Hopp til hovedinnholdet

Mellom linjene, episode 4: Det svømmende husdyret - slik ble laksen konstruert

Den lekre laksen på sushibrettet er ikke et resultat av naturlig utvikling. Den er et konstruert husdyr, avlet fram av innovative forskere på 70-tallet. Skjønte disse vitenskapsmennene hva de satte i gang?
Foto & videoWWF/Torbjørn Eklund
TekstBerit Rødstøl
I podkasten "Mellom linjene" møter programleder Kjartan Brügger Bjånesøy journalist og forfatter Kjetil Østli og marinbiolog Fredrik Myhre i en samtale om økologi og laksen. WWF/Torbjørn Eklund
I podkasten "Mellom linjene" møter programleder Kjartan Brügger Bjånesøy journalist og forfatter Kjetil Østli og marinbiolog Fredrik Myhre i en samtale om økologi og laksen. WWF/ Torbjørn Eklund

Forfatter Kjetil Østli møter marinbiolog Fredrik Myhre til en samtale om hvordan laksen ble konstruert og følgene det fikk i podkasten Mellom linjene.

Kjetil Østli har skrevet boka Den nye fisken sammen med Simen Sætre. Boken har blitt omtalt som "Høstens viktigste sakprosabok" Østli er journalist og forfatter. Han er en av driverne bak nettmagasinet Harvest. I 2009 vant han Brageprisen for sakprosaboken Politi og røver.

Fredrik Myhre er en marinbiolog som tok utdannelsen sin ved Universitetet i Bergen. Han leder i dag havarbeidet til WWF Verdens naturfond i Norge. Fredrik er en aktiv dykker og bruker så mye tid som mulig ved, på og under havoverflaten.

Lytt til podkasten i Spotify

Lytt til episoden i Itunes

Ypperlig kritisk journalistikk i passe giftig tone. [...] Bit for bit blir det retoriske byggverket som omslutter oppdrettsindustrien gjennomgått og løgner avdekket. Det er en seig grøt som radikalt polariserer vår oppfatning av bransjen. [...] For en lekmann – og trolig også for politikere – er det vanskelig å vite hva man skal tro i et så polarisert og bittert retorisk landskap. Men når det nå er slik, må det være mange ting som ikke tåler dagens lys. Få dem fram!

Jon Rognlien, Dagbladet

Det svømmende husdyret-slik ble laksen konstruert er fjerde episode i ARKs nye podkastserie Mellom linjene. Last ned podkasten helt gratis der du hører på podkast.

Ei bok er alltid en del av en større sammenheng. Hvorfor vil forfatteren kaste lys på akkurat det temaet de har valgt? I podkasten Mellom linjene inviterer programleder Kjartan Brügger Bjånesøy bokaktuelle forfattere og andre gjester til samtaler om samfunnsaktuelle tema.

Les mer om podkasten her!

Vil du lære mer om dette temaet? Da anbefaler vi disse bøkene:

Den nye fisken - om temmingen av laksen og alt det forunderlige som fulgte

Av Simen Sætre og Kjetil Stensvik Østli

Da vi temmet villaksen og satte den nye fisken ut i naturen, begynte store ting å skje. Steder langs kysten fikk nytt liv, folk fikk arbeid og flere ble milliardærer. Staten så på det som et eventyr, og velsignet fortsettelsen. Forfatterne Simen Sætre og Kjetil Østli skapte høye bølger med en artikkelserie i Morgenbladet og Harvest om laksenæringen. Nå tegner de et større bilde, i en bok som favner hele fortellingen om oppdrettslaksen. De spør blant annet: Hva skjer hvis man plasserer et nytt dyr i fjorden? Hvordan påvirker det de andre fiskene og artene, fjordene og elvene? Hva skjer med forskerne som roper varsku, med dyrevelferden, føre var-prinsippet og skattepolitikken når myndighetene ønsker vekst?

Verden under vann - en oppdagelsesreise i havet

Av Pia Ve Dahlen

Som barn kunne Pia Ve Dahlen ligge i timevis på brygga og beundre livet i sjøen under seg. Ved hjelp av bestefarens feltmikroskop og naturhåndbok utforsket hun naturen over og under vann, og for hver ting hun lærte, oppsto nye spørsmål. Nysgjerrigheten vokste til en lidenskap for å forstå hvordan livet i det gedigne havet har utviklet seg. Havet utgjør nemlig 99 prosent av området hvor dyr kan leve på kloden. Det var der livet oppsto, og artene har fått utvikle seg med helt andre forutsetninger enn på land. I Verden under vann kan du lese om de vakre, intelligente og fryktinngytende dyrene i havet som er resultatet av evolusjonens eksperimenter. Fra det yrende livet i det næringsrike tangbeltet og helt ned til dyphavsslettene, der noen få arter har spesialisert seg på å overleve - i stummende mørke og under enormt trykk

Laksefeber

Av Kjersti Sandvik

Siden istiden har vi hatt villaks i Norge. Laksen er vårt levende arvesølv som har gitt oss mat og kjærkommen inntekt. Folk kom fra den store verden for å måle krefter med storlaksen. Nye bånd ble knyttet mellom Norge og omverden. Hva gir vi tilbake? I dag fyller vi fjordene med lakselus, medisinrester og tillater gruveavfall i nasjonale laksefjorder. Samtidig pågår det et redningsarbeid og omfattende forskning for å sikre at villaksen også er med oss i framtiden. For det er nå vi har valget, skal vi redde laksen, eller skal vi gi den det siste nådestøtet? Kjersti Sandvik (f. 1964) er journalist og forfatter. Hun har tidligere gitt ut Ønskebarn (Gyldendal, 2008) og Under overflaten (Gyldendal, 2016)

På naturens skuldre - hvordan ti millioner arter redder livet ditt

Av Anne Sverdrup-thygeson

Glitrende fortellinger om vårt samspill med naturen Du og jeg er innvevd i naturens flettverk, mye tettere enn du tror. Millioner av arter gir oss mat, medisin og et levelig miljø, i tillegg til at naturen gir oss kunnskap og glede. På engasjerende vis forteller Anne Sverdrup-Thygeson spennende og tankevekkende fortellinger om naturen. Forfatteren tar oss med ut i regnskogen, der orkidebiene lager parfyme og pollinerer nøttene du spiser i jula. Inn i den svale skyggen under bygatenes store trær, de som gjør at vi trenger mindre luftkjøling. Ned i skyttergravene der soldatene brukte selvlysende sopp som lykt i måneløse netter.

Insekter i Norge

Av Anne Sverdrup-thygeson

Lær å kjenne igjen og ta vare på insektene rundt deg. Øyenstikkere, bier og sommerfugler kjenner du kanskje igjen, men hva med hoppebørstehaler, nebbmunner og kamelhalsfluer? Norge har over 19 000 insektarter, og i denne vakre boka blir du bedre kjent med dem. Boka gir en oversikt over alle de 23 ordenene av insekter her til lands, samt de viktigste familiene. For hver gruppe kan du lese om antall arter og insektenes utseende, levested, status og økologiske betydning. Mange insekter i Norge er utrydningstruet. Å bli bedre kjent med dem gjør oss kanskje i stand til å ta bedre vare på miljøet de trenger for å leve. Som i sine tidligere bøker, viser Anne Sverdrup-Thygeson sin fascinasjon for insektene og gir leseren spennende og overraskende fakta. Boka er rikt illustrert med foto og tegninger.

Insektenes hemmeligheter - snorkelmygg, zombiebiller og andre småkryp rundt deg

Av Anne Sverdrup-thygeson

Bli med på oppdagelsesferd i insektenes verden! I denne boka finner du fortellinger om insekter som lever i Norge, enten det er nede i vannet i sjøer og bekker, i skogen, i hagen din eller inne i huset ditt. Du kan lese om mygglarver som puster med snorkel, og om maur som melker bladlus for sukkervann. Du lærer hvordan flua klarer å gå opp ned i taket på rommet ditt, hvorfor myggstikk klør og hvilket insekt som faktisk var det aller første dyret i verdensrommet. Dessuten får du fortellinger om de rareste småkrypene i verden. En liten veps som gjør marihøner til zombier. Larven som dreper andre insekt ved å prompe på dem. Biller som kan blinke og biller som har giftkanon i rumpa. Insekter og småkryp er både kule, ekle og litt plagsomme, men mest av alt er de supernyttige for oss mennesker - vi hadde ikke klart oss uten dem.


Stillhetens økologi - essay

Av Erland Kiøsterud

"Naturen er hverken rettferdig eller logisk eller fornuftig. Den er det den er. Og den gjør det den gjør. Når naturforbruket mitt står i fare for å undergrave økosystemet som opprettholder meg, er det, sett fra økosystemets perspektiv, hverken galt eller riktig. Bryter økosystemet sammen på grunn av min adferd, vil det omdannes og finne en ny identitet, kanskje med min art, kanskje uten min art". "Stillhetens økologi" består av syv essay som på ulike måter går inn i vår tids store spørsmål: Hvordan skal vi tenke og handle i møte med klimatrusselen?

Den ville hagen, eller Kunsten å redde verden i egen hage

Av Dave Goulson

Dave Goulson er kjent som humleekspert og forfatter av Mitt liv med humler (2016) og Humlejakt (2017). Nå tar han for seg hele det myldrende og mangfoldige insektslivet som vi finner rett utenfor vår egen stuedør, i hager, parker og veikanter - og gir konkrete råd om hva vi kan gjøre for å bedre forholdene for de små heltene i hagen. Selv i en bitte liten hage kan vi finne hundrevis av insekter, småkryp, dyr, planter og organismer som alle spiller en større rolle i det store samspillet. I møte med skremmende statistikker og tap av artsmangfold, der store monokulturer og industrielt landbruk med bruk av plantevernmidler får kritiske konsekvenser for hele planeten, er det lett å føle seg maktesløs og handlingslammet.

Fiskehistorier. Hvem skal eie havet?

Av Henning Røed

Det skjedde så plutselig: Fiskekvoter verdt titalls milliarder kroner ble gitt bort gratis til en håndfull redere til evig tid. En dramatisk rettssak fulgte. Den handlet ikke bare om juss, men om Norges framtid og folkets eiendom: Hvem skal eie havet? Norge har vært verdensledende innen fiske i over tusen år. Nå trues havressursene av rovdrift, privatisering og dårlig forvaltning. Forfatter og marinbiolog Henning Røed skriver med kjærlighet til havet.

Under overflaten - en skitten historie om det norske lakseeventyret

Av Kjersti Sandvik

Havboka, eller Kunsten å fange en kjempe

Av Morten A. Strøksnes

To menn i en liten båt. Et monster i havdypet under dem. Det er utgangspunktet for "Havboka". Fra den lille øya Skrova i Lofoten undersøkes havet gjennom historie, fortellinger, vitenskap, poesi og mytologi. Hav er opphav, og rommer de utroligste livsformer. For forfatteren blir havet en rik kilde til forundring, nye innsikter og salte eventyr.

Ørret - en beretning om hvordan kunstig befruktning, utenlandske gener og naiv driftighet skapte Norges nasjonalfisk

Av Lars Nilssen

En beretning om hvordan kunstig befruktning, utenlandske gener og naiv driftighet skapte Norges nasjonalfisk. En skogsarbeider hugger seg i beinet på Finnskogen. Året er 1845. Med denne ulykken starter Norges moderne ørrethistorie. På egen hånd lærer den halte tømmerhuggeren å manipulere ørretbestandene i nærområdet sitt ved hjelp av kunstig befruktning. Kunnskapen bidrar til å spre ørreten over hele landet og gjøre den til Norges nasjonalfisk. Ikke noen annen skapning har blitt satt ut i et slikt omfang i norsk natur. Den har måttet bryne seg på alt fra tukling med gener og konkurranse fra utlandet til sur nedbør, en ekspanderende kraftverkindustri og ihuga sportsfiskere. Og hele veien har driftige menn kommet med anbefalinger, føringer og lover hvor naturens mangfold og egne prosesser har måttet vike. Med et brennende engasjement forteller Lars Nilssen om hendelser og enkeltpersoner som har spilt en viktig rolle for den norske ørreten, og ikke minst deler Lars av sine egne erfaringer og opplevelser - som da han fanget ur-ørreten i Frognerparken. Dette er fortellingen om ørretens moderne historie i Norge - et viktig bidrag til den norske kulturhistorien og et eget kapittel i norsk forvaltningspolitikk. Lars Nilssen er regissøren og fotografen bak NRK-serien "På fisketur med Bård og Lars", fluefisketrilogien "Tørrfluelandet" og VGTV-serien "Lars og Lars Blogg TV".