Hopp til hovedinnholdet
7 min Barn

Lesetips til vinterferien for små og store

En god bok hører vinterferien til om du skal være hjemme, dra på hytta eller til storbyen. Her er gode boktips til late feriedager.
TekstBerit Rødstøl

Etter en lang dag på ski, på tur i byen eller i skogen er det godt å ha en god bok å dukke ned i. Vi har samlet en håndfull lesetips for deg som snart skal ta deg en etterlengtet ferie.

For de aller minste:

Den kjempestore Bjørnis-boka

Lærerik høytlesningsbok for barn fra fire år og oppover.

Brannbamsen Bjørnis er superpopulær blant de aller yngste. Denne boka er proppfull av fakta om alle slags brannkjøretøy, brannsikkerhet og alt det Bjørnis og de store brannkonstablene gjør i løpet av en dag.

Den kjempestore Bjørnis-boka

Av Marthe Gravseth Aspen

Sånn passer du en bestemor

Utrolig morsom høytlesningsbok for alle fra fire år og oppover.

Perfekt bok for alle små og store som skal på ferie til bestemor. Med denne boka blir du garantert en ekspert på å sitte barnevakt for bestemor. Hvordan leker du med henne? Hva kan dere gjøre i parken? Hva slags mat kan dere kose dere med? Hva gjør du hvis hun savner mamma og pappa? Og hva om bestemor vil ha på lyset når hun skal legge seg og sove? Gjennomillustrert med sjarmerende fargetegninger.

Sånn passer du en bestemor

Av Jean Reagan

For barn i småskolen og oppover:

Portaltreet

Fengende og eventyrlig tegneserie for alle fra åtte år og oppover.

Dette er femte bok i den populære Nordlys-serien. Det avsluttende kapittelet av Sonjas reise til Jotundalen står i kampens tegn! Vikingene og Espens flokk kjemper mot hverandre i et slag begge er dømt til å tape.

Bokserien Nordlys er en portalfantasy med røtter i norsk folketro. Sammen med Sonja kan du bli med på en reise til det eventyrlige Norge. Sonja får en natt besøk av en fremmed gutt, som likevel virker merkelig kjent. Han er fra et magisk rike, og han tar henne med dit. De reiser på nordlyset og kommer til et Norge som ikke er likt noe vi ser til daglig, men som likevel finnes i alle som har sett nettopp nordlyset.

Portaltreet - første del

Av Malin Falch

Beistet tar hevn

Passer for barn fra ti år og oppover som vil ha en skikkelig godbit å kose seg med i ferien.

Første bok i denne serien var så fornøyelig at hele familien endte opp med å lese den høyt sammen. I andre bok biter beistet tilbake.

511 år gamle Ebenezer hadde en gang et beist på loftet som han foret med all slags ting og vesener. Tilbake spydde det ut dyre presanger. Helt til Bettina dukket opp ... Nå er urokråka Bettina bestemt på at hun og Ebenezer skal kvitte seg med alt beistet ga dem, og at de virkelig skal være GODE mennesker. Men Bettina oppdager at det er vanskelig å slutte å være rampete, og enda vanskeligere for andre å tro at hun faktisk mener det godt. Og i all hemmelighet går Ebenezer rundt og savner beistets mange gaver.

Flere lesetips for de minste får du her!

Beistet tar hevn

Av Jack Meggitt-Phillips

For unge voksne:

Festjenter gråter aldri

Fanny Andersen er artist, og har tilsynelatende levd en drømmetilværelse. Men bak lukkede dører har hun slitt. 24 år gammel blir hun lagt inn til avrusing etter å ha havnet på legevakten med 3,2 i promille. Problemet var ikke at hun drakk så mye én kveld. Problemet var at alkohol hadde blitt selvmedisinering. Dagboken hun skriver blir hennes beste samtalepartner i refleksjonene rundt hva som gikk galt. Hvorfor drikker hun så mye? Når ble rusen en løsning på usikkerheten og sårbarheten hun kjente inni seg? Hvor mange på hennes alder sliter med det samme? Hva skal hun gjøre nå? Festjenter gråter aldri er en uvanlig åpenhjertig skildring av et festmiljø i Oslo vi sjelden får innblikk i. Vennegjenger, cocktails og konserter smelter sammen med traumer, depresjon og angst: Det er gøy å være festjente helt til det ikke er gøy lenger.

Festjenter gråter aldri

Av Fanny Andersen og Helene B. Lindh

For voksne:

Zulejkha åpner øynene

En av vårens store leseopplevelser.

Zulejkha lever som tatarkvinner har gjort før henne i hundrevis av år: Morgen til kveld slaver hun for ektemannen og den blinde svigermora som hun bare kaller Gammelheksa. Begge holder Zulejkha ansvarlig for at hun aldri har gitt dem noen mannlig arving, bare født fire jenter som døde da de var små. Men de kan ikke stoppe moderniteten - i form av den nye kommunistmakta - fra å innta landsbyen. Når mannen motsetter seg tvangskollektivisering, blir han skutt på stedet, mens Zulejkha sendes til Sibir. Med det starter en beretning om overlevelse, sult og iskalde vintre, men også en fortelling om frigjøring, fornyelse og menneskelig styrke - og om to sjeler som finner hverandre under nærmest umulige betingelser.

Zulejkha åpner øynene

Av Guzel Jakhina
Zulejkha åpner øynene er rett og slett en sensasjonelt god debutroman.

Gabriel Michael Vosgraff Morovg, VG terningkast seks.

Snu deg

Les denne boka. Den gjør sterkt inntrykk.

«Dette blir ein annleis sommar», sa ho til ungane sine. Dei dro til fjellet mens mannen vart i byen for å bygge om leilegheita. Sonen Edvin skulle fylle sju etter sommaren, og gledde seg til å få sitt eige rom. To dager før dei skulle dra frå hytta, fekk Edvin vondt i hovudet. Nokre timar seinare var han død. Attende står ein rådlaus familie. Kva skjedde egentlig med Edvin? Kor er han no, og korleis kan dei leve vidare på ein god måte etter dette? Snu deg er skriven av ei mor som prøver å finne fram i kaoset gjennom året etter at sonen døydde, og eit forsøk på å skrive Edvin fram. «Edvin var ein gut som levde i augeblikket. Han gledde seg til bursdagen sin. Han var ein livsnytar. Vi leiter etter mønster i fortida, som om det som hende Edvin var forutbestemt, som om det låg der heile tida. Som om tilfeldigheiter ikkje finst.»

Snu deg - Edvins bok - ein elegi

Av Therese Tungen
Noen bøker slår inn i deg. Som når en mor skriver om det aller verste som kan skje, å miste et barn. Tungens skildring av et barn, sin egen sønn, har en varme og detaljrikdom som gjør inntrykk. Leseren blir med i de vare og smertefulle huggene fram og tilbake, i en litterært velproporsjonert bok, i et vakkert nynorsk.

Guri Hjeltnes, VG

Isola

Isende kald krim som får hårene til å reise seg.

Isola er femte bind i Katrine Engbergs Københavnerserie om etterforskerne Kørner og Werner. Denne gangen starter det hele med det makabre funnet av et halvt lik i en gammel koffert i en park i København. Anette Werner får ansvaret for etterforskningen, og denne gangen uten assistanse fra makkeren Jeppe Kørner. Jeppe har nemlig tatt permisjon og jobber som tømmerhogger på Bornholm for å forsøke å finne fotfestet igjen etter at det har skåret seg med kvinnen i hans liv. Men etterforskningen skal føre Anette til Bornholm og til Jeppe, som meget mot sin vilje blir rekruttert til å bistå med informasjon og introduksjoner.

Fedrenes misgjerninger

Fedrenes misgjerninger ble kåret til årets beste krimbok i Sverige i fjor og har allerede blitt en kritikerfavoritt i Norge.

Sjette bok i serien om statsadvokat Rebecka Martinsson. Hun er nedlesset i papirarbeid og lengter etter å få være mer operativ, å være med politikollegaene sine ut i felten. Så da den respekterte rettslegen Lars Pohjanen ber Rebecka om hjelp til å etterforske et gammelt drap, er hun ikke vanskelig å be. Noen har funnet liket av en mann som har vært savnet i tretti år. I denne sjette spenningsromanen om Rebecka Martinsson handler det om uoppklarte mysterier, familie og relasjoner, ny og gammel kjærlighet, korrupsjon og makt i lokalsamfunnet.

Fedrenes misgjerninger

Av Åsa Larsson

For deg som vil lære noe nytt:

Lærke Bagger strikk

Få med deg denne danske strikkesnakkisen. Passer for alle som klør i fingrene etter et morsomt hobbyprosjekt. Hva med å la strikkingen bli et familieprosjekt i vinterferien?

Dette er en rå og annerledes strikkebok for alle!

Strikkedesigner og instayndling Lærke Bagger har laget en strikkebok du aldri har sett makan til. Boka er full av herlige, fargerike og restegarnbaserte oppskrifter som kan varieres i det uendelige og som kan strikkes og mestres av både nybegynnere og viderekomne. Lærke Baggers moderne, rebelske design er bærekraftig, gøy og personlig. Dette er ikke bare en superinspirerende strikkebok full av tips, triks og nye ideer, men også en raus og herlig hyllest til livet og kvinnekroppen - og et oppgjør med den herskende «alt skal være perfekt-kulturen».

Lærke Bagger strikk

Av Lærke Bagger

Spareglede

Det er faktisk skikkelig moro å spare når du samtidig kan bruke penger på det du har lyst til! Hvorfor ikke bruke vinterferien til å legge noen skikkelige gode spareplaner fremover.

Spareglede handler om å skape balanse mellom sparing, forbruk, bærekraft og livskvalitet. Og om å lære barna sunt pengevett. En trygg familieøkonomi styrker trivselen og samholdet; boka er full av eksempler fra forfatterens egen hverdag. Anne Berit Grostad driver instagramprofilen, podkasten og medlemsportalen Spareglede, om privatøkonomi og psykisk helse, der hun hjelper foreldre med å oppnå økt mentalt overskudd og lavere økonomiske skuldre

Spareglede - oppskriften på lave økonomiske skuldre og en familie med overskudd

Av Anne Berit Grostad