Hopp til hovedinnholdet

Arne Svingen vil trigge gutta

Arne Svingen er nominert til ARKs barnebokpris for boka «Snitch» om barneran, tysting og uvanlige vennskap. Den profilerte barnebokforfatteren mener det er fullt mulig å trigge leselyst hos gutta.
Foto & videoMarlene Miller Svingen
TekstBerit Rødstøl
Forfatter Arne Svingen er opptatt av å skrive for gutta. Nå er han nominert til ARKs barnebokpris.
Forfatter Arne Svingen er opptatt av å skrive for gutta. Nå er han nominert til ARKs barnebokpris.

Stabelen med bøker har etter hvert blitt kolossal. Den prisbelønte og populære forfatteren Arne Svingen har skrevet godt over 100 bøker for både barn, ungdom og voksne. Han er den tredje mest utlånte norske forfatteren på biblioteket og har blitt oversatt til 25 språk. I en årrekke har han reist rundt på skoler og snakket om litteratur. At han nå er nominert til ARKs barnebokpris viser at han har evnen til å nå bredt ut. – Jeg kan knapt huske å ha fått så overveldende respons fra leserne som jeg har fått på Snitch, sier Arne. – Det er både interessant og gledelig å oppleve hvor engasjerte både gutter og jenter er i denne historien.

Boka Snitch handler om Thomas som plutselig blir omringet av tre gutter på t-banestasjonen. De forlanger jakke, mobil og det aller dyrebareste han eier. Thomas vet at han i hvert fall ikke kommer til på snitche. Men valget han tar skal vise seg enda farligere. For snart befinner Thomas seg på legevakta – fulgt dit av den samme gutten som har forårsaket skadene. Men så skjer det noe som skal snu opp ned på hele livet til Thomas …

Guttene ligger noen sjumilssteg bak jentene

Arne, som har noen tusen skolebesøk bak seg, er opptatt av å få guttene til å lese. Han mener det er fullt mulig å trigge deres boknerve. – Det finnes en masse bøker guttene aldri har hørt om som handler om akkurat det de interesserer seg for. De forteller at de ofte har lagt vekk bøker fordi de har vært for kompliserte eller kjedelige. Mange vil ikke gå løs på en bok som er for tykk og en del opplever historiene som svært gammeldagse. Dessuten synes de mange av spenningsbøkene er for snille og at omslaget ikke ser særlig tøft ut.

Noen klager på at vaskesedlene ofte ikke er konkrete nok – det er ikke lett å finne ut hva boka faktisk handler om. En del snakker om at det tar for langt tid å komme inn i historien. De skjønner heller ikke hvorfor nesten alle historier må ende godt, slik er det da ikke i virkeligheten, sier Arne og legger til: – Guttene ligger noen sjumilssteg bak jentene i lesing fordi de ikke finner ferske spenningsbøker som er ganske lette å lese, ser kule ut og er tydelige på innholdet. Akkurat sånt som spillprodusentene er så gode på.

– Hva tenker du må til?

– Her er det mye vi kan gjøre og svaret vil kreve mange sider med ideer og tiltak, men først og fremst må vi begynne med forfatterne som må skrive gode, engasjerende historier som treffer leserne.

Alltid likt å finne på historier

Selv elsket han spenningsbøker da han var yngre, men det var altfor få av dem den gang. På ungdomsskolen leste han westernbøker. – De fleste av dem var ganske dårlige. Men jeg ble veldig god til å lese og skrive, og de som fortalte meg at det var undermåls litteratur, viste jeg fingeren til. Det handler om å ikke miste vanen med å plukke opp en bok i ny og ne. For flertallet kommer den aldri tilbake.

Arne likte også å skrive stil, særlig når han fikk bruke fantasien sin til å fortelle historier. – Jeg begynte på min første bok da jeg var cirka ti år. Den ble veldig kort – og veldig dårlig. Og handlet om cowboyer. Men det var god trening. Jeg har alltid elsket å finne på historier som rører leseren.

– Hva er ditt neste prosjekt?

– En ny bok om agent Elvin Griff. En serie som nå snart er oppe i sju bøker. Tittelen blir Flukten til fengselet.

Flukten til høyfjellet

Av Arne Svingen