Hopp til hovedinnholdet

Slik lager du frodige sommerbed

I podkasten Hagesnakkis skravler søstrene Sofie Flakk Slinning og Helene Moe Slinning seg gjennom egne og andres hager. Nå deler de tips til hvordan du kan planlegge bed og beplantning i boka "Min hage".
Foto & videoJarli & Jordan Photography
TekstBerit Rødstøl
I boka "Min hage" får du gode tips til hvordan du kan strukturere hagen din.
I boka "Min hage" får du gode tips til hvordan du kan strukturere hagen din.

– Noe av det som er aller morsomst med å ha en hage, er å drømme om alt man har lyst å fylle den med, mimre over tidligere sesonger i hagen og planlegge prosjekter for kommende sesong. Enten du ønsker deg stauder, sittegrupper, grus eller gress, skriver søstrene i boka Min hage

Maihagen

Søstrenes aller viktigste tips er til enhver tid å nyte hagen sånn som den er i øyeblikket. – Gjør det som gir deg glede, enten det er å luke, grave, snekre, så frø eller dingle med beina i hengekøya mens du lytter til fuglene. En ikke altfor strigla hage er fint for dyr, fugler og insekter, og det er jo en ypperlig unnskyldning for ikke å stresse. Når det er sagt, er mai en fin tid både for å plante ut sommerblomster, direkteså grønnsaker i kjøkkenhagen, og ta en real lukerunde i bedene. Vi anbefaler også å notere (gjerne i boka vår!) hvor det er litt tomt i bedene nå på våren, sånn at du kan sette løk der når høsten kommer, og gjøre deg selv en tjeneste før neste runde med vårblomstring.

Komposisjonstips

Bestem deg for hvilket uttrykk bedet skal ha. Stramt, rufsete, fargerikt eller sobert? For ny­begynneren kan det lønne seg å holde seg til én fargeskala.

Tenk på at bedet skal være fint gjennom en hel sesong. Pass på at du har noe som blomstrer både vår, sommer og høst. Noen vintergrønne elementer eller busker sørger for struktur også om vinteren.

Hvis bedet skal være mot et gjerde eller lignende, tenk på å plassere de høyeste plantene bakerst og de lavere foran. Tilsvarende er det lurt å plassere de høyeste i midten dersom du lager et frittliggende bed, slik at bedet blir fint fra alle vinkler.

Det er enklest å lykkes med større grupper av planter. Ofte blir det finest med oddetall, så sett for eksempel tre, fem eller sju av hver plante i en gruppe, og gjenta gruppen flere steder i bedet.

Praktiske tips:

• Når du anlegger bedet, grav bort gresstorv og fjern mest mulig av ugressrøtter, og fyll på med ny jord og kompost.

• Sjekk hvilken jorddybde planten trenger. Mange stauder vil ha minst 30 cm, busker og trær enda dypere.

• Husk å gjennomvanne planten før du graver den ned. Sett den i en bøtte vann til det slutter å boble, og hell også litt vann i plantehullet.

• Tråkk godt til med beina rundt planten slik at røttene får god kontakt med jorda.

• Husk å gjødsle!

TIPS 1: Fokuser på bladfarger og -former, ikke bare på hvordan blomstene ser ut. Putt for eksempel små, flikete blader sammen med store, runde blader, og ha noen mørkbladede planter innimellom for å skape litt dybde og dynamikk. Bladene sitter på mye lenger enn blomstene gjør, så de er minst like viktige, selv om det ofte er blomstene som stjeler showet.

TIPS 2: Trær er med på å skape gode rom i hagen, så om du har en helt ny, tom hage og ikke vet helt hvor du skal starte, anbefaler vi å plante et tre du liker! Da får du et fint fokuspunkt som skaper rom på alle kanter og litt høyde, og som du kan jobbe ut ifra. Og er du så heldig å ha gamle, etablerte trær i hagen: For all del, ikke sag dem ned! Hvor skal du ellers ligge i hengekøyen i deilig skygge en varm sommerdag?

Min hage - alt om hagen din på ett sted

Av Sofie Flakk Slinning og Helene Moe Slinning

Få en fullstendig oversikt over hagen din: alle planer, lister, oversikter og drømmer samlet på ett sted! Livet i hagen byr på mange drømmer, praktiske utfordringer og organisering av stort og smått. I denne boken får du hjelp til å planlegge bed og beplantning, få styr på frøbeholdningen din, holde oversikt over plantene dine og notere når ulike busker og trær skal beskjæres - og mye mer! Underveis får du lure tips og triks og nyttige spørsmål som hjelper deg på veien til drømmehagen din.