Hopp til hovedinnholdet

Bokhøsten 2023: Disse bøkene gleder vi oss litt ekstra til

Bokhøsten er i gang for fullt og her er det mye å se frem til. Vi har plukket ut noen av våre favoritter.
TekstBerit Rødstøl
Trenger du boktips til høsten? Her er våre anbefalte bøker.
Trenger du boktips til høsten? Her er våre anbefalte bøker.

Årets bokhøst byr på alt fra storslåtte episke romaner, til kammerspill, nervepirrende krim og nydelige naturskildringer. Anne Sverdrup-Thygeson tar oss med inn i alt det forunderlige som skjer i nærskogen, Tore Renberg har skrevet en fascinerende roman om starten på moderne rettsmedisin, Maja Lunde stopper tiden og endelig får vi vite hvordan det går med Hekne-slekta i Gudbrandsdalen.

Også de minste får en rekke nye og velkjente fortellinger. Barnebokstjerna Maria Parr er igjen aktuell med en herlig og leken fortelling med Oskar og eg, og i boka Verdens rareste dyr blir vi kjent med mange nye og merkelige skapninger.

Årets bokhøst er variert og spennende. Dette er bare noen få eksempler av det store antallet bøker som nå går ut til alle landets bokhandlere. Det er bare å glede seg.


Ericas favoritter:

Erica er ARKs svenske Art Director. Hun har en bokglad datter på fem år som hun ofte leser sammen med. Erica og datteren liker best bøker med mye humor og morsomme illustrasjoner.

Nattninja

Datteren min og jeg eeelsker Kokosbananas, så jeg er veldig spent på Nattninja, den nye serien fra forfatteren bak Kokosbananas. I Nattninja – den sorte løve får Martin hjelp av sin magiske nattlampe til å forvandle seg til en ekte ninja. Nå kan han løse ulike problemer som MÅ oppklares før han kan legge seg. Med en femåring i hus høres dette ut som et kjent problem, så jeg gleder meg veldig til denne boka.

Nattninja - den sorte løve

Av Rolf Magne Golten Andersen

Bukkene Bruse og julenissen

Har du fått med deg sommerhiten Badebussen? Bukkene Bruse på badeland kommer på kino i jula, men allerede i september kommer det en helt ny bok om de tullete bukkene: Bukkene Bruse og julenissen. Jeg ser skikkelig frem til enda et eventyr med de tre bukkene, og lurer på om det er julenissen eller trollet som banker på døra på julaften.

Bukkene Bruse og julenissen

Av Bjørn F. Rørvik

Flere boktips fra Erica: 📚

Marius favoritter:

Marius er daglig leder på ARK Farmandstredet i Tønsberg. Han elsker bøker og spesielt de som setter en liten støkk i en. Her er bøkene han ser mest frem til å anbefale deg bak disken i Tønsberg i høst!

Kjære kødd

Kjære Despentes! Takk for enda en fantastisk roman!

For de som har lest Vernon Subutex-trilogien: gled dere til denne!
For de som ikke har lest Vernon Subutex-trilogien: ?! Les!

Kjære kødd er konsentrert råskap. Akkurat så skitten og rølpete som en Despentes-roman skal være.

Skuespilleren Rebecca har passert femti, men er fortsatt like tiltrekkende. Oscar, en førtitre år gammel forfatter med skrivesperre, harselerer med folk på nettet og hører på rap mens han prøver å skrive en ny bok. De er klasseavhoppere som borgerskapet neppe lar seg imponere av. De omfavner begge myten om den plagede kunstneren og er eksperter på blandingsavhengighet, men begynner å kjenne at det kanskje er på tide å endre kurs.

Zoé er knapt tretti, hun er feminist, avhengig av sosiale medier og vil ikke ha det bra. Hun har blitt seksuelt trakassert av Oscar og outer ham på nettet. Men under pandemi og lockdown, med internett som eneste klippe, tvinger det seg fram uventede vennskap mellom dem – og en kime til raushet og selvinnsikt.

Boken utkommer 02.10.2023 og bør definitivt forhåndsbestilles, for her snakker vi leselykke!

Kaninburet


Kaninburet kom ut i sommer, men jeg synes den fortjener mye mer oppmerksomhet.

Her er det geniale småbrudd flettet sammen til et større bilde (les: boligblokk) kalt "Kaninburet". Der bor det allverdens av folk, alt ifra en ung mor med en mørk hemmelighet, en kvinne som fører sitt eget korstog mot gnagere, til en profesjonell nekrologforfatter!

Den underlig vakre og uvanlig intelligente unge kvinnen Blandine deler leilighet med tre jevnaldrende gutter som hun verken liker eller forstår, men som hun har det til felles med at de alle har vokst ut av barnevernsystemet som har sviktet dem hele livet. Og alle er de på søken etter mening. Romanens handling utspiller seg i løpet av én kvelende varm juli-uke, som kulminerer i en bisarr voldshandling som skal forandre alt.

Virkelig et høydepunkt for meg denne bokhøsten.

Internatet

Endelig kommer Serhij Zjadan med ny utgivelse på norsk!
Serhij har siden Anarchy in the UKR vært en av mine favoritter, alltid et høydepunkt med ny utgivelse fra den kanten. I Internatet skildrer Zerhij grusomheter fra krigsområdene i Øst-Ukraina.

Da fiendtlige styrker invaderer nabobyen, drar den 35 år gamle læreren Pasja til internatskolen hvor nevøen Sasja bor, nå i okkupert område. Byen er forvandlet til et krigsinferno med fortvilte mennesker på flukt. Pasja må våge seg inn i kampsoner og trosse fiendtlige soldater, skuddsalver og minefelt for å finne nevøen, i det som utvikler seg til en stadig mer desperat kamp for å redde Sasja og få ham hjem.

Gleder meg stort til å lese denne!

Flere boktips fra Marius: 📚

Sandras favoritter:

Sandra er fra Sogndal og er ansvarlig for sosiale medier og signeringer i ARK. Hun har bokdilla og har sin egen blogg der hun anbefaler bøker.

Sandra har alltid vært glad i å lese og leser de aller fleste sjangre, men er ekstra glad i krim.

Skygger

Dette er en krimnyhet verdt å få med seg! Første bok i serien om Vera Bergström, en ordentlig kul dame! Strömberg har skrevet en uhyggelig god bok om et lokalsamfunn så lite at det gir hele historien et klaustrofobisk preg. Naturen og omgivelsene er detaljert beskrevet, og spiller en stor rolle i historiens oppbygging og stemning. Dette er en serie jeg gleder meg til å følge. Har du f.eks. lest og likt Stina Jackson sine bøker Sølvveien og Ødemark kan dette være boka for deg!

X av Pascal Engman

Jeg gleder meg til å lese X av Pascal Engman. Jeg leste den forrige boka i serien Kokain i fjor, og ble helt hekta! I X følger vi politietterforsker Vanessa Frank i sin jakt etter den ukjente X-faktoren da historien til en drept fotballfrue, en ung gutt fra en belastet bydel og en utstøtt barneskolelærer flettes sammen i et fartsfylt drama. Dette lover godt for en skikkelig god pageturner. Jeg har for øvrig ikke lest de tre første bøkene i denne serien, så disse bøkene kan leses frittstående uten problem!

Flere boktips fra Sandra: 📚

Berits favoritter:

Berit er redaksjonsleder og teamleder i ARK. Hun har også skrevet flere bøker. Berit elsker å lese og sluker alt fra barnebøker til dokumentarer og romaner. Hun er også en flittig bruker av kokebøker og hagebøker. 🌿

Lungeflyteprøven

Tore Renberg har begitt seg ut på et svært imponerende og vellykket prosjekt med denne romanen. Lungeflyteprøven er en massiv fortelling - ulikt alt annet jeg har lest.

Romanen er så rå, spennende, fascinerende og brutal at du umulig kan unngå å la deg rive med. Femten år gamle Anna Voigt tiltales for å ha drept sitt nyfødte barn. Blir hun kjent skyldig, vil straffen være døden. Romanen handler om et samfunn som straffer sine døtre og sønner hardt, om tortur og henrettelser, om den medisinske lungeflyteprøven som ble starten på moderne rettsmedisin, om hevn, forfengelighet og ortodoksi, om gammel tid mot ny tid.

Boka er basert på virkelige hendelser som aldri før har blitt fortalt.

Lungeflyteprøven

Av Tore Renberg

Skogen

«Anne Sverdrup-Thygesons bok om skogen burde være obligatorisk i ethvert hjem» skriver Dagblad-anmelder Cathrine Krøger om dette prakteksemplaret av en bok.

Etter å ha lest om skogen har de daglige skogsturene mine fått så mye større betydning. Alle detaljene som jeg tidligere bare har oversett, som et veltet tre eller en stubbe, har blitt til små eventyrlige universer med liv og mening.

Les denne boka og bli litt klokere på det store samspillet som vi alle er en del av. De nydelige illustrasjonene gjør den også til en flott gavebok.

Flere boktips fra Berit: 📚

Heddas favoritter:

Hedda er fra Bjørkelangen og jobber som markedsansvarlig i ARK. Hun er altetende når det kommer til bøker og leser alt fra Bridgerton til Dan Brown og Åsne Seierstad, men favoritten er og blir krim og gjerne så skummelt at hun må sjekke at døra er låst før hun begynner å lese.

Lukkertid

Se for deg at menneskenes tid stopper. Naturen går sin gang og natt blir til dag, men mennesker blir verken født, eldes eller dør. Dette er utgangspunktet for Maja Lundes nye roman Lukkertid, der vi følger seks personer og hvordan denne tilstanden påvirker deres liv. En original historie som får deg til å reflektere over tid og dødelighet, og jeg kan allerede melde at jeg nok kommer til å gråte.

Kanseller meg hvis du kan

En annen bok jeg er veldig spent på og som jeg tror kommer til å få mye oppmerksomhet er Danby Chois Kanseller meg hvis du kan. I boka tar han et oppgjør med woke-bevegelsen og det han mener er en skadelig utvikling i samfunnet. Dette er en bok for alle som er opptatt av ytringsfrihet, kanselleringskultur og som syns det er forfriskende med noen som tør å mene noe annet enn mengden.

Kanseller meg hvis du kan

Av Danby Choi

Flere boktips fra Hedda: 📚

Ragnhilds favoritter:

Ragnhild er fra Dovre og har jobbet i ARK i alle år, nå jobber hun med ark.no. Hun elsker å lese og slukte fantasy som ung, men nå går det stort sett i romaner og sakprosa. Ragnhild setter også pris på en god og guffen krim i ny og ne.

De små jentene

Monica Isakstuen har vært en favoritt i lang tid (Vær snill med dyrene og Rase er glimrende), og denne perlen av en roman skuffer ikke! Even Teistung fra Klassekampen beskriver boka godt: «Ved å vise fram refleksene og tvangsmønstrene som finnes i forholdet til våre nærmeste, og generasjonskonfliktene det ofte innebærer, gir Isakstuen et presist, konsentrert bilde av, ja, nesten alt som er vanskelig med å sjonglere de ulike rollene man spiller i et liv.»

De små jentene

Av Monika Isaksstuen

Farger & fluff

Embraknit er Norges kanskje kuleste og mest fargerike strikkedesigner! Farger & fluff er en samling av herlig mønstermiks og deilige fargekombinasjoner som tar deg rett tilbake til 80-tallets motebilde. Gleder meg til å få masse inspirasjon fra denne boka, planen er i hvert fall å strikke noe fargerikt og fluffy nå som høsten kommer og dagene blir mørkere.

Farger & fluff - funky strikk fra Embraknit

Av Anne-Grethe Embrå og Julie Embrå

Flere boktips fra Ragnhild: 📚