Tre tips alle nye studenter burde få med seg!
Jeg husker godt mine første dager som student. Det var så spennende å være i nye omgivelser og møte nye mennesker, samtidig som jeg følte meg veldig overveldet. Det var jeg ikke alene om.
I boken student og sånt har jeg samlet erfaringer, lærdommer og smarte tips til studenter – i håp om at dette kan gjøre begynnelsen på studietiden deres litt enklere.
Madeleine Borge (f. 2000) er fra Oslo. Hun studerer business i London og deler erfaringer fra studentlivet til over 700 000 følgere på Instagram og YouTube.
Her er mine beste tips:
Vær et JA-menneske
Det sosiale livet på campus er lagt godt til rette for nye studenter som kommer, og det mangler ikke på tilbud og ting du kan gjøre. Dette kan være alt fra spontane lunsjer og barbesøk, til piknik i parken og båttur langs elva. Si ja!
Selv om det til tider er skummelt å tråkke ut av komfortsonen, så kan et «ja» føre til uendelig mange nye opplevelser! Det kan føles uvant, og ikke minst slitsomt, å skulle si ja hele tiden, men det ene fører ofte med seg det andre. En piknik i parken kan føre til nye vennskap, som igjen kan føre til en lunsj dagen etterpå.
Forbered deg på ting du aldri har gjort før!
Allerede et par uker inn i studietiden følte jeg med overveldet. Hverdagen var helt annerledes enn hva jeg var vant med – både akademisk og sosialt. Jeg forsto ikke begrepene foreleserne mine brukte, jeg visste ikke hvordan jeg skulle lese pensum eller hvordan jeg burde forberede meg til et seminar. Det å skulle møte nye venner på universitetet var noe helt annet enn å bli kjent med folk på videregående, jeg visste ikke hvordan jeg skulle overleve med å bo med andre for første gang, og kanskje verst av alt... jeg kunne ikke vaske klær.
Å venne seg til forandring tar tid. Det tar tid før ting faller på plass når du skal flytte til et nytt sted, få en ny bosituasjon eller starte på en ny skole. Det er helt greit! Sånn er det for de aller fleste av oss. Men det kan allikevel være smart å forberede seg på et par ting du aldri har gjort, før du faktisk gjør dem. Da vil ting føles litt mindre overveldende når du plutselig står i det.
Dersom jeg hadde forstått betydningen av begrepene «pensum» og «seminar», i tillegg til å forstå hva en vanlig studiedag innebar før jeg ble kastet ut i første semester ville det nok spart meg mye tid, stress og feiltrinn. I tillegg hadde det spart meg og romkameraten min mye stress og irritasjon dersom vi hadde visst at vi burde skrive ned regler for å bo sammen før man flytter inn.
Flere tips til ting du kan forberede deg på til studietiden finner du i boken!
"Å venne seg til forandring tar tid. Det tar tid før ting faller på plass når du skal flytte til et nytt sted, få en ny bosituasjon eller starte på en ny skole. Det er helt greit"
La tiden være til hjelp
Starten på studietiden er preget av mange aktiviteter, mye sosialt og mye nytt. Alle rundt deg er på høygir for å gjøre så mye som mulig og møte så mange som mulig. Samtidig er du også nødt til å bli vant med en helt ny hverdag, både det som foregår akademisk og utenom.
En dag et par uker inn studietiden kom jeg hjem til hybelen, satte ned baggen, slo av lyset, lukket gardinene og kastet meg på senga. Jeg følte meg så sliten, både mentalt og fysisk, at jeg trengte litt tid for meg selv. Da de andre der jeg bodde ropte på meg til middag fortsatte jeg å late som om jeg ikke var hjemme. “Hvordan i alle dager skal jeg holde ut i dette tempoet?” tenkte jeg.
Det jeg ikke visste da, er at tilstanden som preger fadderuka og starten på studietiden ikke varer for evig. Sosialisering vil roe seg ned, studentene rundt deg vil slå seg litt til ro og ting vil bli mer “normalt”. Så la tiden være til hjelp, for tempoet vil bli roligere og du vil venne deg til ting som nå kjennes nytt og slitsomt. Det er faktisk ganske rart hvor mye som kan bli en del av hverdagen bare du gir det litt tid!
Lykke til med studiestart!
Flere bøker som vil hjelpe deg i studietiden:
Studentkokeboka
Effektiv læring krever bra mat. Det kan man få til selv på et studentbudsjett. Studenkokeboka gir både smarte triks, gode råd og 80 gode oppskrifter med bilder på rimelig, rask, god og sunn mat - som også er god hjerneføde!
Fattig Student
Den perfekte kokeboken for deg som vil spise sunt og spare penger samtidig! Hva gjør man hvis man er student og har mer lyst til å bruke penger på å være sosial enn på husleie og mat? Karen Elene Thorsen tok utfordringen på alvor og oppdaget fort at det var mye å spare på matbudsjettet ved å skrive handlelister, eksperimentere med billige basisingredienser og planlegge for en uke om gangen. Resultatet: halverte matutgifter, variert kosthold - og null matsvinn!
Fattig student på egne bein - håndbok for studenter og andre nybegynnere i voksenlivet
Å begynne å studere betyr for de fleste å flytte hjemmefra og skulle bo for seg selv for første gang. Enten du ender opp i kollektiv eller på studenthybel, så skal du nå stå på egne bein - ha kontroll på økonomien, lage mat selv, etablere gode arbeidsvaner, få nye venner - kort sagt: fikse alt det som alle voksne rundt deg tilsynelatende har kontroll på. Lyder det overveldende? Ta det rolig. «Fattig student» er her og har i denne boka samlet absolutt alt du trenger for å få et stressfritt og morsomt studentliv.