Hopp til hovedinnholdet
3 min Barn

Lars Mæhle er barnas Jo Nesbø

Han har selv mistet tellinga på hvor mange bøker han har skrevet, men tror det er over 70.
Publisert19. aug. 2021
TekstKristin Storrusten
Forfatter Lars Mæhle og illustratør Odd Henning Skyllingstad har gjort suksess med krim for barnehagebarna.
Forfatter Lars Mæhle og illustratør Odd Henning Skyllingstad har gjort suksess med krim for barnehagebarna. Foto: Vigmostad og Bjørke.

Med barnehagekrimbøkene om Leon og Live har Lars sjarmert de mellom tre og seks år. Bøkene har solgt over 60.000 til sammen, og mange storesøsken har også glede av disse mysteriene. Men med skolekrimserien (Sykkeltyven og Talentiaden lanseres denne uken!) får de nå sin helt egen krimserie.

– Hva er det beste med å skrive krim for barn?

– Egentlig det aller meste. Man skriver for det publikummet med desidert mest humor og intelligens og som fortsatt har evnen til å leke og fantasere. Når barn blir sånn 11-12 år begynner de å bli redde for å si eller gjøre noe feil. Da legger de bånd på seg. Det er egentlig litt trist å bli ungdom og voksen, og måtte være så redd for å si eller gjøre noe feil hele tiden.

Lars Mæhle (f. 1971) fikk sitt gjennombrudd i 2009 med fantasyromanen Landet under isen, som han blant annet fikk Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur for. Han har siden skrevet en lang rekke prisbelønte og bestselgende bøker, blant annet barnehagekrim og serien om Dinosaurgjengen. Mæhle er født på Sunndalsøra og bor i Oslo.

Jens A. Larsen Aas (f. 1993) er utdannet ved Academy of Art University i San Francisco. Han debuterte som barnebokillustratør i 2016. Han illustrerer bøkene om Brillebjørn. Han er fra Malvik og bor i Trondheim.

 Barnehagekrimbøkene og bøkene om Dinosaurgjengen har vært svært populære blant de minste. Her hører en barnehage på mens det blir lest høyt fra bøkene.
Barnehagekrimbøkene og bøkene om Dinosaurgjengen er svært populære blant de minste.

– Og hva er det verste med å skrive for barn?

– Barn er iblant FOR smarte! Har jeg skrevet en bitte liten feil, ser de det tvert og er påpasselige med å si fra. Dessuten, når jeg er ute og leser høyt for barn, for eksempel fra en krimbok, er det alltid noen som har lest boka fra før. Og da har de ikke noen skrupler med å spoile plottet for de andre, for å si det slik.

Klare tilbakemeldinger

Barna sier også tydelig ifra hva de mener, enten de elsker ei bok eller misliker den.

– En av barnehagekrimbøkene fikk for eksempel «Elsker den! Beste boka jeg har lest!» av en leser og 5 av 5 stjerner på Storytel. Mens en annen skrev bare ett ord «Kjedelig» - og la ved en emoji av en bæsj.

I fjor kom den første boka om Maribakken skole ut, Pokaltyven. – Skolekrim-leserne er litt eldre og mer nyanserte, så de har egentlig gitt Maribakken skole-boka så å si bare bra kritikk. Det blir spennende å se hva barna sier om de to neste bøkene i serien, sier Lars.

– Barn er iblant FOR smarte! Har jeg skrevet en bitte liten feil, ser de det tvert og er påpasselige med å si fra, sier Lars. Her leser barna selv i barnehagekrimbøkene.
– Barn er iblant FOR smarte! Har jeg skrevet en bitte liten feil, ser de det tvert og er påpasselige med å si fra, sier Lars.

Inspirasjon

Neste år kan Lars feire at han har vært forfatter i 20 år. Dermed er han i gang med å prege flere generasjoner lesere.

– Den aller morsomste tilbakemeldingen fikk jeg fra et søskenpar som lyttet til hørespillet av Harry og Ivar finn opp krutet da de var små. Om og om igjen. Nå var de over 20 år, men fortsatt pleide de å drikke blåbærbrus på bursdagene sine, slik som Harry og Ivar gjør. Da jeg hørte om det, ble jeg veldig rørt og begynte å gråte.

Lars er glad i å ta en tur ut i skogen eller gå på fisketur. Her med fiskestang. Foto: Privat
Lars er glad i å ta en tur ut i skogen eller gå på fisketur. Foto: Privat

Lars finner inspirasjon mange steder. Til en historie om Harry og Ivar så han en dokumentar om verdensmesterskapet i plystring i Las Vegas. Noen ganger prøver han å gå tur i skogen for å fiske, men de gode ideene kommer sjelden da.

– Å utsette seg for ideene kan gjøre at de plutselig popper opp senere, typisk akkurat når jeg er i ferd med å sovne. Da skynder jeg meg med å notere ideen på mobilen, før jeg sovner på ordentlig.

Lars står tidlig opp og skriver på formiddagen. Etter lunsj gjør han andre arbeidsoppgaver som å lese over det han har skrevet. Og formiddagene – de er hellige. – Så om naboen ringer på, da åpner jeg ikke døra.

– Har du et tips til voksne som vil lese mer?

– Installer en app på mobilen som gir deg elektrisk støt, om du har sittet på mobilen i mer enn 15 minutter. (Har noen funnet på dette før? Eller kan jeg ta patent på den ideen?) Og som alltid: prat med en bokhandler eller en bibliotekar. Hør om de kan anbefale noen gode bøker til deg. Og sist, men ikke minst: Legg bort ei bok du bare er sånn middels eller dårlig fornøyd med. Det fins for mange gode bøker du kan lese i stedet!

Pokaltyven

Av Lars Mæhle

Skolekrim for småtrinnet! Det er Kalle Bergs aller første dag i 4B på Maribakken skole. Kalle er en sjenert og engstelig gutt, og det ville vel være å ta i å si at han gleder seg. Heldigvis har Eskil Holmen, som også går i 4B og er alt annet enn sjenert og engstelig, bestemt seg for å bli Kalles nye bestevenn. Og ikke bare det, de skal starte en detektivklubb sammen! Men det er ikke bare-bare, på verdens kjedeligste skole. De har knapt rukket å ankomme skolegården før de oppdager at noen har brutt seg inn og stjålet skolens gjeveste pokal, som 4B har vunnet i slåball! Kalle og Eskil står overfor et vaskeekte mysterium, og detektivklubben er et faktum, enten Kalle vil eller ei ...

Sykkeltyven

Av Lars Mæhle og Jens A. Larsen Aas

Skolekrim! Detektivklubben på Maribakken skole ruller videre! Og videre! Og videre! For sykkelen til Kalle har ikke bremser!!! På Maribakken skole er dagen kommet for den store sykkelprøven, hvor elevene får sykkelførerbevis. I tillegg får de besøk av en ekte krimforfatter.

Talentiaden

Av Lars Mæhle

Tredje bok i skolekrimserien. 4B skal arrangere talentiade! Inntektene går rett i klassekassa. Men midt under showet, akkurat idet tryllekunstner Eskil (motvillig assistert av Kalle) skal sage rektor Børresen i to, forsvinner pengeskrinet. Nå er det opp til Detektivklubben å finne det igjen, ellers blir det ingen leirskoletur. Og det bør helst skje fort, så de rekker å fullføre sagejobben.