Hopp til hovedinnholdet

Fikk du ikke det du ønsket deg? Her er våre byttetips!

Har du fått dobbelt, eller trippelt av samme bok? Da bør du sjekke ut disse byttetipsene.
TekstBerit Rødstøl

Bokvåren starter for fullt i januar og det er mye å glede seg til. Ett av høydepunktene er Stjålet av Ann-Helén Laestadius. Romanen er basert på virkelige hendelser fra landsbygda i Sverige. Ni år gamle Elsa blir vitne til at en mann dreper reinkalven hennes. Hun trues til stillhet og blir smertefullt klar over at hennes opphav vekker et glødende hat.

Ekteparet Catrin og Steinar Sagen kommer med boken Fra ligging til legging, en morsom og lærerik bok om hvordan man kan bevare samlivet, Isabel Allende er tilbake i storform med romanen Violeta og Helene Olafsen kommer med en lavterskel treningsbok for alle. I boka En om dagen er det øvelser for alle som ønsker å komme i litt bedre form i det kommende året.

Stjålet

Av Ann-helén Laestadius

Ni år gamle Elsa blir vitne til at en mann dreper reinkalven hennes. Hun trues til stillhet og blir smertefullt klar over at hennes opphav vekker et glødende hat. Trusselen mot Elsa forandrer henne for alltid og gjennom årene bærer hun med seg en del av et reinsdyrøre som en konstant påminnelse.

Fra ligging til legging

Av Catrin og Steinar Sagen

I denne boken øser samlivsterapeut Catrin Sagen og komiker Steinar Sagen av sine erfaringer som småbarnsforeldre.

Violeta

Av Isabel Allende

Violeta kommer til verden en stormfull dag i 1920, som første jente i en velstående familie med fem sønner. Etterdønningene av første verdenskrig er fremdeles merkbare, og Spanskesyken inntar hjemlandet Chile nesten i det øyeblikket hun blir født. På grunn av farens forutseenhet overlever familien, men depresjonstiden endrer alt. De mister alt de eier, og blir nødt til å trekke seg tilbake til en vill og avsidesliggende del av landet.

En om dagen - allsidig og variert trening

Av Helene Olafsen

I denne energiske treningsboka har den tidligere snowboard- stjernen samlet et treningstips for hver dag i ett år, som kan gjøres hvor som helst, når som helst og av hvem som helst. Boka kommer med QR-koder til videoer av øvelsene.

Byttefavoritter fra 2021

Her får du de beste boktipsene fra de som leser mest. Nemlig forfattere, forlagsfolk, ARK-ekspertene og andre bokormer.

Kanskje oppdager du en skjult bokskatt eller får en ny romanfavoritt?

Forfatternes 2021-favoritter

Få er mer våkne lesere enn forfatterne selv. Hva har vært årets leseopplevelse for Hanne Ørstavik, Jan Kjærstad, Randi Fuglehaug, Trond Viggo Torgersen, Helene Flood og et dusin andre forfattere?

Les forfatternes beste boktips her!

Samtykket

Av Vanessa Springora

Første gang hun møter G., den nesten 50 år gamle, berømte forfatteren, er hun 13 år. Snart begynner det å komme brev fra ham, noen ganger to om dagen. Oppmerksomheten bøter på tomrommet etter faren som har forlatt henne, jentas lengsel etter å bli sett. Hun forelsker seg, de innleder et forhold.

Sommer

Av Ali Smith

Ali Smiths årstidskvartett om vår tid er noe av det beste som er skrevet de siste årene.

Sommer er fjerde og avsluttende bind i kvartetten og handler om store og dyptgripende forandringer. Ali Smith skriver skarpsynt og håpefullt om en mørk tid, og om mennesker som er i familie, men som likevel ikke kjenner hverandre. For hva er egentlig familie? Og hva er det de likevel har til felles, uten at de ser det selv?

10 skjønnlitterære favoritter

Marius Bangor er butikksjef ved ARK Fornebu. Han liker å lese det meste, men aller helst bøker hvor han han kan lese om mennesker i krevende livssituasjoner og skape refleksjoner rundt dette. Her er hans ti skjønnlitterære favoritter fra året som har gått.

Les artikkelen her.

Blomsterdalen

Av Niviaq Korneliussen

Vinner av Nordisk råds litteraturpris.

Hun har en kjæreste hun elsker, en omsorgsfull familie, og hun er nettopp kommet inn på universitetet i Århus. Verden ligger åpen for hennes føtter, men ingenting føles riktig. Den lukker seg stadig tettere rundt henne, og en nedtelling begynner. Blomsterdalen er en hardtslående og fandenivoldsk, men også gripende og poetisk roman om tilhørighet, kjærlighet, vennskap og sorg - og om å leve i et samfunn hvor ingen snakker om de døde.

Jeg grunnla De forente stater

Av Hilde Susan Jægtnes

USA ville ikke vært den nasjonen vi kjenner i dag uten innsatsen til Alexander Hamilton, og få mennesker har gjort en lignende klassereise. Etter en fattigslig og farløs oppvekst på den danske koloniøya St. Croix i Karibia ender den sykelige, men begavede gutten opp som en av USAs grunnleggere. Til tross for at han var både følelsesstyrt og konfliktsøkende står han for ettertiden som en av historiens mest visjonære politikere. Det uregjerlige lynnet og den skarpe tungen skulle imidlertid skape store vanskeligheter for ham selv og for dem han elsket. Jeg grunnla De forente stater er en dypt original og gripende roman om de slagene som former en nasjon og et liv, og om de menneskene som brått befinner seg i begivenhetenes sentrum.

Insidernes beste boktips!

Vi har jaktet på de beste «insider-tipsene» og utfordret åtte forlagsfolk til å løfte frem to bøker som ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener.

Les insidernes lesetips her.

Korrektur av et sorgens kapittel

Av Eivind Riise Hauge

Boken har fått strålende anmeldelser, og ble nylig kåret til en av årets beste bøker i Klassekampen, som beskriver den som «en springskalle av en bok». Romanen er fortellingen om fengselsfuglen Rorgen som sitter i varetekt for drap. Romanen er hans livsfortelling, hans frie fortelling til retten.

Mine Menn

Av Victoria Kielland

Velskrevet bok om den norske seriemorderen Belle Gunness som emigrerte til USA på slutten av 1800-tallet. Belle forførte en rekke menn og drepte dem.

ARK-ekspertenes favoritter fra 2021

Få leser flere bøker enn våre ARK-eksperter. Her kan du lese om hvilke bøker de likte best i 2021 og hvorfor.

Les alle anbefalingene av våre storlesere her.

Kjøttets tid

Av Lina Wolff

En svensk skribent reiser til Madrid for å finne inspirasjon, men blir raskt trukket inn i forviklinger som innebærer tunge etiske valg. På en bar møter hun Mercuro Cano. Han tror han blir forfulgt av skaperne av det lyssky nettshowet «Kjøttets tid» - et show han har medvirket i for å bøte for alt det vonde han har gjort mot sin kone. Kjøttets tid er en rå roman om menneskets behov for åndelighet i en ytterst kroppslig virkelighet. Denne undersøkelsen av det kjødelige i alle dets sjatteringer er også en nådeløs skildring av kampen mellom kjønnene.

Boken med glemte navn

Av Kristin Harmel

Boken er basert på en sann historie fra andre verdenskrig.

Paris, våren 1942. Den unge studenten Eva må flykte fra Paris sammen med sin mor fordi faren, en polsk jøde, blir arrestert. Flukten fører dem til en liten landsby i den såkalte frisonen, hvor Eva kommer med i en motstandsgruppe som smuglet jødiske barn over grensen til Sveits. Mange av barna er foreldreløse, og for at deres opprinnelige navn aldri skal bli glemt, fører Eva og hennes venn Remy dem inn med en hemmelig kode i en gammel bok med religiøse tekster. Mange år senere arbeider Eva som bibliotekar i Florida. En morgen faller blikket hennes på et fotografi i et magasin. Hun stivner; det er et bilde av en bok hun ikke har sett på sekstifem år.

Beautiful World, Where Are You

Av Sally Rooney

Forfatteren Alice treffer Felix, som jobber på et lager. Hun inviterer ham med seg til Roma og han takker ja. I Dublin forsøker Eileen, Alices beste venninne, å komme over et brudd, men som vanlig ender det med at hun begynner å flørte med barndomsvennen Simon. Alice, Felix, Eileen og Simon er fremdeles unge, men de forsøker å finne fotfeste i voksenlivet. De begjærer hverandre, de skuffer hverandre, de blir sammen og de gjør det slutt. De har sex, bekymrer seg for sex, bekymrer seg for vennskap og for verdens tilstand. Befinner de seg i det siste opplyste rommet før mørket blir totalt? Kan de tro på fremtiden, tro på en skjønn verden?