Hopp til hovedinnholdet

Høstens krimfavoritter

Uoppklarte drap, mystiske forsvinninger og bestialske mord. Her er høstens beste lesetips for alle som liker en saftig krim.
TekstBerit Rødstøl
Her får du våre beste lesetips og krim-anbefalinger.
Her får du våre beste lesetips og krim-anbefalinger.

Grenseløs av Jørn Lier Horst

William Wisting blir trukket inn i en litt uortodoks etterforskning da han blir kontaktet av en gruppe mennesker som har funnet hverandre på internett. De forsøker å løse en forbrytelse: drapet på den australske backpackeren Ruby Thompson. Et av de mest aktive medlemmene kaller seg Astria og sier at hun er fra Norge. Hun er i ferd med å nærme seg en mulig løsning, så blir det brått stille fra henne. Motstrebende lar Wisting seg fascinere av den uortodokse etterforskningen, og han blir trukket inn i det som skal vise seg å være en kriminalsak der forbindelseslinjene er mange, men vage.

Grenseløs

Av Jørn Lier Horst

Dommen av Jørgen Jæger

Seks år gamle Alexander blir borte mens han er på tur med familien. Det settes i gang en storstilt leteaksjon uten resultat. En pedofil overgriper har blitt sett i det samme turområdet like før han forsvant og Fjellbergpostens nye og skruppelløse redaktør legger ut informasjon som røper hvem overgriperen er.

Ole Vik og Cecilie Hopen kjemper forgjeves mot lynsjestemningen som brer seg. Så forsvinner også læreren Lisen Berg. Flere aner en sammenheng, men de tør ikke si noe. Så faller en dom i lagmannsretten som snur opp ned på alt.

Som man sår av Hans Rosenfeldt og Michael Hjorth

Siden drapet i Uppsala for tre år siden har Billy fortsatt å drepe. Nå skal han bli far og bestemmer seg: aldri mer. Men fortiden trenger seg på, og spørsmålet er hvor langt Billy vil gå for å sikre at han ikke blir oppdaget?

I løpet av noen få dager begås det tre drap i Karlshamn. Vanja og kollegene i Riksmord står under hardt press for å stoppe snikskytteren før hen dreper igjen. Men det er ingen ledetråder, ingen vitner og ingen klare forbindelser mellom ofrene. Sebastian Bergman har valgt en roligere livsstil etter at han ble morfar; nå jobber han deltid som psykolog og terapeut. Men når han en dag kontaktes av en australier som søker hjelp til å bearbeide traumer etter tsunamien i 2004 - der Sebastian selv mistet kone og barn - blir verden snudd på hodet.

Som man sår

Av Hans Rosenfeldt og Michael Hjorth

Mentalisten av Camilla Läckberg og Henrik Fexeus

En ung kvinne blir funnet i et sverdskap, gjennomboret på alle kanter, som en makaber parodi på det magiske trikset.

Mina oppsøker mentalisten Vincent i et forsøk på å forstå morderens tenkemåte. Vincent lar seg fascinere av både Mina og saken hun etterforsker. Han oppdager at tallet tre er risset inn på låret til den drepte kvinnen og alt tyder på at det er en seriemorder de jakter på. Både Mina og Vincent har tvangstanker de må holde i sjakk for å fungere, kanskje det er noe av grunnen til at de samarbeider så godt.

Dette er den første bok i en serie på tre.

Mentalisten

Av Camilla Läckberg & Henrik Fexeus

Aldri av Ken Follett

Aldri forteller historien om en global krise som kan lede til utbruddet av tredje verdenskrig. Den er rik på autentiske detaljer, fra det brennende hjertet av Sahara-ørkenen til de innerste maktkamrene i verdens største hovedsteder.

Da Ken Follett gjorde research til boka Kjempenes fall, ble han sjokkert over at første verdenskrig var en krig som ingen ønsket. – Ingen europeiske ledere på noen side hadde til hensikt at den skulle inntreffe. Men keisere og statsministrene, en etter en, tok avgjørelser - logiske, moderate beslutninger - som hver for seg brakte oss et lite skritt nærmere den mest forferdelige konflikten verden noensinne hadde kjent. Jeg tenkte egentlig at det hele var en tragisk ulykke. Og jeg lurte på: Kan det skje igjen?

Ringmannen av Jan-Erik Fjell

Cecilie Olin forsvinner etter en tur på byen. To dager senere blir hun funnet mishandlet og kvalt. Den massive volden er påført post mortem og gir inntrykk av å være personlig. Ektemannen kommer snart på etterforskernes radar, men så blir en ny kvinne meldt savnet.

Magnus Torp er sendt fra Kripos for å bistå det lokale politiet. Han følger spor som til slutt skal ta ham over 20 år tilbake i tid, til et uoppklart drap 60 mil unna. Samtidig forsøker han å dra sin tidligere kollega Anton Brekke opp fra dypet. Anton har mistet jobben i politiet, og tror ikke det er mulig å komme nærmere bunnen. Han tar feil. Denne gangen tar det lang tid før Magnus får hjelp av Anton, og da har Anton et helt annet motiv enn å fange Cecilie Olins drapsmann. For denne gangen er det blitt personlig.

Dette er den åttende boken om Anton Brekke.

Ringmannen

Av Jan-Erik Fjell

Langsom ild av Paula Hawkins

En fandenivoldsk, gripende og djevelsk god historie om bedrag, tap og hevn.

Da en ung mann blir funnet drept på en husbåt i London, utløser det en rekke spørsmål rundt tre kvinner. Laura er den ustabile unge jenta som har hatt et forhold til offeret, som sist ble sett vaklende ut fra husbåten. Carla, tanten til gutten, som har mistet et annet nært familiemedlem og sørger over den trøblete nevøen. Og den innesluttede Miriam, som bor i husbåten ved siden av.

«Overraskende, stilig og original.» Dagbladet, terningkast 5

Langsom ild

Av Paula Hawkins

Stormvakt av Kristina Ohlsson

Samme stormfulle natt som August Strindberg kommer til Hovenäset i Bohuslän, forsvinner den populære læreren Agnes.

August har lagt en fremgangsrik karriere i finansbransjen i Stockholm bak seg for å følge drømmen om å åpne «Strindbergs second hand». Endelig skal han få drive med noe han elsker å gjøre - kjøpe og selge brukte ting - og dessuten på et sted som han har lengtet etter å dra tilbake til.

Men idyllen rystes av Agnes' forsvinning. Politiet, med den empatiske og engasjerte Maria Martinsson i spissen, leter etter Agnes dag og natt. Håpet om å finne henne i live svinner. Hva er det som har skjedd? Og hvorfor får August Strindberg en ubehagelig følelse av at han sitter på en del av løsningen? Kristina Ohlsson er en av Sveriges mest populære krimforfattere. Stormvakt er den første boken i en ny krimserie med handling fra Sveriges vestkyst, og med politietterforsker Maria Martinsson og brukthandler August Strindberg i hovedrollene.

Stormvakt

Av Kristina Ohlsson

Siste spiker av Stefan Ahnhem

Han har utpresset. Han har mishandlet. Han har voldtatt. Han har gått over lik for å nå helt til topps. Han er foraktelig på alle vis. Han heter Kim Sleizner og jobber som politisjef i København.

Dunja Hougaard har gått under jorda for på eget initiativ å etterforske sin tidligere sjef. I månedsvis har hun og teamet hennes samlet inn informasjon. Da en høyt ansett mann innenfor den danske etterretningstjenesten blir funnet sammen med en naken, ukjent kvinne i en bil på havbunnen utenfor Refshaleøen, begynner det endelig å bli klart for å utløse fellen. Spørsmålet er bare for hvem. Samtidig, på den andre siden av sundet, får den svenske politimannen Fabian Risk en beskjed som forandrer alt.

Siste spiker

Av Stefan Ahnhem

Polarsirkelen av Liza Marklund

En gruppe tenåringsjenter har en bokklubb der de møtes for å diskutere litteratur. Så forsvinner en av jentene, 17 år gammel, og blir funnet førti år senere: innemurt i et brofundament, naken og halshugget. Forholdene og hendelsene i bokklubben Polarsirkelen driver hele handlingen. Det som skjer sommeren 1980 vil prege jentenes voksne liv. Når deres savnede venn blir funnet julen 2019, åpner det seg et brådyp både i og mellom de nå middelaldrende kvinnene. Smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår, truer med å bli avslørt, med ødeleggende konsekvenser. Gutten som flere av jentene var forelsket i, i 1980, Wiking Stormberg, er nå politimester i den frostbitte byen ved polarsirkelen. Han leder etterforskningen av det makabre funnet i brofundamentet. Nådeløst trekkes han inn i dramaet som formet livene til de overlevende kvinnene.

Første del av en trilogi som utspiller seg i Nord-Sverige, der Liza Marklund vokste opp.

«en intens, psykologisk thriller» VG, terningkast 5

Polarsirkelen

Av Liza Marklund

Det ellevte manus av Anne Holt

En pandemi har slått inn over verden. Hanne Wilhelmsen, som for lengst er pensjonert fra politiet, har levd i indre eksil i leiligheten sin i en årrekke.

Da Norge stenges ned, opplever hun endelig å ta den folketomme byen sin tilbake. Politibetjent Henrik Holme sliter samtidig med et drap ingen synes å bry seg nevneverdig med. En kvinne er funnet naken i bagasjerommet på en bil. Kroppen er intakt, bortsett fra at ansiktet er knust. Ingen har meldt henne savnet. Ingen vet hvem hun er. Han må ty til sin gamle mentor Hanne Wilhelmsen for hjelp. På Norges største forlagshus har den unge redaktøren Ebba Braut bare vært fire dager i ny jobb da pandemien rammer for fullt. Fra et trangt hjemmekontor blir hun satt til å jakte på et svært verdifullt, forsvunnet manus fra en av forlagets bestselgende forfattere. Hun må også tvinge seg på Hanne Wilhelmsen, som nettopp har levert sin første kriminalroman uten å være videre interessert i å bli redigert.

Det ellevte manus er en historie om familiehemmeligheter og bedrag, om identitetstyveri og svindel, om forfattere og bokbransje, og om hvordan virkelighetslitteratur kan være livsfarlig. Bokstavelig talt.

Det ellevte manus

Av Anne Holt

Den siste dagen av John Grisham

Pete Banning er byens yndling, en krigsveteran som nettopp har vendt hjem til Mississippi etter andre verdenskrig: bonde, familiemann og trofast medlem i den lokale kirken. En kjølig oktobermorgen i 1946 står han tidlig opp, drar inn til byen og begår en sjokkerende forbrytelse. Da Pete Banning blir arrestert, svarer han bare: "Jeg har ingen kommentarer" og uansett hvordan advokaten hans prøver å lokke ut noe som kan forklare hans fatale gjerning, nekter han å si noe.

Den siste dagen

Av John Grisham

Mannen som døde to ganger av Richard Osman

Torsdagsmordklubben består av den tidligere sykepleieren Joyce, eks-fagforeningslederen Ron, den pensjonerte psykiateren Ibrahim og den hemmelighetsfulle Elisabeth (Som var spion i sine yngre dager.) Hver torsdag møtes de for å diskutere uløste krimgåter.

Når Ibrahim blir ranet av en 16 år gammel gutt med tilknytning til den lokale knarkdronningen Connie, bestemmer Elizabeth, Ron og Joyce seg umiddelbart for å få fatt i den skyldige. Den heftige jakten blir opptakten til en rekke uvanlige og blodige hendelser som fører til uventede avsløringer om Elizabeths tidligere liv, før den ikke helt snøhvite sannheten blir avslørt. Noen blir livets vinnere, andre taper alt - ikke bare formuen.

Torsdagsmordklubben nr. 1 var årets mestselgende roman i Storbritannia 2020, og den mestselgende skjønnlitterære debutanten noensinne i Storbritannia.

Mannen som døde to ganger

Av Richard Osman