Hopp til hovedinnholdet

Endre livsstil? Dette må du gjøre først

Hvordan finne motivasjonen til å starte en livsstilsendring? Og hvordan skal du klare å holde motivasjonen oppe over tid? Svar på noen enkle spørsmål og kom i gang!
Foto & videoBonnier forlag
TekstRedaksjonen
Forfatterne Ingvill Weider og Hege Leandersen vil vise hvordan du med små steg kan bryte med uvaner du har lagt deg til og endre måten du tenker på.
Forfatterne Ingvill Weider og Hege Leandersen vil vise hvordan du med små steg kan bryte med uvaner du har lagt deg til og endre måten du tenker på.

Med boken Vaneknuseren vil forfatterne Ingvill Weider og Hege Leandersen vise deg hvordan du kvitter deg med dårlige vaner og innfører de nye gode vanene som vil vare. Ingvill gikk ned 30 kilo over fem år ved hjelp av langsiktig vaneendring. Hege Leandersen er spesialsykepleier med utdanning innen psykisk helse og kognitiv terapi. Sammen har de videreutviklet metoden Ingvill brukte og skrevet boken Vaneknuseren der de tar for seg matvaner, søvn, fysisk aktivitet, vanninntak og egenomsorg. Ved hjelp av små grep dag for dag vil du gradvis oppnå varig endring, og til slutt har du knust uvanene og fått nye rutiner som blir like selvfølgelige som å pusse tennene. Noe av det viktigste for å endre vanene sine, er å finne motivasjonen for å gjøre det.

Motivasjon er, som så mye annet godt her i livet, et konstant arbeid med deg selv. Motivasjon er motoren i alt endringsarbeid. Det er kanskje et forslitt begrep, men det forfatterne snakker om i Vaneknuseren, er at det er lettere å ta gode avgjørelser og utføre oppgaver når vi finner glede, mening og tilfredshet i det vi skal gjøre. Vi har alle dager da motivasjonen er på topp, enten den driver oss til fokusert arbeidstid eller til å komme oss på trening. Livet leker. Og så har vi de andre dagene, der motivasjonen er på et bunnpunkt og alt er et ork.

Dette gjelder alle, ingen er konstant motivert. Likevel er det altså noen som ser ut til å ha en eller annen indre drivkraft, som orker der vi andre gir opp, gang etter gang. De har mest sannsynlig funnet dypere grunner i seg selv som holder dem fokusert og motivert, som gir dem energi til å reise seg igjen etter et slag, gang etter gang. De har funnet sin indre motivasjon. Den gode nyheten er at de ikke er konstruert på en annen måte enn deg, så det er ingen grunn til at ikke du kan gjøre det samme. Det er nettopp her endringene begynner. Ingvill og Hege vil hjelpe deg å finne din indre motivasjon, «ditt hvorfor».

Vaneknuseren

Av Ingvill Weider og Hege Leandersen

Gå i dybden på motivasjonen

Hvorfor vil du endre livsstil og gå ned i vekt? Hvorfor er det viktig for deg? Hvorfor betyr det nok til at du er villig til å gjøre noen endringer i hverdagen din, selv når det butter? Å legge opp dagen på en ny måte, ta andre valg, og lage andre vaner, er krevende. En smell eller tre underveis er garantert. Da holder det ikke å være inspirert av startskuddet, du må ha noe mer. Å klare å sette ord på hvorfor du ønsker å endre livet ditt, gjør det enklere å gjennomføre hver bidige dag, og ikke minst å vende tilbake til planen med én gang når du sporer av. Man kan faktisk gå så langt som å si at det er en forutsetning.

Svar på spørsmålene under for å begynne å grave i hvorfor du ønsker å endre livsstil og gå ned i vekt. Tenk grundig gjennom spørsmålene og svar utfyllende.

• Hva er den viktigste grunnen til at jeg ønsker å endre livsstilen min nå?

• Hvordan vil jeg føle meg når jeg går ned i vekt?

• Hva vil endre seg i livet når jeg når målet mitt?

• Hva gjør meg glad når jeg tenker på målet?

• Hvilke problemer vil forsvinne når jeg får en sunnere livsstil?

• Hvem i livet mitt ønsker å se at jeg lykkes?

• Hvordan vil jeg merke en endring?

• Hva er den viktigste fordelen jeg kan oppnå med å endre livsstil?

Nå har du varmet opp ved å ta en titt på deg selv og hva du tenker om vektnedgang og livsstilsendring. For å finne din indre motivasjon, «ditt hvorfor», din drivkraft, kan du stille deg selv spørsmål som alle dreier seg om hvorfor du ønsker å få et lettere liv. Det høres enkelt ut, men skal du få de gode svarene, de som vil få deg videre, er det viktig å bruke litt tid og gå i dybden. Vær ærlig med seg selv, uansett om det nærmer seg grensene for komfortsonen din. Du kan gjerne ha flere svar på hvert spørsmål. Skriv ned svarene underveis.

Bruk «ditt hvorfor» ofte

Skriv ned «ditt hvorfor», eller gjerne flere av dem, men ikke la det være med det. «Ditt hvorfor» må brukes daglig for å bli skikkelig sterkt. Skriv det ned på mobilen, på gule lapper eller små kort, og gjerne flere versjoner som du kan plassere strategisk. Rett ved skjermen på kontorpulten, i vesken, i badeskuffen, eller sammen med betalingskortene du pleier å bruke når du står på butikken og lurer på om du bare skal kjøpe den salaten du har planlagt, eller om du skal putte en sjokolade oppi handlekurven i tillegg. Les begrunnelsene dine hver dag, når dagen ikke går helt slik du ønsker, eller du vakler i dine valg mot en friskere livsstil. Ta en titt på «ditt hvorfor» og hent motivasjonen tilbake.