Hopp til hovedinnholdet

Populære bokserier for barn fra 9-12 år. Anbefalt av en lesehest

En hel verden åpner seg når barna begynner å lese selv. Her er sju serier som kommer til å bli slukt rått.
TekstBerit Rødstøl
Start gjerne med tegneserier, men ikke undervurder barnet.
Start gjerne med tegneserier, men ikke undervurder barnet.

Dattera mi elsket bøker, men kunne ikke fordra å lese selv. Aller helst ville hun at mor eller far skulle lese for henne. Så kom vi over Nordlys-serien som er full av vakre illustrasjoner. Den har lite tekst uten at den virker for barnslig. Allerede den første kvelden tok vi henne i å lese i smug under dynen lenge etter at lyset var slukket. Det var bare sååå spennende. Hun hadde oppdaget en skjult verden gjennom boksidene og nå ville hun ha mer.

Vi forsto raskt at serier var en fin måte å introdusere bøker på. Hun ble kjent med karakterene og kom kjapt inn i plottet. Ikke minst opplevde hun en enorm mestringsfølelse. Nå har vi ei jente som leser høyt for lillebror på senga fordi hun ønsker at han skal få den samme lesegleden. Det gjelder bare å starte i det små.

Her er serier barna vil digge. Anbefalt av Olava, 9 år og lesehest:

Fenrisulven, som er den første boken i Ragnarok-serien, vant ARKs barnebokpris i fjor.
Fenrisulven, som er den første boken i Ragnarok-serien, vant ARKs barnebokpris i fjor.

Ragnarok av Odin Helgheim

Åh, denne er bare så spennende!

Serien Ragnarok består av tre bøker, men flere kommer. Dette er en saga om å miste all kontroll til krefter mye mektigere enn deg selv, og om reisen for å vinne den tilbake!

Odin Helgheim vant barnebokprisen 2020 for den første boken i serien, og har siden fulgt opp med enda flere nervepirrende og actionfylte spenningsbøker!

Ragnarok

Håndbok for superhelter av Elias Våhlund

Jeg digger Håndbok for superhelter og har lest bøkene flere ganger!

Lisa blir mobbet. Så finner hun en håndbok som viser henne hvordan hun kan bli en superhelt.

Mamma må reise bort for å jobbe, og Lisa skal bo hos mormoren noen måneder. Men Lisa mistrives forferdelig på den nye skolen. Guttegjengen erter henne for de utstående ørene hennes, og hver kveld sovner Lisa med hendene trykket inn mot ørene sånn at de kanskje skal slutte å stå sånn ut. En dag hun blir plaget av guttene, rømmer hun inn på biblioteket. Der, nederst i en hylle, finner hun en bok som vil forandre livet hennes.

Håndbok for superhelter er en fantasifull, original og spennende serie. Et eventyr man sluker, med en heltinne man bare må elske – en moderne Pippi Langstrømpe!

Håndbok for superhelter

Amuletten av Kazu Kibuishi

Kjempefin med utrolig fine bilder.

Amuletten handler om modige barn som tar opp kampen mot det onde. På veien møter de mange merkelige skapninger. Amuletten er en svært populær bokserie for barn. En utrolig spennende, vakker og stemningsfull tegneserie.

Bøkene passer både for de som leser mye og de som ikke leser så mye.

Amuletten

Nordlys av Malin Falch

Dette er en av mine favorittserier!

Bli med på en spennende reise med det magiske nordlyset til Jotundalen, der troll, vikinger og snakkende dyr bor. Malin Falch mottok ARKs barnebokpris for første bok i serien i 2018. Bøkene har nydelige tegninger og kan være spennende å lese for hele familien.

Nordlys

Alma Freng av Ida Tufte Michelsen

Skikkelig spennende!

Alma Freng gjør alt hun kan for å passe inn på den nye skolen, og vil aller helst være så vanlig som mulig. Det skal vise seg å bli vanskelig når hun en dag får vite at hun er solfanger, og at hun må hjelpe verden med å passe på alle tidstrådene. Solfangerne planlegger et angrep på landets storminister Gabriella Grubel, som forsøker å utrydde dem. De trenger Almas hjelp, og dermed må Alma ikke bare lære seg å fly, men også å fange solstråler, og alt dette på bare noen uker. Alma Freng og solfangerne er et magisk eventyr om heltemot, hevn, uvanlige vennskap og utrolige krefter. En enestående debut, og perfekt for alle som elsker Harry Potter og Ingenlund.

Alma Freng

Drageskolen av Tracey West

Det er så gøy med dragene!

Brage tror ikke på drager og magi. Men så blir han tatt med til slottet av kongens soldater. Der møter han flere barn. Og drager! Han skal bli en dragetrener.

Snart skjønner Brage at han og de nye vennene må finne de skjulte kreftene i sin utvalgte drage og samarbeide for å forsvare kongeriket. Boken har korte kapitler, masse spenning, og herlige illustrasjoner på hver side. Drageskolen er laget for å være gøy å lese, særlig med tanke på de som skal lese sine første bøker. Men den passer også for såkalte reserlesere.

Les også: Leseglede som gir vinger!

Drageskolen

Detektivbyrå nr. 2. av Jørn Lier Horst

Gøy, gøy, gøy!

Bli med Tiril, Oliver og hunden Åtto på nye eventyr når de løser mysterier i småbyen Elvestad. Detektiv-serien har blitt både film og teater.


Detektivbyrå nr 2. passer godt som høytlesningsbøker for barn som liker spenning, men de passer like godt til barn som har knekt lesekoden og kan kose seg med å

Lær å tegne detektivene her!

Detektivbyrå nr. 2