Hopp til hovedinnholdet

Aicha Bouhlous beste festoppskrifter

Lyst til å overraske gjestene med deilige småretter fra solens kjøkken?
Foto & videoAicha Bouhlou
TekstAicha Bouhlou
Overrask gjestene med disse fargesterke rettene fra boka Aichas middelhavsmat.

Hva med å fylle kjøkkenet med duften av deilige krydder og lage et festmåltid med retter fra solens kjøkken. Du kan gjøre det enkelt eller mer avansert. Når jeg inviterer gjester liker jeg å forberede forskjellige retter som ligner på en slags utvidet Meze er små tallerkner med dips og salater som deles som forrett eller som et helaftens måltid. En vanlig og populær måte å spise på i Middelhavsområde og Midt-Østen. Brød og et par dips som baba ganoush, moutabel, hummus og yoghurtdipper sammen med oliven er er ofte hovedelementene i en meze. Men det finnes uendelige varianter av retter som kan inkluderes i et slik måltid.

Aicha Bouhlou er født i Marokko, vokste opp i Tyskland og er Bergenser av overbevisning. Store deler av sitt voksne liv har hun jobbet med kunstformidling og drevet et galleri i Bergen. I 2012 la hun ned kunstgalleriet sitt. Aicha begynte med fotografering og fotograferte var maten hun laget hver dag. Bildene ble først delt på Instagram, med overveldende respons. I desember 2015 startet hun bloggen:

Aktuell med kokeboken Aichas middelhavsmat

Jeg har valgt å invitere til et festbord med marokkanske lammekebab på spyd, persisk inspirert ris, baba ghanous, spinat- og yoghurt dip, grillet paparikasalat og en enkel tomatsalat. Andre fat på mitt bord som ikke har fått plass i bildet er fetaost og hummus.

Dette er et måltid jeg serverer hele året. Om høsten og vinteren griller jeg med vinterjakken på eller jeg bruker ovnens grillelement eller en rykende varm grillpanne.

Her er det mye god mat for enhver. Kjøttelsker, vegetarianer eller veganer. Kjøttspydene kan også lett erstattes med mer grønnsaker, fisk- eller kyllingretter fra Aichas middelhavskjøkken. Ønsker du noe enklere enn pilafris kan du lage spanske poteter.

Aicha Bouhlou er kjent for sine fargerike og smakfulle oppskrifter fra hele verden. Foto:  Odd E. Nerbø
Aicha Bouhlou er kjent for sine fargerike og smakfulle oppskrifter fra hele verden. Foto: Odd E. Nerbø

Paprikasalat med zaatar

Ingredienser:

4 grillede paprika, i strimler
1 rødløk, i tynne skiver
1 ss extra virgin olivenolje
litt salt
1 ts Zaatar

Fremgangsmåte:

Legg paprikaene hele på grillen (eller under grill i ovn eller over gassbluss) og grill til skinnet blir helt sort. Legg de grillede paprikaene over i en bolle og dekk bollen med plastfolie. La paprikaen ligge slik til den er blitt litt avkjølt. Fjern skinn og kjerner, og riv paprikaen i strimler.

Legg grillede paprika strimler med rødløk på et fat. Ringle over olivenolje og dryss salt og zaatar over salaten.

Aichas middelhavsmat

Av Aicha Bouhlou

Baba Ghanoush

Baba ganoush ligner på hummus, men det lages av grillet aubergine i stedet for kikerter. Begge dippene har sin opprinnelse i det østlige Middelhavet, og de serveres ofte sammen med pitabrød og grønnsaker.

Ingredienser:

2 auberginer
2 hvitløkfedd, knust
2 ss extra virgin olivenolje
2 ss tahini
1/4 ts spisskummen
1⁄2 sitron, saften av
salt og pepper

Topping:

30 g pinjekjerner, ristet i tørr panne
Litt bladpersille

Fremgangsmåte:

Grill auberginer hele på direkte varme og legg på lokket. Snu på auberginen underveis til de er helt sort over det hele og auberginekjøttet er mørt. Trykk på auberginen for å sjekke om den er myk. De kan også stekes i ovn. Fjern skinnet på aubergine, det skal ikke brukes.

Mos auberginekjøtt, tahini, spisskummen, olivenolje og sitronsaft med en gaffel eller stavmikser til røre. Smak til med salt og pepper. Ringle over litt olivenolje og strø over pinjekjerner og hakket persille.

Pilaffris med granatepler og stekte mandler

Duftende pilaff inspirert av persisk «jewelled rice». En pilaff skal ha en lett og luftig konsistens, og det får du slik: Stek først risen i fett (da blir den ikke klebrig og holder på stivelsen), kok risen i mindre vann og la risen hvile etter koking. Når du heller i væske, rører du kun én gang og lar risen koke med lokk på. Bruk alltid en gaffel når du rører i risen (ikke sleiv).

Ingredienser:

1 ts safrantråder (til nød kan du bruke en litt mindre mengde gurkemeie)
2 ss vann, kokende
2 ss olivenolje
1 ss smør
1 liten løk, ekstra finhakket 2 hvitløkfedd, finhakket
3 dl basmatiris
4–5 kardemommekapsler
1 kanelstang
1 ts spisskummen
salt
pepper
1 ts malt allehånde
5 dl grønnsakkraft/buljong
2 laurbærblad
1 tørket lime (kjøpes ibutikker som selger varer fra Midtøsten) eller bruk litt sitronskall (kun det gule, det hvite er bittert)

100 g mandler
1 granateple, frøene

en neve mynte, hakket

Fremgangsmåte:

Ha safrantråder i en skål, og knus dem med baksiden av en teskje. Hell 2 ss kokende vann over og sett til side. Hell kaldt vann over risen og la den stå i 15 minutter.

Skyll så risen til vannet er blankt. Sil av risen og sett den til side. Varm olje og smør i en gryte og fres løk og hvitløk myke. Tilsett ris og stek i ca. 3 minutter på middels varme under stadig omrøring til risen er blank. Tilsett krydder og fortsett å steke risen i et minutt mens du rører.

Tilsett kraft/buljong, safranvann, laurbærblad og tørket lime (eller sitronskall). Kok med lokk i ca. 12 minutter til all væske er absorbert. Flytt gryten fra platen, ikke rør i risen. Legg et kjøkkenhåndkle mellom lokket og gryten og la risen hvile i 10 minutter. Skåld mandler ved å koke opp vann og la mandlene ligge i det et par minutter. Sil vannet av og klem mandlene ut av skinnet. Tørk mandlene og stek dem i litt olivenolje til de er gylne. Sett til side. Bruk en gaffel i risen, dra den langs grytekanten og løft risen mot midten slik at riskornene skilles fra hverandre.

Tilsett mesteparten av granateplekjerner, mynte og hakkede mandler, smak til med salt og pepper og dryss over mer mandler, granateplekjerner og mynte.


Spanske poteter

Disse spanske krydrede potetene er fullpakket med smaker, enkle å lage og klare på 30 minutter. Det som gir disse potetene et krydret kick er røkt paprika og chilipepper. Du kan gjerne bruke mindre eller mer chilipepper.

Ingredienser:

800 g potet, kuttet i små biter
3 ss olivenolje
3 ss tomatpuré
1 ts røkt paprika
1/2 ts +chilipepper
Salt
Pepper
4 fedd hvitløk, hele med skall
1/2 sitron, saften
Litt bladpersille, grovhakket

Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen 180 °C

Rør sammen olje, tomatpuré, paprika, chili og pepper og legg deretter i potetene. Bland og krydre godt med salt. Press hvitløken i skall med en flat kniv og legg på stekebrett sammen med potetene.

Sett potetene i ovn og stek i 30-40 minutter, til de er litt sprø utenpå og myke inni. Snu dem halvveis i stekingen. Skvis litt sitronsaft over potetene og dryss over persille når de skal serveres.

Marokkanske lammespyd

Du kan servere marokkanske lammespyd som en del av et tapas eller meze måltid. De kan rulles i arabiske flatbrød, tortilla lefser eller som fyll i pitabrød. Alle typer salat, grillet paprika, ris og yoghurt dressing vil fungere supert til kjøttet.

Ingredienser:

800 kg lammekjøtt fra lår uten ben, i ca 2 cm terninger
1 løk, finhakket
2 ss persille og 1 ss frisk koriander, finhakket
1 ts paprika
1 ts spisskummen
Litt chiliflak (valgfritt)
1 ts pepper
1.5 ts havsalt
2- 3 ss ekstra virgin olivenolje

Fremgangsmåte:

Bland alle ingrediensene i en bolle. Dekk med plast og mariner kjøttet en stund i kjøleskapet. Fra 1 time til et døgn om du har tid. Skal du bruke grillspyd i tre må du sørger for at de er våte før du legger dem på grillen. Ellers kan de ta fyr på grillen. La dem ligge i vann til de er gjennomvåte, gjerne 10 minutter. Ha kjøttet på grillspyd og grill eller stek i grill/stekepanne på middels høy varme 6 - 7 minutter på hver side eller til kjøttet er ferdig stekt.


Spinat yoghurt

Ingredienser:

3 dl gresk yoghurt
250 g babyspinat
2 ss extra virgin olivenolje
1 hvitløksfedd, finhakket eller raspet
1/2 ts spisskummen
1/2 sitron, saften
Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Varm olivenolje i en kjele og ha i spinaten. Rør godt rundt til mesteparten av vannet i spinaten har fordampet og alle bladene har falt sammen. Avkjøl, press ut vann og hakk spinaten med kniv. Ha spinat i en bolle sammen hvitløk, spisskummen og yoghurt og bland godt. Smak til med salt og sitronsaft.

Flere kokebøker fra Aicha: