Hopp til hovedinnholdet

Forfatteren bak Lars er LOL er aktuell med ny bok

– Jeg kjenner meg igjen i det å komme til et sted og ikke kjenne noen, sier Iben Akerlie. Da hun var liten tilbragte hun somrene hos moren i Danmark.
Foto & videoOda Hveem
TekstBerit Rødstøl

Forfatteren, som brakdebuterte med Lars er LOL, er nå aktuell med en ny sommerbok for barn. Sommeren alt skjedde handler om Nora som skal på sommerferie til mormoren hun ikke kjenner. Mormoren er veldig travel, men når Nora får øye på den norsk-afghanske gutten Abbas tenker hun at ferien kanskje ikke blir så ille. For første gang opplever hun både vennskap og forelskelse. – Boka handler om hva man gjør og ikke gjør i møte med hverdagsrasisme og hvordan den vokser til en elefant om kapp med forelskelsen, sier hun.

Selv vokste Iben opp med omsorgsfulle besteforeldre og en far som var aleneforsørger for tre barn. Somrene tilbragte hun hos moren i Danmark. Det kunne være utfordrende fordi Iben ikke kunne dansk og ingen forsto henne når hun snakket. Nå føler hun at det ikke er så stor forskjell på hvem hun er nå og hvem hun var som barn. – Jeg er likere meg selv nå og da jeg var ti år, eller da jeg var tjue.

Sommeren alt skjedde

Av Iben Akerlie

Nora skal på verdens kjedeligste sommerferie til mormor på landet. Så møter hun Abbas, som har de grønneste øynene og som gjør henne helt most banan i kroppen. Men hvorfor er Abbas redd for Dorrit i kafeen, og hvorfor finnes det ett sett med regler for Nora og ett for Abbas? Sommeren alt skjedde er en sår og varm fortelling om alt som kan skje i løpet av en sommer.

Lars er LOL blir til film

I tillegg til å være forfatter er Iben også kjent som skuespiller fra blant annet Mammon, Glasskår og Victoria. Sommeren alt skjedde er hennes tredje bok og utenforskap er et gjennomgående tema i alle bøkene. Iben synes at det på mange måter er mere spennende å skrive for barn enn for voksne. – Barneboka ligner litt mer på filmmanuset og man kan tillate seg litt større svingninger, sier hun.

For boka Lars er LOL fikk Iben ARKs barnebokpris og boka ble nominert til Bokhandlerprisen. I 2016 fikk hun et stipend for å skrive filmmanus av boka og nå er det kjent at Nordisk film skal produsere filmen. Seks år etter at boka ble utgitt lever den fortsatt i beste velgående. – Temaene mobbing og nettmobbing er høyst aktuelle i dag også. Jeg vokste opp på nittitallet da mobbing var et kjempeproblem, men det var synlig. Nå er utfordringen at dette er skjult på meldinger og i sosiale media, sier hun.

Lars er LOL

Av Iben Akerlie

Vinner av ARKs barnebokpris 2016!
Kritikerrost og viktig barnebok om hvordan det er å være barn i Norge i dag, fortalt med en god dose humor.

Boken handler om Amanda, som etter skoleferien gleder seg stort til å få en søt førsteklassing som fadderbarn. Men i stedet for en seksåring blir hun tildelt den nye gutten i klassen, Lars med Downs syndrom. Hvordan skal hun klare å bli populær nå? Amanda gjør noen ukloke valg og ender med å svikte både Lars og seg selv. Deretter starter hun på en lang vei tilbake til både vennskap og selvrespekt.

Kjempefesten

Av Iben Akerlie

Finn og Maja kjeder seg, og bestemmer seg for å holde en stor fest. Invitasjoner sendes ut, men én av dem flyr med vinden, langt inn i skogen, og lander ved føttene til kjempen Kim. Og siden det på invitasjonen står «Velkommen til kjempefest», forbereder Kim og kjempevennen Pandora seg på endelig å få vende tilbake til menneskene. Iben Akerlie har skrevet et engasjerende og underholdende eventyr om kjemper, brus, tautrekking og vennskap. Og om hvor viktig det er å tro på seg selv.