Hopp til hovedinnholdet

Start din livsstilsendring i januar med Ketokokeboken

Ønsker du å få en sunnere livsstil, forbedre helsen og samtidig nyte deilige retter? Da er "Ketokokeboken" din ultimate guide.
Foto & video Line Dammen
TekstRedaksjonen
Ketokokeboken har alt du trenger for å komme i gang med et sunnere og friskere år.

Boka er skrevet av den anerkjente forfatteren Dr. Sofie Hexeberg fra Dr. Hexebergs klinikk og sykepleieren Stina Natalia Nilsen fra omhelse.no. I boka får du en grundig innføring i hva et ketogent kosthold er, 6-ukers kostplan med alle dagens måltider, handleliste og en lang rekke deilige og inspirerende oppskrifter.

Få gratis oppskrift på snickersruter lenger ned i artikkelen.

Hva er Keto?

Keto, eller et ketogent kosthold, kjennetegnes ved at man daglig inntar rundt 20 gram karbohydrater, moderate mengder proteiner og relativt mye fett. Kostholdet stabiliserer blodsukkeret og reduserer søthunger og sultfølelsen. Ved å begrense karbohydratene tvinger man kroppen til å bruke fett som hovedenergikilde. Dette gir en høy fettforbrenning og fører ofte til vekttap uten at man føler at man er på slankekur.

Kostholdet har også vist seg å være effektivt for å forbedre helsen og håndtere ulike plager og sykdommer. Legen Sofie Hexeberg har lang erfaring med å behandle pasienter med et ketogent kosthold og har sett at pasientene får bedre helse og spiser seg friskere fra blant annet livsstilssykdommer med enkle kostholdsgrep.

I Ketokokeboken finner du oppskrifter på retter som smaker skikkelig godt, og som hele familien kan spise med det tilbehøret som passer den enkelte. Det er oppskrifter på frokost, matpakketips, mat på farten, mettende middager og deilige søtsaker. Ja, det er helt sant, du kan faktisk spise deg ned i vekt og samtidig unne deg et stykke sjokoladekake!

Sofie og Stina deler her en deilig smaksopplevelse fra boka og håper du får den inspirasjonen du trenger for å nå dine helsemål.

Ketokokeboken - sunnere, slankere og friskere på 6 uker

Av Sofie Hexeberg og Stina Natalia Nilsen

Oppskrift på Snickersruter

10 ruter

Ingredienser:

Bunn

200 g salte peanøtter
70 g meierismør
40 g Sukrin gold

Karamell

3 dl kremfløte
35 g Finesse bakesukker
30 g Sukrin gold
50 g romtemperert meierismør

Sjokoladetrekk

85 g sjokolade uten sukker
15 g salte peanøtter til topping

Fremgangsmåte:

Bunn

  • Mal peanøttene i en blender til grovt mel.
  • Smelt meierismør og Sukrin gold i en kjele. Rør inn peanøttmelet.
  • Dekk en brødform (ca. 1,5 liter) med bakepapir. Trykk deigen jevnt utover i formen. Sett i kjøleskapet og la stå frem til karamellen er ferdig kokt.

Karamell

1. Bland kremfløte, Finesse bakesukker og Sukrin gold i en kjele. Kok massen i ca. 30 minutter på medium temperatur. Rør innimellom. Du vil se at blandingen tykner underveis. Den er klar når det dannes strukturer i massen når du rører i den.

2. Trekk kjelen vekk fra varmen og rør inn smør.

3. Hell den flytende karamellen over nøttemassen i formen. Sett tilbake i kjøleskapet og la stå til karamellen har stivnet, ca. 2 timer.

Sjokoladetrekk

1. Smelt sjokolade over vannbad. Hell sjokoladen over karamellen i formen. Strø over hakkede peanøtter. La stå i kjøleskapet frem til sjokoladen har stivnet.

2. Del opp i ruter og nyt. Snickersrutene er holdbare i kjøleskapet i flere dager. Kan også fryses.

Tidsbruk: 4 timer, mye av tiden skyldes nedkjøling i kjøleskap | Allergener: Melk, peanøtter

Kalorier: 379 kcal | Karbohydrater: 2,9 g | Protein: 7 g | Fett: 36 g