Hopp til hovedinnholdet

Vakkert og morsomt om barn og fattigdom

Ingeborg Arvola er nominert til ARKs barnebokpris, for sin tredje bok om den fattige Oslo-jenta Buffy By. Familien hennes har så lite penger at de må fordele en tomatsuppe på to dager – allikevel er Buffy jenta med godt humør, kvikk humor og evig pågangsmot.
Foto & videoAnna-Julia Granberg
TekstAnette Svendsen

Denne boken går dypere innpå mer alvorlige temaer, enn de forrige bøkene gjorde. Moren til Buffy blir syk, så Buffy og broren Bobby må dra til mormoren sin som de aldri har møtt. Hun viser seg å være langt fra en alminnelig mormor.

– Jeg prøver å skrive morsomt om en jente med pågangsmot, og mange gode (og ikke fullt så gode) løsninger. Jeg prøver også å vise frem en fattig familie – uten at det skal være synd på dem, forteller hun.

Det krever refleksjon og forståelse, for å kunne skrive bøker om vanskelige temaer og utfordringer – rettet mot barn. Det er nettopp dette Ingeborg Arvola har gjort med bøkene om Buffy By.

Buffy By er eventyrlysten

Av Ingeborg Arvola

Dette er den tredje boka i den kritikerroste trilogien om Buffy By!

Kjøp boken

– Jeg bruker det som en spenningsdriver at de ikke har penger. Jeg overdriver hvordan Buffy og familien har det, i tilfelle det er noen barn som leser den, som ikke har så mye penger selv. Da kan de synes litt synd på Buffy, og de som alle andre, kan bli inspirert av pågangsmotet hennes, forklarer hun.

Buffy er en favoritt blant mange barn, og de lar seg sjarmere av den jordnære og sterke jenta. Det er mange barn som lever i fattigdom, og det er viktig at barn får et forhold til og lærer mer om hva det innebærer. Kanskje kan det gjøre det lettere for de barna som kjenner seg igjen i Buffy?

Forfatter Ingeborg Arvola (f. 1974) har vokst opp i Tromsø, men bor nå i Oslo. Hun debuterte i 1999 med romanen Korellhuset og har siden skrevet en rekke bøker for både barn og voksne. I 2019 mottok hun Kulturdepartementet pris for barne- og ungdomslitteratur og ble også nominert til Brageprisen.

Få barna med på laget

Det som er ekstra spennende for Ingeborg, er å reise rundt til ulike skoler rundt om i landet med bøkene om Buffy. Det skaper spennende diskusjoner med barna.

– Det som er gøy er at vi kommer inn på temaer som fattigdom og fantasi, uten at det blir for alvorlig. Barna har mange tanker og ideer til hva som kan skje videre i andre historier om Buffy. De setter mest pris på humoren som vises godt i noen av illustrasjonene til Nora Brech, ler hun.

Å få barna til å lese er en god øvelse, både for å utvikle empati og forståelse – i tillegg til å få nye perspektiver på ting. Men hvordan skal man lære barna viktigheten av å lese?

– ARKs barnebokpris er et godt eksempel på noe som fungerer. Det handler om medvirkning. Jeg har vært mye rundt i klasser, og de som er med på et leseprosjekt som er større enn den enkelte boka, får mye ut av det, forklarer Ingeborg.

Illustrasjon: Nora Brech

Selv om det ofte frister mer for barna med tid på et skjermbrett eller foran TVen, så er det viktig å motivere til lesing også. Det er noe barn får mye igjen for senere.

– Høytlesning er også en god ting som det ikke kan bli for mye av. Jeg heier på lærerne som leser eller hører lydbøker sammen med elevene sine, og de voksne som leser med barna sine. Skolebibliotekarer er også superviktige!

Som liten var Ingeborg glad i å lese, og hun elsket klassikerne; Roald Dahl, Mummibøkene, Asterix & Co og Astrid Lindgren. Spesielt Karlsson på taket er en soleklar favoritt.

– Det som inspirerer meg, er humorister. Eller oss alle i de øyeblikkene vi greier å gjøre noe morsomt ut av en vanskelig situasjon. Det er så lett å la seg trykke ned av kjipe kommentarer, sure mennesker eller alt annet som kan gå oss imot. Det er ikke alltid vi greier å se det, men de fleste ting vi opplever kan være en kilde til fantastisk morsomme historier, avslutter hun.

Buffy By er inspirert

Av Ingeborg Arvola

Bok 2. i serien om Buffy By!

Kjøp boken

Buffy By er talentfull

Av Ingeborg Arvola

Den første boken i serien om Buffy By!

Kjøp boken