Hopp til hovedinnhold

Lyttetips til vinterferien

Trenger du å slå i hjel noen timer i bilen, på toget eller mellom skiturene? Her er lydbøkene som hele familien kan lytte til sammen.
Foto & videoTrude Westby
TekstBerit Rødstøl

Lange kjøreturer, skiturer eller late dager hjemme. Det kan være deilig å slappe av med en bok mellom alle aktivitetene. Hvorfor ikke lytte til en lydbok sammen med barna eller ungdommen?

Vi har plukket ut en håndfull lydbøker som de voksne også vil ha glede av.

Konge!

Fyll på med kunnskap om kongehuset i anledning Ingrid Alexandras myndighetsdag og kong Haralds 85-årsdag.

Her kan både barn og voksne lære om styresett, det norske samfunnet og ikke minst kongefamilien vår. Forfatter Kristin Storrusten har elsket kongehuset siden hun var liten, og med denne boken utforsker hun hvorfor vi har et kongehus, og hva det kan brukes til, og ser også på hvilke begrensninger det har.

Passer for barn og rojalister fra seks år og oppover.

Konge!

Av Kristin Storrusten

Mysteriet med hullet i veggen

Del 1 av serien Musse & Helium

Morsom bok om de to små musene Musse & Helium som på mystisk vis havnet hjemme hos Camilla. En dag oppdager musene et hull i veggen og nysgjerrige som de er, ramler de ned i hullet. Det er starten på et spennende og magisk eventyr! De lander i en verden som er helt ulik vår verden. Den nye verdenen kalles for Dyreriket. Det viser seg at Musse & Helium er prins og prinsesse i Dyreriket og derfor får de et farlig, men svært viktig oppdrag. Med hjelp av nye venner gjør de seg klare til å starte på sitt livs eventyr. De må finne den forsvunne Gullosten og sikre Dyreriket fra de onde Duejegerne og alt ondt.

Passer for barn og voksne fra seks år og oppover.

Mysteriet med hullet i veggen

Av Camilla Brinck

Apestjernen

Kunne du tenke deg å ha en gorilla som mamma? Det vil ikke ni år gamle Jonna, men en dag svinger en skitten, gammel Volvo opp foran barnehjemmet der hun bor. Det er gorillaen som kommer, og hun ønsker å adoptere et av de foreldreløse barna. Hun bestemmer seg umiddelbart for Jonna, men Jonna vil ikke ha en stor og klønete gorilla til mamma. Forresten har hun hørt at gorillaer spiser små barn …

Da Jonna blir vant til gorillaen og den rotete gården hennes, vil kommunestyret sende henne tilbake til barnehjemmet. Hva skal Jonna gjøre da? Hun har nemlig aldri vært lykkeligere enn hun er akkurat nå.

Frida Nilsson blir med rette kalt Sveriges nye Astrid Lindgren.

Passer for barn og voksne fra åtte år og oppover.

Apestjernen

Av Frida Nilsson

Dustene

Hysterisk morsomt av Roald Dahl.

Herr og fru Dust er noen ufyselige duster. Derfor klekker Rulle-Rask-fuglen og apen Klubbi-Klopp ut en genial plan. Nå skal endelig herr og fru Dust få smake sin egen medisin.

Passer for barn og voksne fra åtte år og oppover.

Skityven

Fjerde bok om Detektivklubben på Maribakken skole.

Kun to ting står mellom Kalle Berg og en mystisk skityv: En snøstorm og verdens mest bakglatte ski. Det nærmer seg påske. 4B er på klassetur til en turisthytte, da det blåser opp til storm. Midt under stormen går strømmen, og da den kommer tilbake, har noen stjålet de historiske skiene som hang på veggen i spisesalen. Nå er det opp til Kalle, Eskil, Gina og Noor å finne ut hvem som er skityven!

Passer for barn og voksne fra åtte år og oppover.

Operasjon Ninja

Den nyeste saken til Detektivbyrå nr. 2 kommer nærmest dalende ned fra himmelen - eller i alle fall ut fra et vindu i tredje etasje. En tyv har sneket seg inn i en kontorbygning og stjålet en sjelden japansk bokstøtte fra et rom med åpent vindu. Ingen vet hvem han er, hvor han kom fra eller hvor han ble av. Det er liten tvil om at dette er et oppdrag for Detektivbyrå nr. 2, for mystiske saker er som kjent Tiril, Oliver og Åttos spesialitet. Operasjon Ninja handler om en snikende drage, et fantombilde, elektrisk spenning - og selvsagt: ninjaer.

Passer for barn og voksne fra åtte år og oppover.

Operasjon Ninja

Av Jørn Lier Horst

Beistet og Bettina

Digger du Roald Dahl, kommer du til å elske Beistet og Bettina. Boka er så proppfull av fortellerglede at den er like morsom for voksne som for barn.

Ebenezer Tweezer er en ungdommelig 511-åring. Han har et beist på loftet, som han mater med all slags saker (blant annet sirkusapekatter, katten sin og en kaktus i ny og ne) og til gjengjeld spyr beistet ut gaver til Ebenezer, også et brygg som gjør at han aldri blir eldre. Men beistet blir stadig mer grådig og snart vil han kun smake et deilig, saftig barn. Så da Ebenezer møter på den foreldreløse jenta Bettina, ser det ut som hans (evige) liv vil fortsette. Men Bettina er langt ifra en normal foreldreløs jente …

Passer for barn og eventyrlystne voksne fra ti år og oppover.

Beistet og Bettina

Av Jack Meggitt-Phillips

Beistet tar hevn

Av Jack Meggitt-Phillips

Hva jeg gjorde med pengene

Johanne er student og journalist, og har fått penger for å være med bandet Ask for October på europaturne og skrive om dem. Hun har imidlertid ikke skrevet ett ord, og hadde heller aldri noen planer om å gjøre det. Johanne ble med på turneen for å passe på lillesøsteren sin. For i bandet spiller den sjarmerende gitaristen Torjus, som Johanne vet er farlig. Nå skriver hun for å forklare hvor det har blitt av pengene.

Passer for ungdom og voksne.

Hva jeg gjorde med pengene

Av Maren Skolem

Dette blir mellom oss

Om bare du var en jente. Om bare jeg var en jente. Om bare én av oss var annerledes, da ville alt være annerledes. Felix er søtten år og begynner på ny skole. Der treffer han Nicolai og blir hodestups forelsket. Men hvordan skal Felix kunne vite om Nicolai føler det samme? Vi følger Felix gjennom noen intense måneder hvor han veksler mellom lykkerus i det ene øyeblikket, og lammende usikkerhet i det neste.

En blikkveksling som varer litt for lenge, et smil i en korridor, en melding skrevet over nettet - det må vel bety noe? Dette blir mellom oss er en roman om den første store forelskelsen. Men det er også en historie om vennskap, om å komme ut av skapet og om å finne sin plass i livet.

Passer for ungdom og voksne.

Dette blir mellom oss

Av Alexander Kielland Krag