Vårens pocketslipp er godt i gang, og mange av fjorårets bestselgere er allerede ute i pocketutgaver. Vi i ARK digger pocketbøker - de er enkle å ta med seg, enten i kofferten på ferie, i sekken på tur i marka eller i veska til en dag i parken. Her er redaksjonens pocketfavoritter denne våren.
Victoria har jobbet i ARK i 9 år, og i dag er hun butikksjef på ARK Fornebu S. Victoria elsker å lese og kjører egne konkurranser med seg selv om antall bøker hun leser i året. Hun er altetende når det kommer til bøker, men har stor forkjærlighet for skikkelig god, spennende og makaber krim. Dette til tross for at hun er så lettskremt at noen ganger må hun hoppe over avsnitt, for ikke å bli for redd! I tillegg til krim leser hun gjerne også gode romaner, og da kan det gå i alt fra Nina Lykke til Jane Austen og Lucinda Riley.
Denne boka var rett og slett en fryd å lese! Den er full av hemmeligheter og kjærlighet og fenget fra første side til siste side. Perfekt ferielektyre når man bare vil drømme seg bort.
Denne historien foregår i 1934 i England. En ung dame ved navn Violet lider etter farens dumme livsvalg. Etter hans død møter hun James, en bekjent av faren, og blir tilbudt jobb på en avsidesliggende øy. Uten noen ting som holder henne igjen i London bestemmer hun seg for å takke ja, til tross for ryktene som svirrer rundt James’ rolle i konen Elizabeths død to år tidligere. Da Violet ankommer hennes nye bosted begynner hun straks å få bange anelser. Det er noe som virkelig ikke stemmer og er det noen som holder øye med henne?
Dette er en roman, men med så høyt spenningsnivå at den passer for dem som ønsker å lese krim også. Denne boka er en av mine absolutte favoritter gjennom mange år, og jeg kan ikke få rost den nok.
Handlingen foregår i nåtid (2015), men knyttes sammen med noe som skjedde i 1940. I 1940 forliste nemlig hurtigruteskipet DS Prinsesse Ragnhild og da omkom en rekke mennesker. Men to som overlevde var forfatteren Vera og hennes nyfødte sønn, Olav. Flere tiår senere tar Vera livet sitt under mystiske omstendigheter. Da begynner sporene å peke tilbake til forliset av DS Prinsesse Ragnhild. Hva skjedde egentlig i 1940 og hva har det å gjøre med Olav og hans familie? Denne boka er så utrolig velskrevet og spennende at den bare MÅ leses.
Marius er en enkel bokhandler med forkjærlighet for bøker som «røsker» i hjernebarken. Han har jobbet 12 år i ARK, og koser seg glugg som daglig leder på ARK Farmandstredet i sommerbyen Tønsberg.
– Apropos sommer – pocketbøker veier mindre i kofferten, minner Marius om.
Femte bind i Morgenstjernen-serien har kommet i pocket. Sidesporene til Knausgård fra de tre "hovedsporene" har nå blitt til to med Arendal. Utrolig atmosfærisk kunstverk fra det som har blitt årets høydepunkter for meg de siste fem årene. I denne boken blir du bedre kjent med faren til en av hovedpersonene fra det som til nå er en trilogi, og du får et nærmere innblikk i hva som foregikk i dette hodet noen kalde vinternetter i Arendal på 70-tallet. Mystikken er selvfølgelig også til stede i dette bindet som i de fire andre, og jeg kan ikke si noe annet enn;
les -
les -
les!
(Kan leses separat - men helt ærlig, les hele serien fra start til slutt - bare hyggelig!)
Anomalien er en av bøkene som har satt størst spor i meg de siste årene.
Et fly forsvinner sporløst i en storm, før det dukker opp igjen etter kort tid - samtidig blir det duplisert og dukker opp på samme sted tre måneder senere med de samme (dog dupliserte) passasjerene.
I løpet av denne tre måneders perioden har alle menneskene ombord levd sine vanlige liv med forskjellige skjebner og valg som blir tatt underveis, mens de som var ombord for tre måneder siden er på samme sted i livet som da de "forsvant". Forvirrende? Bare litt, men det går bra, for Hervé Le Tellier skriver heldigvis bedre enn meg, og Gøril Eldøen er virkelig en stødig og dyktig oversetter! Uansett: Hvilke konsekvenser gir de forskjellige valgene som blir tatt i løpet av disse tre månedene og kan de lære noe av sin "egen historie"? Genial bok som bare må oppleves.
Marie er fra Gjøvik og har jobbet i ARK i tre år. Hun jobber med kundeservice og er også markedsassistent. Her bidrar hun med litt av hvert av det som trengs i ARK. Marie elsker å være kreativ og liker å jobbe med alt fra fysiske syprosjekter til digitale profiler og annonser. Når det kommer til lesing, foretrekker hun en krim eller en god psykologisk thriller.
- Det aller beste er når man ikke aner hva slutten på historien kommer til å være, og så sitte igjen med en følelse av «hva skjedde nå», mener Marie!
Denne boken oppdaget jeg på bakgrunn av en av mine «all time» favorittbøker, Den tause pasienten. Alex Michaelides slår også her til med en psykologisk thriller!
Boken handler om en liten gruppe mennesker som samles på en privat gresk øy, invitert av den berømte, men mystiske skuespilleren Lana Farrar. Det som begynner som et luksuriøst og tilsynelatende uskyldig opphold, utvikler seg raskt til et dødelig spill når gamle hemmeligheter, sjalusi og undertrykt sinne kommer til overflaten — og et mord blir begått. Med en klar fortellerstemme blir handlingen reflektert gjennom hovedpersonens synspunkt, og viser historikken rundt relasjonene de ulike personene har til hverandre, og ikke minst hvordan dette bygger seg opp til den ultimate plot twisten. Du vet virkelig ikke hvor dette ender før slutten. Verdt å lese om du er som meg og liker en god plot twist!
Dette er den nyeste boken i serien om Joona Linna. Som vanlig skriver Kepler på en måte som gjør at du sitter helt på tuppen av stolen og leser deg gjennom fortellingen. Denne boken er intet unntak.
Åstedet er en campingplass hvor etterforskeren Joona Linna blir involvert i en innbruddssak. Saken viser seg å være et brutalt og blodig mord hvor Kepler som vanlig ikke holder tilbake på beskrivelsene av hva som har skjedd eller hva etterforsker Joona Linna ser. I Søvnjengeren blir leseren hele tiden engasjert i historien gjennom hint til hvem det kan tenkes at morderen er. Er den mistenkte unggutten den egentlige morderen eller er han et vitne? Garantert gåsehud!
Sandra er fra Sogndal og er innholdsansvarlig i ARK. Hun har bokdilla og har sin egen instagram-konto der hun anbefaler bøker. Hennes mål er å lese litt hver dag, og slik får hun lest mange bøker! Sandra leser alle sjangre, fra historiske romaner til grøssende thrillere og ungdomsbøker. Hvis hun skal velge bare en favorittsjanger må det bli krim, men om sommeren er hun mest glad i å lese altoppslukende, romantiske romaner.
Jeg elsker å reise, også i bøker. Og om sommeren leter jeg gjerne etter bøker hvor jeg kan drømme meg bort til solfylte strender, pittoreske gater, vakre vingårder og koselige innsjøer. Da føler jeg på et vis at jeg forlenger sommerens eventyr!
Noen ganger leser man bøker som bare sitter i lenge. Jævla menn var en sånn bok for meg.
Andrev er 7 år da han får vite at hans far ikke er hans far. Den egentlige faren bor i et annet land, og har hår ned til skuldrene. Som en indianer, forteller moren. Andrev føler at han er med i en bok hvor han får vite at faren hans er en konge i et magisk land, og en ånd skal ta ham med dit. Men det kommer ingen magiske ånder, bare nye fedre som ikke er hans.
Dette er Andrevs fortelling om å ha syv fedre på syv år. Den er lett humoristisk og dypt berørende. Historien er glitrende fortalt med et lekent språk som gjør at den minste handling føles levende og kryper under huden på deg. Den perfekte sommerlektyre for deg som vil ha noe lettlest men gripende. Jeg er så glad for at denne er ute i pocket nå, sånn at mange kan ta med seg en uforglemmelig leseopplevelse på ferie.
Jeg digger bøkene til Erica James - de gir meg akkurat de følelsene jeg vil ha i en god sommerbok. I tillegg er historiene alltid spennende, den perfekte kombinasjonen mellom feelgood og drama.
Da Libby opplever sitt verste mareritt og finner forloveden i seng med sin beste venninne, rømmer hun til sin grandtante. Hun bor i vakre Larkspur House sammen med sin livsglade venninne Bess, og er omgitt av en magisk hage. Men Libbys ankomst røsker tak i Bess og venninnen Elfridas fortid, og før de kan hjelpe Libby med å finne en ny kurs i livet må de ta tak i egne hemmeligheter.
Det er bare å lene seg tilbake og la seg rive med av historien. Og det beste med Erica James er at hun har mange bøker, og liker man en av dem liker man alle, så da er det bare å lese i vei!
Lena Langvand Solvang er butikksjef på ARK Glasshuset i Bodø og har jobbet i ARK i 12 år. Når hun ikke er på jobb er hun stort sett ute og løper i fjellet eller ute i naturen med et stort bål. Hun leser mye forskjellig, men liker å dykke ned i menneskesinnet og lese om hvorfor vi mennesker er som vi er. Lena foretrekker helst pocket fordi det er så lett å ha med i tursekken og det er enkelt å gi videre til andre lesere!
Margreth Olin er kanskje mest kjent for sine filmer, men kom i fjor ut med boken Song til mor som nå endelig er ute i pocket. Dette er noe av det vakreste, såreste og mest poetiske jeg noensinne har lest, og tårene trillet store deler av tiden mens jeg leste denne. Olin skriver vakkert og rørende om sin mor, sin far, kjærligheten dem imellom og om den store naturen som omgir oss alle. Margreth ble nominert til bokhandlerprisen for denne boka, og det er min absolutte favoritt blant fjorårets bøker!
Enten du driver med løping eller ikke, eller bare vil lese fascinerende historier som virker for utrolige til å være sanne, vil jeg absolutt anbefale Christopher McDoguall sin klassiker Født til å løpe samt den nye Født til å løpe - Treningsguiden som har kommet ut direkte i pocket! Du kan fint lese disse uavhengig av hverandre, og Chris skriver svært underholdende og morsomt om løpingens hemmeligheter! Hiv deg med på løpebølgen du også, det er lettvint og gøy!
Hedda er fra Bjørkelangen og jobber som markedssjef i ARK. Hun er altetende når det kommer til bøker og leser alt fra Bridgerton til Dan Brown og Åsne Seierstad, og både på engelsk og norsk. Favoritt-sjangeren er krim og gjerne så skummelt at hun må sjekke at døra er låst før hun begynner å lese. Men om sommeren liker hun helst å lese lystig og lettlest feelgood. Gjerne satt i en sommerlokasjon for å få den utlimate sommerfølelsen!
Emily Henrys bøker er perfekt sommerlektyre og henne siste bok er intet unntak.
I Great Big Beautiful Life følger vi de to forfatterne Alice og Hayden som begge konkurrer om å skrive biografien til den berømte Margaret Ives. De har en måned på seg til å bli kjent med og skrive et førsteutkast av Margarets historie før hun bestemmer seg for hvem som skal få skrive boken. Det skal vise seg å bli vanskeligere enn ventet da det er deler av historien Margaret ønsker å skjule for omverdenen. Som alltid i Henrys bøker er det en god dose kjærlighet og det går ikke lang tid før det oppstår hete følelser mellom Alice og Hayden. Det hele ender med en spennende tvist.
For de som kjenner Emily Henrys bøker fra før av vil nok denne skille seg litt ut da hovedfortellingen dreier seg om Margaret sin historie og ikke like mye om romansen mellom Hayden og Alice. Sånn sett er dette en fin inngang inn i Henrys univers hvis du ikke er helt sikker på om "romance" er din ting. Denne passer også perfekt for de som likte The Seven Husbands of Evelyn Hugo da historiene og oppbyggingen ligner.
Vil du ha en morsom, gjenkjennelig og lettlest bok å ta med deg i sommer er dette boka for deg. Nachspielet til Lippmann etter juleballet på Midtstuen skole, 1998 er skrevet som et brev fra en far til sin ufødte sønn. Det er en fortelling om å være ung, om ønsket om å bli populær og hva man er villig til å ofre for å oppnå popularitet.
Jeg tror de fleste vil kjenne seg igjen i beskrivelsen av popularitetshierarkiet som dominerte på ungdomsskolen. Den får deg til å mimre tilbake til din egen ungdomstid, til hvem som var de kule og hvem som var nerden i din egen oppvekst. Hansen Meyer tar også millenniumsgenerasjonen på kornet spesielt, i beskrivelsen av dansing ved å peke pekefingeren opp mot taket. Jeg har aldri vært så flau over å kjenne meg igjen i en beskrivelse!
Boka passer for både voksne som vil mimre over tapt ungdomstid og ungdommer som står midt oppi kulhetskampen i skolegården.
Ragnhild er fra Dovre og jobber med ark.no. Hun elsker å lese og slukte fantasy som ung, men nå går det stort sett i romaner og sakprosa. Ragnhild setter også pris på en god og guffen krim i ny og ne.
- Om sommeren leser jeg ofte bøker jeg har hatt på radaren en stund, men ikke har hatt tid til å lese enda (gjerne en murstein). Leser også gjerne aktuelle sakprosabøker jeg kan lære noe av om sommeren.
Som Osloboende kvinne i tredveåra kan jeg sette stor pris på å lese romaner som handler om andre Oslokvinner i sin beste alder! Enten de er på jakt etter kjærligheten, prøver å løse floker i eget liv, er drittlei andres mas om unger eller prøver å finne ut hva de skal bli når de blir store. Alltid noe å kjenne seg igjen i.
Romanen Dørene lukkes handler om 34 år gamle Freya som jobber som bartender, og livet hennes handler stort sett om sjekking. Sjekking av menn og sjekking av ting for å roe ned tvangstankene. Freya har nemlig noen ganske heftige nevroser og kontrollbehov som fører til overtenking og utfordringer både i hverdagen og i kjærlighetslivet.
Selv om det til tider er litt mørkt, pakkes det meste inn med en solid dose selvironi, og observasjonene er morsomme og skarpe. Freya føles aldri klagete eller slitsom selv om man jo blir litt frustrert på hennes vegne. Man vil liksom bare at det skal ordne seg for Freya!
Kan ellers anbefale Diskomus på venteværelset, Alle elsker Kari og Faen, faen faen hvis man vil lese flere fabelaktige bøker om kvinner i Oslobyen.
Det er kanskje ikke lett å være Freya, men det er jammen ikke lett å være Linda Hansen heller! I hvert fall ikke når mannen Svein har holdt på med ei av damene i bygda bak hennes rygg. Og det etter at Linda faktisk var den som tok hånd om familien og huset da mannen ble deprimert. Ikke rart Linda er bitter.
Kyrre Andreassens fortellerstil er særegen med sitt levende, muntlige og til tider dialektprega språk, og det er ganske så gøy å få henge med på Lindas kontinuerlige tankestrøm om livet, menneskene og sladderen i bygda.
God lesning!