Hopp til hovedinnholdet

Norgesferie på lavbudsjett

Skal du på Norgesferie i år, men synes det er vanskelig å finne billige alternativer? Sjekk ut ekspertenes beste tips til en billig Norgesferie.
Foto & videoHelene Myhre Østervold
TekstBerit Rødstøl
Helene Myhre Østervold har reist Norge på langs med lavbudsjett.

Planlegg godt

Få har reist så mye rundt i Norge på lavbudsjett som instagramprofilen Helene Myhre Østervold. I de to turbøkene sine deler hun inspirasjon til hvordan du kan få en nydelig Norgesferie uten at det koster skjorta.

Her er Helenes Moo sine tips til en rimelig Norgesferie:

  • Sett opp et budsjett før avreise og regn ut ca. transportkostnader.
  • Dra utenfor høysesong, da er aktiviteter, transport og overnatting ofte billigere.
  • Sov gratis bil, telt eller hengekøye.
  • Flere passasjerer = lavere transportkostnader per person. Kjør sammen!
  • Lag niste i stedet for å kjøpe dyr veimat.
  • Ha reiseforsikring i orden.
  • Ha bil og bilforsikring i orden.
  • Bruk naturen, det er gratis.

Tur-retur Norge - på nye eventyr med @helenemoo

Av Helene Myhre Østervold

Oppfølgeren til storsuksessen Tur-retur Norge. I bok får du nye ruter og utsikter fra hele vårt vakre land. Denne gangen går ferden også nordover - Helene har reist blant annet Helgeland, Lofoten og Senja på kryss og tvers og sjekket ut hver vik og hver topp. Hun garanterer at du vil få storslåtte opplevelser med denne boken som turfølge - her er både korte og lange ruter enten med bil, sykkel eller til fots.

Stine og Jarlen er aktive og tilbringer mye av fritiden på tur. Foto: Stine og Jarlen
Stine og Jarlen er aktive og tilbringer mye av fritiden på tur. Foto: Stine og Jarlen

Lag grøftekantlunsj

Stine og Jarlen er fotografer og ivrige friluftsfolk. De inspirerer andre til å oppleve turglede gjennom instagramkontoen #stineogjarlen. Nå er de aktuell med boka Med hund på tur der de gir gode råd og smarte tips til hundeeiere som vil ha med hunden sin på tur, og inspirasjon til morsomme aktiviteter å gjøre sammen. Boka tar for seg alt som er viktig å tenke på når det gjelder trivsel, sikkerhet og helse når hunden skal være med på både langtur og kortere turer.

Her er Stine og Jarlens tips:

Lag mat selv. Det finnes utrolig mange gode, billige og enkle matoppskrifter på mat man kan ha med i bil, på tur og lage på primus. Vi kaller det grøftekantlunsj og det er skikkelig koselig.

Ikke vær så typisk norsk - ta kontakt med bekjente rundt om i landet der du befinner deg! De aller fleste synes det er koselig med besøk når man først får tilbudet. Bonus: Plutselig har man ristet liv i et godt gammelt vennskap igjen.

De beste opplevelsene Norge har å by på er stort sett gratis: fjellturer, bålkos (husk bålforbud), fiske og bading.

Å sove i telt på campingplass er faktisk ikke så kjipt som mange tror, og et supert alternativ for deg som kanskje synes det er litt voldsomt å campe alene i villmarken, men som ikke ønsker å svi av penger på hotell eller lignende.

Bruk DNT sine hytter! Dette kan vi ikke få anbefalt nok! Man kan i tillegg få leid kano, kajakk, båt og lignende på mange av hyttene, til en rimelig penge.

Med hund på tur - tips, trening, inspirasjon

Av Stine Mette Fjerdingstad og Halvdan Jarl Laugerud

Få kortreist feriefølelse

Den Norske Turistforening (DNT) har over 550 hytter i hele landet. På de selv- og ubetjente hyttene ordner du mat selv og sparer penger på den måten. Noen hytter har lavere pris, og noen kan man få helt for seg selv. Hyttene finner og bestiller du på hyttebestilling.dnt.no. Som medlem bor du også rimeligere på DNTs betjente hytter. Sovesal er billigste alternativ, men det er mange ulike rom.

Her er DNTs tips til en rimelig tursommer:

Sov i gapahuk, telt eller hengekøye i skogen. Du trenger ikke reise langt for å få feriefølelsen! På ut.no finner du mange fine gapahuker som du kan overnatte i. Hva med å ta med familien eller venner på overnatting i nærskogen?

Hytte-til-hytte-tur er en rimelig ekspedisjon. Planlegg en tradisjonell hytte -til-hytte-tur, enten mellom betjente hytter eller selv- og ubetjente, eller en kombinasjon. På denne måten kan du få en lengre ferie med mange opplevelser for lite penger.

Utforsk delings-hytter langs kysten. Mange drømmer om å også få tilbringe tid langs kysten om sommeren, men frykter at det er dyrt å realisere. Det finnes heldigvis delingsøkonomi ved kystperler også! Sjekk ut DNTs tilbud langs kysten.

Lån eller lei utstyret du trenger Ikke kjøp nytt om du mangler utstyr til sommerfriluftslivet eller din første telttur. Lån av venner, kjøp brukt eller sjekk hvilke organisasjoner som leier eller låner ut utstyr der du bor. Da holder du utgiftene nede og det er dessuten miljøvennlig.

Dagsturer og måltider ute gir feriefølelsen. Har du ikke tid eller råd til lang ferie? Dagsturer i nærmiljøet gir også sommerferieminner! Finn et fint badested, del et måltid ute eller utforsk nye turmål og topper i nærheten av der du bor. Inspirasjon finner du på UT.no

Ta deg et forfriskende bad i naturens eget badeland i sommer. Foto: Marius Dalseg Sætre
Ta deg et forfriskende bad i naturens eget badeland i sommer. Foto: Marius Dalseg Sætre

Reis kollektivt og få Grønt kort. Mange bor sånn at de kan reise ut i naturen med buss eller annen kollektivtransport. Det er billig og miljøvennlig! Flere betjente DNT-hytter er dessuten med på Grønt kort-ordningen. Tar du bussen til et av de 12 overnattingsstedene som inngår i Grønt Kort-ordningen, får du ved innsjekk på overnattingsstedet et gavekort som gir deg 100 kroner du kan bruke på mat, alkoholfri drikke eller aktiviteter. Les mer på www.dnt.no/grontkort

Fellestur og kurs for unge. Er du mellom 13 og 25 år gammel og medlem av DNT ung får du rabatt på en rekke fellesturer og kurs. DNT ung er DNTs ungdomsorganisasjon. Det koster 335 kroner å være medlem og det gir også rabatt på overnatting og en rekke medlemsfordeler. Over hele landet finnes lokale ungdomsgrupper som arrangerer turer og aktiviteter for og av ungdom.

Våre best bevarte hemmeligheter

Det beste Norge har å by på av naturopplevelser, utenfor allfarvei. Når du kjøper denne boka, bidrar du til å holde DNTs hytter vedlike. Alle royaltyinntekter går rett til DNTs hyttefond. I denne boka deler DNT-foreninger over hele landet sine lokale favoritter.

Norgesferie

Få tipsene her