet i Storvågan oppleves livet i havet fra fjæresteinene til de store dyp. Her er også en seldam og en oterdam som er blitt svært populære blant unge besøkende.

Når man først er i Lofoten, bør man jo også fiske litt etter lofottorsken. Mange lokale tilbyr uforglemmelige fisketurer i sommersesongen. I Lofoten er det rolig tempo og trygge rammer, og alt ligger til rette for å ha det moro på et avslappende familieeventyr.

Turmagi

Av Terje Karlung

Ny bok i populær serie med 68 turforslag for barnefamilien.

Få steder i verden kan tilby så flott og variert natur som vi finner i Norge. Her presenteres 68 naturområder hvor barn og voksne kan dele flotte opplevelser og være aktive på forskjellige måter. Områdene finner du over hele landet og det er både til fjells, i skogen og langs kysten. Det er lagt opp til mange aktiviteter som fiske, kanopadling, terrengsykling og grilling på bål. Boken gir inspirasjon til dagsturer, turer med overnatting og til ferier. Og overnattingsforslag er lagt i eller i nærheten av naturområdet. I boka får du også masse tips om utstyr og forberedelser.