Hopp til hovedinnholdet

Lunch-skaper Børge Lund er klar med nye striper om den nye normalen

– Om noe er normalt eller ikke, har mistet sin betydning, sier Børge Lund, som er aktuell med en ny Lunch-bok der blant annet kunstig intelligens og nedbemanning står i fokus.
Publisert15. mars 2023
Foto & videoPå Christensen
TekstBjarne Robberstad

Gjennom en rekke Lunch-bøker har tegneserieskaper Børge Lund kommentert det moderne arbeidslivets absurditeter. Karakterene Kjell, Nico, Bodil, Bache, Vanessa og resten av seriens kontorlandskap felleskapet har for mange blitt referanser for hva slags typer de selv representerer på sin jobb. Lund har også mange ganger fått spørsmål om hvordan han kjenner til hvordan ting funker akkurat på spørsmålsstillerens jobb. For de samme problemstillingene dukker opp så mange steder.

Børge Lund står bak tegneserien Lunch er født og oppvokst i Sauda. Han er utdannet industridesigner og har jobbet med produktutvikling i over 12 år. I 2007 tok Lund et steg fra kontoret og over til Dagbladets tegneseriekonkurranse, hvor Lunch ble til. Fra den dag startet livet som serieskaper, hvor Lund gikk over til faste stripeleveranser, ved siden av full jobb.

Aktuell med Lunch: Den nye normalen

– De siste årene har det skjedd så mye rart på så mange ulike fronter, at kaos og uforutsigbarhet er noe vi har lært oss å forvente. Selv om det jo nettopp er det stabile og normale som skal gi oss forutsigbarhet, sier Lund, som har fortsatt å hente inspirasjon fra arbeidslivet under både korona-årene og den nye dyrtids-perioden vi er inne i nå.

– Hva betyr det for eksempel nå å ha «en helt normal dag på jobb?» At alt er som vanlig, eller at det bare er kaos?

– Et aktuelt eksempel på en ny forutsigbar inntreden i arbeidslivet er kunstig intelligens – eller AI (Artificial Intelligence). Chatboten ChatGPT har i det siste fått mye spalteplass. Og i Den nye normalen funderer den nye toppsjefen om han kan få hjelp til ledelsesspørsmål av en «AI-manager».

– Tidligere tenkte vi at en chatbot aldri kommer til å hjelpe oss med noe mer avansert enn å kaste bort tid i en telefonkø, og så våkner du plutselig verden der du kan be kunstig intelligens skrive et morsomt dikt om hvor mye den gleder seg til å overta jobben din. Jeg har faktisk prøvd …

– ChatGPT kan kanskje skape usikkerhet om hvem som egentlig har skrevet den nye jobbinstruksen. Men AI kan også skape problemer med ledelse. Se bare hva som skjer når den nye Birger prøver å benytte AI-manageren til å løse nedbemanningsspørsmålet.

Børge Lund er en mester på å få fram paradokser som dette på bare en stripe. Men kan vi være sikker på at han ikke selv har jukset, og at det ikke er en Chatbot bak den nye boka?

– Jeg bruker jo AI når jeg hører på Spotify, sier Lund.

– Spotify har jo en «discover weekly»-liste hvor den anbefaler ting jeg ikke har hørt basert på lytterhistorikken min. Av og til kan den være spot on. Men jeg hvis hører for lenge spinner den ut i tyrkisk folkemusikk og mer og mer dansk rap.

– Betyr dette at Spotify kjenner ham bedre enn han gjør selv?

– Det Jeg vet ikke. Men av og til kjører jeg en detox, der jeg bestemmer musikken. Setter på noe War On Drugs eller noe. Og alt av Lunch skaper jeg selv. Jeg er godt fornøyd med det jeg gjør og at jeg er et menneske og ikke en tegneserierobot som lager tegneseriestriper om arbeidslivet.

Den nye normalen

Av Børge Lund