Hopp til hovedinnholdet

Høstens humor-rekke er her!

Hver høst kan leserne glede seg over nye Pondus- og Lunch-utgivelser. I år får Frode Øverli og Børge Lund selskap av Marius Henriksen, som er ute med en frisk humorbok om skolen.
Foto & videoLine Øverli

Ny Pondus-bok er en årlig begivenhet som gleder fans over hele landet, så også i år. I motsetning til mange stripeserier, har Pondus-universet vært i stadig endring, og livene til Pondus, Beate, Jokke og Camilla har bydd på både jobbendringer, brudd og kriser, som har engasjert folks følelser.

Serien har også til stadighet blitt fornyet med nye karakterer, og årets bok er intet unntak. Et tilskudd på persongalleriet i år, er Harolds nye golf-partner Duncan, som har kommet til landet over Nordsjøen med en lyssky bakgrunnshistorie.

– Tanken var å få inn en som kan henge med Harold og som er mye bedre i golf, sier Øverli som selv er ivrig golfspiller. – Jeg prøvde med en personlig golftrener, men jeg syns ikke han funket så godt. Så da ble det duket for skotten.

– Når du får ideer til nye figurer, tegner du dem rett inn i stripene og ser hvor det tar deg, eller liker du å pusle med personlighet og bakgrunnshistorie på manusstadiet først?

– Det varierer. Duncan trengte bakgrunnshistorien sin, mens Eddie er motstykket som egentlig bare dukka opp som en Don Juan på puben, og først seinere fikk en historie og en familie.

– Hva vil framtida bringe for Duncan? Vil kona hans i Skottland noen gang komme på sporet?

– Hehe, det gjør hun sikkert. Jeg har ikke skrevet noe om dette ennå, så vi får se om det dukker opp et skotsk fruentimmer på golfklubben, sier Øverli som alltid har overraskelser på lur for Pondus-leserne.

Flere Pondus-serien bøker! 📚

22 mil igjen

Av Frode Øverli
Foto: Berit Lund

Arbeidslivets opp-ned-guide

Børge Lund er serieskaperen bak humorserien som treffer alle der ute med erfaring fra arbeidslivet. Med bøkene sine skaper han glede ikke bare hjemme hos folk, men også ute i bedrifter, der de gjerne er å finne sammen med bøker om ledelse, strategi og effektivisering av arbeidsprosesser.

– Jeg håper at serien kan være til hjelp for arbeidslivet ved å vise hvordan ting ikke bør gjøres, sier Lund, som liker å sette søkelys på buzzord som kanskje brukes litt vel mye hos bedrifter og i det kommunale – ord som motivasjon, smidighet og endringsglede.

– Det skal liksom gjøre litt vondt hvis man sitter der og lager en PowerPoint-presentasjon og merker at den har et umiskjennelig LUNCH-drag over seg. Kanskje det er mitt mål? Å redde verden en slide om gangen.

Les hele Lunsj-serien her! 📚

Lunch - Da var det helg

Av Børge Lund

Lund er også opptatt av å feire pausene i hverdagen. Den daglige lunsjen har gitt serien dens tittel. Og i sin nye bok, er det fokus på den hellige ukentlige pausen man som arbeidstager ser fram til – fra mandag morgen, tirsdag ettermiddag eller først fredag formiddag, litt ettersom hvordan man er skrudd sammen.

– Det er nesten rart at jeg ikke har brukt det i en tittel før nå, sier Lund om fenomenet helg, og oppfordrer alle til å prøve det følgende på en gitt dag midt i uka:

– Reis deg opp, klapp demonstrativt sammen laptopen og si høyt, mens du tar på deg en jakke: «Da var det helg!»

Serien som får lærerne til å le

Et nytt tilskudd til humor-rekka i år, er boka Læreplan B av Marius Henriksen.

I over ti år har Henriksen tegnet humor-tegneserien Storefri om det eksentriske personalet på en ungdomsskole. Stripen har blitt lest i både aviser og Pondus-bladet, og fikk i 2022 sitt eget blad. Med Læreplan B har han laget en bok som skal hjelpe hardt prøvede lærere gjennom et krevende skoleår med humor.

– Jeg håper mange lærere vil ha denne boka stående ved siden av planleggere, undervisningsmateriell og læreplanen på arbeidspultene sine. Da vil kanskje læreren ikke bare irritere seg over temaer som «tverrfaglighet» og «samarbeid med hjemmet», men også kan le litt av det gjennom skoleåret.

Foto: Monica Lorentzen

Læreplan B

Av Marius Henriksen

Les hele Storefri-serien her📚