Her er bøkene du kan kose deg med i høstferien
For de yngste:
Operasjon Heksegryte av Jørn Lier Horst
Dette er siste bok i den populære operasjon-serien. Historien passer spesielt godt til mørke høstkvelder.
Det er klart for halloweenfest i Elvestad teater. Tiril, Oliver og Åtto får et nytt mysterium å løse når noen har brutt opp den store heksegryta som blir brukt til pengeinnsamling. De må lete blant fugleskremsler, flaggermus, skjeletter, vampyrer, spøkelser, hekser, mumier og monstre for å finne løsningen på mysteriet.
Passer for barn fra åtte år og oppover og de som liker et godt mysterium.
Kokotopia 4: Antikken av Simon Stranger
Komisk og lærerikt om verdenshistorien. Les den gjerne høyt så lærer du litt også.
De greske filosofene har aldri vært morsommere, OL har aldri vært villere, demokratiet har aldri vært sprøere og Sokrates, han har aldri vært mer irriterende.
Dette er bok fire i Kokotopia-serien. Bøkene har blitt sammenlignet med Gutta i trehuset og Tv-serien Det var en gang et menneske.
Passer for åtte til tolvåringer og barn som liker å le mye.
Håndbok for unge antirasister av Tinashe Williamson
Dette er kanskje høstens viktigste barnebok.
Tinashe Williamson belyser og engasjerer, og oppfordrer til det aller viktigste: nemlig dialog. Gjennom ti kapitler og ti fiktive karakterer svarer Williamson på spørsmål som hva rasisme egentlig er, hvorfor representasjon er viktig og hva man kan si hvis man opplever at noen blir diskriminert på grunn av hudfargen sin. Rasisme er et vanskelig tema for oss voksne å navigere, og for mange er det derfor ekstra krevende å snakke med barna våre om det. For hva skal man egentlig si? Hvor skal man begynne?
Passer for barn fra ni år og oppover.
Oppfinneren: Jakten på evighetsmaskinen av Lars Henrik Eriksen
Dette er en spennende og fengslende fiction-roman om hvordan nysgjerrighet og uforsiktighet kan få skjebnesvangre konsekvenser!
Oppfinnerspiren Kobolt Kogg bor sammen med moren sin på en liten øy, der beboerne livnærer seg av jordbruk med hjelp av kjempeskilpadder. Alle er fortrolige med sin plass i den rolige landsbyen, med unntak av Kobolts bestefar. Han er øyas store oppfinner, og ser aldri ut til å la en sprø idé kunne bli liggende i skuffen. En dag utforsker Kobolt og hans gode venn Linnea en av bestefarens maskiner helt alene. De mister kontrollen og forårsaker en eksplosjon som rammer dem begge. Kobolt havner i rullestol. Han er likevel fast bestemt på å oppnå drømmen sin. Drømmen om å bli en oppfinner.
Passer for barn fra 10 år og oppover.
For de voksne:
Grenseløs av Jørn Lier Horst
William Wisting blir trukket inn i en litt uortodoks etterforskning da han blir kontaktet av en gruppe mennesker som har funnet hverandre på internett. De forsøker å løse en forbrytelse: drapet på den australske backpackeren Ruby Thompson. Et av de mest aktive medlemmene kaller seg Astria og sier at hun er fra Norge. Hun er i ferd med å nærme seg en mulig løsning, så blir det brått stille fra henne. Motstrebende lar Wisting seg fascinere av den uortodokse etterforskningen, og han blir trukket inn i det som skal vise seg å være en kriminalsak der forbindelseslinjene er mange, men vage.
Mentalisten av Camilla Läckberg og Henrik Fexeus
En ung kvinne blir funnet i et sverdskap, gjennomboret på alle kanter, som en makaber parodi på det magiske trikset.
Mina oppsøker mentalisten Vincent i et forsøk på å forstå morderens tenkemåte. Vincent lar seg fascinere av både Mina og saken hun etterforsker. Han oppdager at tallet tre er risset inn på låret til den drepte kvinnen og alt tyder på at det er en seriemorder de jakter på. Både Mina og Vincent har tvangstanker de må holde i sjakk for å fungere, kanskje det er noe av grunnen til at de samarbeider så godt.
Dette er den første bok i en serie på tre.
Emily forever av Maria Navarro Skaranger
"Hun fortjener Brageprisen." skrev kritiker Ellen Sofie Lauritzen i Dagens Næringsliv om romanen Emily forever.
Emily er 19 år og gravid med kjæresten Pablo som har stukket av. Hun jobber i en Kiwi-butikk der innehaveren prøver å passe på henne. Det gjør naboen også, som Emily kaller presten. Hun har vokst opp hos moren sin, og nå flytter moren hjem til henne for å hjelpe til.
Emily Forever er Maria Navarro Skarangers tredje bok. Hun markerte seg allerede med debuten Alle utlendinger har lukka gardiner i 2015. Hennes andre bok, Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen), kom i 2018, og handler om å miste en bror og hva en sterk sorg kan gjøre med en familie.
Shuggie Bain av Douglas Stuart
Året er 1981, og industribyen Glasgow er nede for telling. I skyggen av sosial elendighet og økende arbeidsledighet kjemper mange for å overleve mens drømmene forvitrer. Midt i alt dette står Agnes Bain. Som forelder ønsker hun det aller beste for seg og barna sine, og visst har hun store forventninger til livet - så ligner hun jo også på en filmstjerne. Da barnas far går fra henne, døyver Agnes smerten med et stadig økende alkoholmisbruk, og barna forlater henne, en etter en. Den som holder ut til sist, er lille Shuggie - gutten som ikke finner seg til rette, og som elsker sin mor over alt. Med et kraftfullt språk og varme for karakterene speiler Douglas Stuart en periode i britisk historie med enorm politisk og samfunnsmessig omveltning. Her står en familie på vei mot avgrunnen. Det som binder dem sammen, er en intens, gjensidig kjærlighet og en drøm om at noe bedre skal komme.
Min skyld av Abid Raja
Kulturminister Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen - og å skjule kjærligheten til den han elsker. Skyldfølelsen hans - en blanding av skam og frykt, har hindret ham i å kjenne på de andre følelsene han som menneske er utstyrt med. Alt han har kjent, er et voldsomt sinne. Da han som voksen oppsøkte en erfaren, kvinnelig psykolog for å få hjelp til å beherske temperamentet sitt, spurte hun: «Har du noen idé om hvor det sinnet kommer fra? Er det noe annet i livet ditt som du egentlig er sint for?» Dette er den brutalt ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.
Flukten med Norges gull av Asbjørn Jaklin
Den utrolige historien om gulltransporten gjennom Norge i 1940.
Tyske soldater marsjerer oppover Karl Johan. Noen steinkast unna, ved Norges Bank, har den siste av 26 lastebiler med gull akkurat kjørt. Bankens gullbeholdning er livsviktig for landets handlefrihet i kampen mot nazistene. I en hemmelig operasjon fraktes 49 tonn gull gjennom store deler av vårt langstrakte land. Første stopp er Lillehammer. Da tyskerne rykker nordover, må gullet hastig flyttes videre med spesialtog vestover. En tid sperrer tyske fallskjermsoldater jernbanelinjen. Gullet når Åndalsnes og Molde, før tyskerne bomber byene sønder og sammen. I fiskebåter fra Møre og Frøya fortsetter ferden nord til landets midlertidige hovedstad, Tromsø. Mye gikk galt da tyskerne angrep. Men beredskapen rundt Norges gullbeholdning sviktet ikke. I Flukten med Norges gull går Asbjørn Jaklin tett på historiens handlekraftige personer: Ansatte i Norges Bank. 30 menige soldater, blant dem dikteren Nordahl Grieg. Politikere som Einar Gerhardsen, Oscar Torp - og Fredrik Haslund, gulltransportens modige leder. Og ikke minst hverdagshelter fra hele landet som bidro til at gulltransporten lyktes. Mot alle odds. Og med livet som innsats.
Bjørg Viks vei av Lars Vik
Dette er et nært portrett og en varm skildring av samfunnsaktøren og privatmennesket Bjørg Vik, skrevet av sønnen Lars Vik.
Boken er bygget på hennes dagbøker, brev og utallige samtaler med de som omga henne. I spennet mellom liv og diktning trer det frem et menneske av uvanlig format, med store ambisjoner og stort gjennomslag. Men den viser også suksessens pris. Få norske forfattere i forrige århundre satte preg på sitt samfunn i samme grad som Bjørg Vik. Gjennom elleve novellesamlinger og fem romaner, i tillegg til en lang rekke skuespill, tematiserte hun kvinners liv og erfaringsbakgrunn som ingen andre.
Hvis jeg faller av Jan Grue
Hvis jeg faller er en utforskning av den særlige sårbarheten som følger med kronisk sykdom og funksjonshemning.
I denne beretningen undersøker Jan Grue, med fundament i eget liv og egne erfaringer, hvordan samfunnet møter denne sårbarheten med et krav om usynlig arbeid - om at den som har kroppslige utfordringer må anstrenge seg desto hardere, må jobbe desto mer, for å bli godtatt som et fullverdig menneske.
Sprudlende! - 101 flasker med bobler av Sara Døscher
Skål for boblene!
I de siste årene har det kommet massevis av nye musserende viner fra alle kanter av verden. I Vinmonopolets katalog er det over 2400 ulike sprudlende viner å velge mellom. I denne boken får du Sara Døschers beste bobletips. Champagne er nok for mange fortsatt det boblende begrepet på luksus, men i denne boken blir du i tillegg kjent med crémant og cava, pét-nat og prosecco, sekt og engelsk musserende, for å nevne noen. Bli med på en sprudlende reise og la deg overraske over hvor mye fantastisk du har å velge mellom. Sara har plukket ut sine 101 favorittflasker og hvorfor hun har valgt dem. Møt noen av de herlige menneskene som står bak vinene, lær deg å lage drinker med bobler og å kombinere musserende med lekre retter.