Hopp til hovedinnholdet
4 min Barn

Les sammen i sommer

Å lese høyt for barna er både utviklende og gøy. Her er tips til gode bøker som tåler å bli lest igjen og igjen.
Publisert23. juni 2021
TekstBerit Rødstøl
Høytlesningsbøker for barna.

De aller fleste barn elsker å bli lest for. Kanskje har dere allerede innarbeidet en rutine før leggetid eller dere setter av litt tid i løpet av dagen for å oppdage en helt ny verden sammen med barnet. En lang sommerferie er en god anledning til å skape nye lesevaner og gode minner for hele familien.

Her er tips til gode høytlesningsbøker:

Den store, gule Brillebjørn-boka

Brillebjørn er en superhelt for de aller minste. I denne samleboka får du varme og morsomme hverdagshistorier som barna kan kjenne seg igjen i.

Passer for de aller minste under tre år.

Den store, gule Brillebjørn-boka

Av Ida Jackson

Oppdagere og eventyrere fra Poteby

Hva skjer når to av Potebys innbyggere drar ut av byen for å utforske verden?

Bli med Iselin Isbjørn på vei til jungelen på jakt etter noe veldig, veldig sjeldent som nesten er helt umulig å finne. Terje Tiger er også eventyrlysten. Han har veldig lyst til å utforske det dype, mørke havet. Men han er bare fem år. Og er han modig nok? Og hvor kan han finne en ubåt?

Boka har nydelige illustrasjoner som man både kan fordype seg i og snakke om.

Passer for barn i alderen 3 til 5 år.

Oppdagere og eventyrere fra Poteby

Av Sharon Rentta

Krympekatastrofe

En hylende morsom serie som barna (og kanskje også de voksne) kommer til å elske!

Pappaen til fem år gamle Tina er så glad i å leke at han ønsker at han selv var liten og gikk i barnehagen. Men du skal være forsiktig med hva du ønsker deg - særlig når det er en snill fe i nærheten ...

I Krympekatastrofe er alt snudd på hodet og når pappa begynner å oppføre seg som et småbarn er det Tina som må ordne opp.


Passer for alle som liker Dinosaurgjengen og for barn fra fire år og oppover.

En flue fløy

Sprudlende og leken.

En flue forviller seg inn i et korps som er ute og marsjerer, og brått blir det både ulyder og feiltrinn.

I denne boka får vi et gjensyn med Sondre Lerches poetiske og lekne fortellerstemme og Victoria Sandøys nydelige illustrasjoner.

Passer for barn mellom 3 til 6 år, og for alle som liker å lage lyd, både med og uten instrumenter.

En flue fløy

Av Sondre Lerche

Jakten på enhjørningen av Jørn Lier Horst

Tiril, Oliver og Åtto blir med bestefar Franz til Moklehoma City i USA, hvor noen påstår at de har sett en ekte enhjørning. Byen er full av trehus og det er cowboyer i gatene, akkurat som i det ville vesten i gamle dager.

Presidenten i Det naturhistoriske selskapet har lovet en belønning på en million dollar til den som greier å fange enhjørningen. Men finnes det egentlig ekte enhjørninger? Det er utvilsomt en sak for detektivene, som rir ut på prærien for å komme til bunns i mysteriet. Snart viser det seg at de ikke er de eneste som er på jakt etter det spesielle dyret. På veien får vi være med på å løse mysteriet sammen med Detektivbyrå nr. 2.

Passer for barn fra åtte år og oppover.

Jakten på enhjørningen

Av Jørn Lier Horst

Ti grunner til å lese høyt for barnet

Selv når barnet kan lese selv er det viktig å bli lest høyt for. Gjennom høytlesing møter barnet mer kompleks litteratur enn det kan på egen hånd.

1. Høytlesing er et godt utgangspunkt for å snakke om livet. Når du leser høyt for barnet ditt åpner du for samtaler og diskusjoner. Barnet kan snakke om sine erfaringer med utgangspunkt i det som skjer i bøkene.

2. Høytlesning skaper gode relasjoner mellom foreldre og barn. Høytlesing er en hyggelig sosial aktivitet i en ellers travel hverdag. Møtene og samtalene rundt litteraturen skaper fellesskap og gjør at du blir bedre kjent med barnet ditt.

3. Høytlesing stimulerer barnas fantasi og nysgjerrighet. Når du leser for barnet er barnet selv med å dikte i fortellingen og skape sine egne bilder. Litteratur stimulerer barnas fantasi og lyst til å vite mer.

4. Høytlesing bidrar til å øke barnets sosiale ferdigheter. Gjennom litteraturen får barnet erfaringer med situasjoner som det ikke får erfaringer med i den vanlige hverdagen. Barnet øver seg også på å leve seg inn i og forstå andres situasjon og følelser.

5. Høytlesing stimulerer barnets språkutvikling. Når vi leser høyt for barnet møter barnet flere ord enn det gjør i dagligtalen og i tekstene som barnet leser selv. Derfor fører høytlesing til at barnet får et større ordforråd. Litteraturen er en effektiv vei til et rikt språk.

6. Høytlesning fører til bedre leseferdigheter. I skolen er lesing det viktigste kompetanseområdet. Barn som blir lest for blir selv bedre lesere. Leser du høyt for barnet ditt får det et godt utgangspunkt for å lykkes på skolen.

7. Høytlesing fører til bedre skriveferdigheter. Barn som får høre et stort utvalg fortellinger, blir kjent med fortellingens grunnleggende oppbygging. Dette er grunnleggende når man skal skrive en tekst. Barn som blir lest høyt for skriver bedre tekster.

8. Høytlesning trener barnets konsentrasjonsevne. Når du leser for barnet lærer barnet å lytte og konsentrere seg om noe dere sammen retter oppmerksomheten mot.

9. Barnet får positive erfaringer med lesing. God litteratur gir barn og foreldre/foresatte den umiddelbare gleden ved en god historie som er fortalt på en god og spennende måte.

10. Dere deler en kunstopplevelse. Når du leser for barnet ditt, gir du deg selv og barnet en kunstopplevelse.

Tipsene er hentet fra Foreningen !les. Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper leselyst blant barn og unge.