Hopp til hovedinnholdet

Barna har talt – årets barnebokfavoritt er kåret!

ARKs barnebokpris for 2021 går til Snitch av Arne Svingen.
Publisert17. nov. 2021
Foto & videoAnette Svendsen
TekstAnette Svendsen og Berit Rødstøl
Arne Svingen er vinneren av ARKs barnebokpris for 2021.
Arne Svingen er vinneren av ARKs barnebokpris for 2021.

– Jeg har nå vært nominert til ARKs barnebokpris hele sju ganger, og det er en stor glede å ENDELIG få den. Med «Snitch» har jeg nemlig opplevd noe helt unikt: En historie og et tema som får ungene til å kaste seg over en bok med en energisk og altoppslukende interesse, sier en ivrig Arne Svingen.

ARKs barnebokpris er Norges største litterære pris for barnebøker. 10 000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra hele landet står bak denne kåringen.

Snitch skiller seg ut ved at den i stor grad snakker om problemer og utfordringer som er veldig relevant for målgruppen, med en utrolig spennende og nervepirrende historie. Arne Svingen er en fantastisk dyktig forfatter, og vi vil gjerne gratulere han med prisen!, sier Linda Eriksen, kategorisjef for barne- og ungdomslitteratur i ARK Bokhandel.

Spennende fra begynnelse til slutt

Boka Snitch handler om Thomas som plutselig blir omringet av tre gutter på t-banestasjonen. De forlanger jakke, mobil og det mest dyrebare han eier. Thomas vet at han i hvert fall ikke kommer til på snitche. Men valget han tar skal vise seg enda farligere. For snart befinner Thomas seg på legevakta – fulgt dit av den samme gutten som har forårsaket skadene. Men så skjer det noe som skal snu opp ned på hele livet til Thomas …

Årets vinner har skrevet godt over 100 bøker for både barn, ungdom og voksne. Han er den tredje mest utlånte norske forfatteren på biblioteket og har blitt oversatt til 25 språk. Den profilerte forfatteren har noen tusen skolebesøk bak seg.

Arne Svingen er opptatt av å få guttene til å lese og mener det er fullt mulig å trigge leselyst hos gutta. – Det finnes en masse bøker guttene aldri har hørt om som handler om akkurat det de interesserer seg for. De forteller at de ofte har lagt vekk bøker fordi de har vært for kompliserte eller kjedelige. Mange vil ikke gå løs på en bok som er for tykk og en del opplever historiene som svært gammeldagse. Dessuten synes de mange av spenningsbøkene er for snille og at omslaget ikke ser særlig tøft ut, sier forfatteren.

At han selv har truffet blink med boka Snitch er det liten tvil om i følge barna som satt i juryen:

Les også: Arne Svingen vil trigge gutta til å lese

Populært blant barna

ARKs barnebokpris er et populært arrangement blant norske skoleelever. Pågangen blir stadig større, og i de tjue årene litteraturprisen har vært aktiv, har juryen økt fra 2 500 barn til hele 10 000 barn landet over.

Abid Raja delte ut prisen. Her er han sammen med programleder Stian Barsnes Simonsen og prisvinner Arne Svingen.
Abid Raja delte ut prisen. Her er han sammen med programleder Stian Barsnes Simonsen og prisvinner Arne Svingen.
Vi syntes den tok for seg veldig relevante temaer for vår aldersgruppe. Gjengdynamikk, mobbing, vold og trusler er desverre en stor del av hverdagen for mange barn og unge. Denne boka løfter fram dette, men viser også at det kan være en vei ut og en vei til hjelp hvis og når man vil.

Fengende fra første stund, relevant tema, spennende hele veien og et språk barna synes utfordrer litt.

Den var spennende og veldig gøy. Boka var litt skummel, og litt merkelig. Vi lærte at vi ikke skal dømme noen på forhånd.

Nominerte til ARKs barnebokpris 2021 :

Buffy By er eventyrlysten av Ingeborg Arvola

Vakkert og morsomt om barn og fattigdom.

Ingeborg Arvola er nominert til ARKs barnebokpris for sin tredje bok om den fattige Oslo-jenta Buffy By. Familien hennes har så lite penger at de må fordele en tomatsuppe på to dager – allikevel er Buffy jenta med godt humør, kvikk humor og evig pågangsmot.

Les om Buffy By her.

Buffy By er eventyrlysten - en reiseskildring

Av Ingeborg Arvola

Sommer med Jo av Kristine Rui Slettebakken

Kristine Rui Slettebakken har nå kommet med den frittstående oppfølgeren til den første boken om Frida og Jo. Dette er en real sommerbok, som handler om den forvirrende og rare overgangen til det å nesten bli ungdom – til hvordan man som barn håndterer og oppfatter vanskelige voksenting.

Les mer om Sommer med Jo her.


Sommer med Jo

Av Kristine Rui Slettebakken

Marvin Mellom og Fred på jorden av Bobbie Peers

Vi kan alle, både barn og voksne, føle oss usynlige til tider. At vi ikke blir sett og hørt så mye som vi ønsker. Kanskje hadde det vært kulere å være en verdenskjent popstjerne? Eller en berømt skuespiller?

Les mer om Marvin Mellom her.

Marvin Mellom og Fred på jorden

Av Bobbie Peers

Snøkattprinsen av Dina Nordlund

Snøkatten er et stort univers om en liten katt.

Et visuelt eventyr fra illustratør-talentet Dina Norlund. I løpet av ett år har hun skapt et fortryllende univers med sprikende fargespekter og livlige karakterer.

Les mer om Snøkattprinsen her.

Snøkattprinsen

Av Dina Nordlund