Hopp til hovedinnholdet

Alt asiatisk 3 - deleretter til alle anledninger: gratis oppskrift!

Publisert19. mai 2025
TekstElisabeth Le
Alt asiatisk 3 og Elisabeth Le under boksignering

I Asia er rettene vanligvis beregnet til at flere deler dem, og man bestiller derfor gjerne mange retter til bordet. Porsjonene i Alt Asiatisk 3 er dermed beregnet til at du enten spiser dem sammen med ris, eller at de blir servert sammen med flere andre deleretter.

Vi pleier å ville ha noen proteinrike retter med kjøtt, fisk, tofu eller bønner sammen med grønnsaker som kan være i en salat, woket eller i en suppe, i tillegg til ris.

La fantasien din styre, og kryss landegrensene uten å tenke hva som er riktig eller galt. For meg er det ganen som bestemmer sammensetningen, og ikke hvor i verden rettene kommer fra.

Bokomslag for "Alt asiatisk 3 - deleretter til alle anledninger  av Elisabeth Le"

Alt asiatisk 3 - deleretter til alle anledninger

Av Elisabeth Le

Jeg bruker deleretter så å si daglig. I kjøleskapet har jeg som regel alltid kimchi, en form for salater, grønnsaker eller komponenter som går fort an å slå sammen til enkle, raske og gode deleretter. Det flotteste med deleretter er at de som oftest tar deg kort tid å lage, og bidrar med å gjøre måltidene mer innbydende, varierte og spennende med grønnere innslag.

Elisabeths 3 beste tips til koldtbordet

  • Ikke la fantasien sette grenser på hva du har lyst på og bevege deg på tvers av landegrensene dersom det ikke er et konkret tema til koldtbordet.
  • Tenk "less is more", selv de enkleste delerettene som en 10 minutters knust agurksalaten kan fryde både smaker og det visuelle på bordet med friske og aromatiske smaker.
  • Velg gjerne noe som enten kan lages i forveien, tar kort tid å lage samme dag eller som fint kan serveres kaldt eller lunt.

Oppskrift: LAKS- OG MANGOSALAT

Det er ikke vanskelig å lage en frisk og lekker salat på 1-2-3! Ønsker du å imponere med deilige smaker på kort tid, enten du vil lage hovedrett eller delerett, må du prøve denne salaten. Den er helt nydelig til rå laks, men er like god til grillet eller stekt fisk.

Laks- og mangosalat på serveringsfat

2-3 porsjoner

15 minutter

  • 200 g laks i sushikvalitet, i tynne skiver
  • 1 mango, i skiver
  • 10 cherrytomater, delt i to
  • 1 gurot, i strimler
  • ½ agurk, i skiver
  • 1 sjalottløk eller ½ rødløk, i skiver
  • Hakket koriander
  • Knuste peanøtter

Saus

  • 2 ss fiskesaus
  • 1 hvitløkfedd, hakket
  • 2 ss sukker
  • Saften av ½-1 lime
  • 1-3 thaichili, hakket
  • Del opp laksen i tynne skiver og ha den i en bolle med mangoen og alle grønnsakene. Bland sammen ingrediensene til sausen og smak til med limesaft og chili.
  • Hell sausen over laksen og grønnsakene og bland godt sammen. Dryss gjerne knuste peanøtter eller ristede sesamfrø over salaten før servering. Nytes med en gang, alene eller sammen med ris, kleberis eller risnudler.

Oppskrift: KNUST AGURKSALAT

En fantastisk agurksalat der agurken knuses grovt og tilsettes nydelige smaker. Det beste med denne agurksalaten er den korte tiden man bruker for å få frem de nydelige smakene som passer godt til enhver hovedrett. Sammen med et stekt egg eller bare kokt ris kan jeg lett spise kun dette til middag.

Knust agurksalat på serveringsfat
  • 350 g agurk
  • 2 hvitløkfedd, hakket
  • 2 ss sesamolje
  • 1 ss kinesisk sort eddik eller riseddik
  • 1 ½–2 ss lys soyasaus
  • ½–1 ss sukker
  • 1–3 ts chiliolje eller hakket fersk chili (valgfritt)
  • ¼ ts salt
  • ristede sesamfrø
  • Bland alle smakstilsetningene, utenom sesamfrøene, sammen i en bolle.
  • Bruk enten et kjevle eller den flate siden av en kniv og bank på agurken slik at den knuser og åpner seg.
  • Del agurken deretter opp i mindre spisestore biter, maks 1 centimeter tykke. Vend agurkbitene inn i sausen. Smak til med mengde soyasaus, sukker og chili, siden noen agurker har mer kjerne enn andre og kan gi fra seg mer vann. Serveres med litt sesamfrø over.

Denne salaten skal nytes fersk, og det anbefales at den lages maks en dag i forveien, da agurken kan gi fra seg mye vann og miste smaken.

Relaterte artikler

1 / 0