Hopp til hovedinnholdet

Bøkene som går kaldt nedover ryggen

Norden er verdensledende på krimbøker. Nordiske forfattere selger til den store gullmedaljen, og bestialske fortellinger om blod, grøss og gørr både skremmer og fascinerer oss.
TekstAnette Svendsen

De fleste av oss ønsker ikke å leve ut en krim-fortelling. Allikevel er det ofte krim vi velger når vi skal nyte en god bok foran peisen. I vår egen trygge og lune atmosfære lever vi ut grusomme mord, torturscener og voldtekter. Krim slipper oss inn i fiksjonens mørkeste sinn.

Krim resonnerer i stor grad med vår forkjærlighet for motsetninger. Det mørke og det lyse, det gode og det onde, det vakre og det stygge. Disse motsetningene driver historien, og skaper ofte karakterene som både vekker avsky, men kanskje mest av alt pirrer vår nysgjerrigheten. Ekstra hårreisende er det når vi noen ganger relaterer oss til gjerningsmennene. Når vi, selv om vi aldri innrømmer det for hverken oss selv eller andre, faktisk forstår dem.

Selv for tusenvis av år siden har historier bundet oss sammen – fortalt fra foreldre til barna sine, eller venner rundt bålet. Helt tilbake til gamle folkeeventyr og sagn har vi skapt historier om de mørke nettene i norsk natur – om den skrekkinngytende huldra, forferdelige troll og mannen med ljåen. Vi elsker det skumle, det groteske og det som skremmer vettet av oss.

Isola – Katrine Engeberg

Et halvt lik blir funnet i en gammel koffert i en park i København.

I Katrine Engebergs femte bok fra Københavnserien får nok en gang Anette Werner ansvaret for etterforskningen – denne gangen uten assistanse fra makkeren Jeppe Kørner. Han har nemlig tatt permisjon for å jobbe som tømmerhogger på Bornholm.

Han har mistet kvinnen i sitt liv, og sliter med å finne fotfestet. Han trenger en pause.

Men etterforskningen fører Anette tilbake til Jeppe, som motvillig bistår i etterforskningen.

Esther de Laurenti er en pensjonert akademiker. Hun sørger over tapet av sin kjære venn, og fordyper seg i arbeidet. Tilfeldigvis snubler hun over en rekke brev og lapper som til sammen gir et overraskende bilde av noe som skjedde for nærmere 30 år siden. Kan det kaste noe lys over den store forbrytelsen?

Isola

Av Katrine Engeberg

Del 5. av Københavnserien

Spennende Krim med humoristiske hovedpersoner. Venter i spenning på neste bok i serien.

- Viktoria Henriksen Alstad, ARK-leser

Elskede barn – Romy Hausmann

En kvinne og en liten jente blir lagt inn på sykehus, etter en i første omgang vanlig bilulykke.

Så kommer den ene grøssende detaljen etter den andre. Den lille jenta forteller om moren sin. Hun heter Lena, og sammen har de flyktet fra en avsidesliggende hytte i skogen. En hytte ingen vet om, med tildekkede vinduer.

En mann den lille jenta kaller far har holdt dem fanget der i lang tid. Etter kampen om friheten burde de kunne puste lettet ut. De er på sykehuset, i trygghet. Men marerittet er ikke over – det har nettopp begynt.

Elskede barn

Av Romy Hausmann

En kritikerrost og oppsiktsvekkende internasjonal bestselger.

Leser kun krim og har lest vanvittig mye bra. Men denne her? Wow. Snakk om creepy og innlevelsesrik! Skulle nesten tro forfatteren har egenhånderfaring så fantastisk bra som hun skriver! Jeg trodde først den skulle bli litt slitsom uten kapittel og heller oppdelt etter «stemmene» samt at barnestemmen kunne bli litt for sær. Men det ok ikke mange sidene før det var glemt! Mesterverk spør du meg! Skal nå få bestilt den andre boka hennes snarest! Wow!

- Camilla Jensen, ARK-leser

Marta Sover – Romy Hausmann


Romy Hausmann steg raskt til å bli en internasjonal bestselger – med hennes innsikt, psykisk ladede bøker og beinharde skrivestil er hun nok en gang tilbake.

Nadja Kulka gjør alt hun kan for å se fremover. Hun ble dømt for en grusom forbrytelse. Hun har sonet straffen sin. Fortiden er forhåpentligvis forbi.

Hun vil nå leve et vanlig liv; hun vil bo i en hyggelig leilighet, holde på en fast jobb og ha noen få venner… men da Laura, den vakre og frisinnede venninnen hennes dreper kjæresten sin, drar hun Nadja inn i ugjerningen.

Nadja dras fort inn i et makabert spill – hvor hun både er det perfekte offeret og den perfekte morderen…

Marta sover

Av Romy Hausmann

Kommer i salg 17.02.2022.

Jomfruene – Alex Michaelides

Psykoterapeut Mariana drar til Cambridge da en studievenninne av hennes niese blir funnet drept. I det komplekse plottet blir Mariana involvert i en hemmelig gruppe jenter som går under navnet Jomfruene.

Den karismatiske professoren Edward Fosca blir tidlig en mistenkt – men kommer kjapt med et alibi. Da enda en student blir funnet drept, blir Mariana overbevist om at han er skyldig, trass alibiet. Men hvorfor skulle professoren drepe sine egne studenter?

Fedrenes misgjerninger – Åsa Larsson

Åsa Larssons siste bok er kåret til årets beste svenske krim i 2021 av Svenska Deckarakademin.

Statsadvokat Rebecka Martinsson støver bort bak en pult på Kirunas politistasjon. Hennes A4-hverdag består av endeløse mengder av papirarbeid. Hele dagen går til å drømme om å få være operativ, og være med politikollegaene sine ut i felt.

Så dukker det opp et lik. En mann som har vært savnet i 30 år, åpner opp en gammel drapsetterforskning. Det handler om uoppklarte mysterier, familie og relasjoner, ny og gammel kjærlighet, korrupsjon og makt i lokalsamfunnet.

Fedrenes misgjerninger

Av Åsa Larsson

Kommer i salg 07.02.2022.

Obscuritas – David Lagercrantz

Obscuritas er første bok i ny krimserie om Michaela Vargas og Hans Rekke.

Det er sommer 2003. USA har akkurat invadert Irak, og de politiske motsetningene spisser seg til for hver dag som går.

I Stockholm blir en fotballdommer funnet død, med en fortid i Afghanistan.

Fotballpappaen Guiseppe Costa arresteres for forbrytelsen, og saken virker ved første øyekast oppklart. Men Costa nekter å innrømme drapet, og professor Hans Rekke, en av verdens fremste eksperter på avhørsteknikker, settes på saken.

Han er den eneste som kan knekke Costa. Men ingenting går som planlagt. Costa løslates, og politiet står igjen uten spor. Bare den unge politibetjenten Micaela Vargas nekter å la saken ligge, enda hun så vidt fikk bli med på etterforskningen.

Vargas og Rekke bestemmer seg for å finne ut av hva som har skjedd – og ingen kunne sett for seg hvor dette fører dem. Obscuritas er et eneste stort komplekst komplott, der ingenting er hva det gir seg ut for å være.

Obscuritas

Av David Lagercrantz

Del 1. av serien Rekke og Vargas.

En nasjon i sjakk – Johan Høst

Norges statsminister blir kidnappet. Terroristen stiller et krav: politikerne som sitter med makten må spille et sjakkparti om statsministerens liv.

Brikkene representerer personer i statens tjeneste eller samfunnstopper. Hver gang terroristen tar en brikke – tas et menneskeliv.

Alle holder pusten. Før det første trekket tas, stopper en trailer ved Stortinget, og hengerens vegger blåses av. På planet sitter statsministeren i et glassbur.

Spillet er i gang.

En nasjon i sjakk

Av Johan Høst

Sendes innen 1-3 virkedager