Hopp til hovedinnholdet
3 min

For de usynlige

Vi kan alle, både barn og voksne, føle oss usynlige til tider. At vi ikke blir sett og hørt så mye som vi ønsker. Kanskje hadde det vært kulere å være en verdenskjent popstjerne? Eller en berømt skuespiller?
Foto & videoTrude Brun Wilhelmsen
TekstAnette Svendsen

- Det er mange barn og unge (og voksne) som av og til føler seg usynlig. Jeg ville med denne boken forske litt på hvordan det ville være når det ønsket går i oppfyllelse. Er det egentlig så mye bedre å ha hele verdens øyne på seg, undrer forfatter og illustratør Bobbie Peers.

Her kommer romvesenet Fred inn i bildet.

Boken handler om Marvin Mellom som er verdens, kanskje universets, mest normale gutt. Han er så normal at han på en måte er usynlig. Han drømmer om å bli berømt sånn at han får alles oppmerksomhet. En natt, krasjer et metallisk egg ned i hagen hans. Inne i egget, er det et romvesen som heter Fred. Fred er alt annet enn vanlig. Og når Marvin og Fred blir venner, da blir alt fryktelig uvanlig.

Marvin Mellom og Fred på jorden

Av Bobbie Peers

Marvin Mellom er en utrolig vanlig og normal gutt. Han sliter med noen ekle bøller på skolen, og drømmer om å bli YouTube-stjerne. Men en dag finner han et merkelig metall-egg i hagen, og blir kjent med romvesenet Fred.

Kjøp boken

Det viser seg at Marvin og romvesenet Fred er blitt en stor hit blant barna. Reaksjonene har vært overveldende positive, og de ler når de hører at Fred er et romvesen.

- Dette er den første boka jeg har illustrert selv. Jeg leste og tegnet masse tegneserier når jeg var yngre, og koste meg skikkelig når jeg laget tegningene til Marvin Mellom, forteller Peers ivrig.

Barn må bare finne den rette boken

Leseglede blant barn er både inspirerende og utfordrende, og denne utfordringen tar Bobbie Peers på strak arm. Han har skapt et univers som er morsomt, kreativt – og ikke minst absurd. Med nominasjonen til Barnebokprisen 2021 har Boken har nå blitt introdusert for 10 000 barn.

- Dette betyr utrolig mye. Jeg har vært nominert før og synes det er utrolig morsomt at det er barn som skal bestemme hvilken bok de liker best. Jeg er overstadig begeistret over alt som får barn og unge til å interessere seg for bøker, forteller han videre.

Leseglade barn viser seg å også bli leseglade voksne. De lesevanene vi legger til oss som yngre varer som regel livet ut. Derfor er det givende å skrive barnebøker; du kan gi barn et forhold til litteratur som varer livet ut.

- Jeg er hellig overbevist om at alle, både barn og voksne, sluker bøker hvis de bare finner den som er riktig for dem. Så må det være spennende og engasjerende. Vi som skriver bøker konkurrerer jo nå mot mobiltelefoner og Netflix og Youtube og... og... og....

Peers elsker å skrive for barn, det gir rom for absurditet, kreativitet og veldig mye gøy. Så alle barn kan vente spent på fortsettelsen. Hvem vet hva slags univers Bobbie Peers skaper neste gang?

- Jeg lurer selv på om jeg skal forsøke meg på en ekstra skummel bok for barn og unge, avslutter han med et lurt smil.

Paraplyglefseren

Av Bobbie Peers

Del 6 av Bobbie Peers bokserie: oppdagerklubben

Kjøp boken

Nudelpuddelen

Av Bobbie Peers

Del 5 av bokserien til Bobbie Peers: oppdagerklubben

Kjøp boken