Hopp til hovedinnholdet

Anbefalte hagebøker

Drømmer du om en fargerik og frodig hage? Her er ekspertenes tips.
TekstBerit Rødstøl

Våren er på vei og det er på tide å begynne med forberedelser slik at du kan høste grønnsaker, eller nyte en frodig og fargerik hage seinere i sommer.

Vi har snakket med tre entusiastiske forfattere om deres beste råd for å få en god start på sesongen.

Dennis Asbjørnsen er så godt som selvforsynt med de økologiske grønnsakene han dyrker i egen hage.
Dennis Asbjørnsen er så godt som selvforsynt med de økologiske grønnsakene han dyrker i egen hage.

Startet med én kvadratmeter - nå er han nesten selvberga

Det å dyrke sin egen mat er en drøm for mange og få ting er morsommere enn å se spirer bli til urter og grønnsaker som kan høstes og spises. Dennis Asbjørnsen er selvberga store deler av året. Han står bak instagramkontoen @spiselighage og boka med samme navn. Dennis startet å dyrke grønnsaker allerede som nittenåring og er opptatt av lokale og kortreiste råvarer. For Dennis er det viktig å formidle et budskap om å dyrke giftfritt og sprøytefritt for å ikke skade jorden. Selv har han 50 ulike spiselige vekster i hagen.

– Hvilke tips har du til de som ønsker å starte med å dyrke selv? 

– Det er viktig at man er innstilt på å gjøre feil og at det er umulig å lykkes 100 prosent med alt man sår. Ikke minst er det viktig å sørge for at plantene får sollys, vann og gjødsling. Hvis du gjør nybegynnerfeil så bør du lese deg opp på grønnsakene og prøve igjen.

Spiselig hage 2

Av Dennis Asbjørnsen

I hagen til Dennis Asbjørnsen kan nesten alt spises, og han brenner for å vise hvor enkelt og billig det er å dyrke sine egne grønnsaker. For at du skal komme i gang, starter boken med «Ti enkle ting å dyrke», som salat, hvitløk, tomater, sukkererter og jordbær. Dennis gir deg gode dyrkingsråd og tips enten du satser på kjøkkenhage, drivhus, balkongkasser eller noe på kjøkkenbenken. En egen såkalender gjør det lett å planlegge hagearbeidet.

 Hva bør man gjøre hvis man har lyst til å lage en egen grønnsakshage? 

1. Start i det små. Utvid heller etter at du får mer erfaring. Ikke ta vann over hodet fra dag nummer én - da blir du demotivert. 
2. Velg ut det du liker og vet at du kommer til å bruke i matlagingen. 
3. Ta med barna og gjør det til en aktivitet. 
4. Bruk tid på enkle sorter og ting som vokser fort og gir rask avling. 

– Hvilke grønnsaker bør man starte med nå? 

– Jeg anbefaler at man sår tomat, chili og paprika nå. Det er viktig at disse får mye lys og riktig temperatur. Vanlig romtemperatur blir for varmt. Når de spirer flytter du dem over til et rom med ca. 15-18 grader og mye lys. Får de for lite lys strekker de seg. Når jeg snakker om lys, så bruker jeg ikke vekstlys, men LED-benkbelysning. Det er mye billigere.

– Hvilke vekster klarer du deg ikke uten?

– Poteter, det er så brukbart til alt. Heller ikke rødbeter, de er så gode å sylte. 

Maria Berg Hestad er både forfatter og hageinfluenser. Hun står bak bloggen Det grønne skafferi.
Maria Berg Hestad er både forfatter og hageinfluenser. Hun står bak bloggen Det grønne skafferi.

Maria Berg Hestad er hageinfluenser og står bak bloggen Det grønne skafferi. I vår er hun aktuell med boka Matauk med pallekarm om hvordan vi kan dyrke våre egne grønnsaker både enkelt og billig.

– Å dyrke i pallekarm er kanskje den enkleste og raskeste veien til matauk i egen hage. Faktisk kan hver pallekarm klemme ut opptil 10 kilo mat pr. sesong, sier Maria.

I boka Matauk med pallekarm skriver Maria Berg Hestad om hvordan du ved hjelp av enkle triks kan spare tusenvis av kroner på å dyrke grønnsakene selv.
I boka Matauk med pallekarm skriver Maria Berg Hestad om hvordan du ved hjelp av enkle triks kan spare tusenvis av kroner på å dyrke grønnsakene selv.

Et supert sparetips er å dyrke egne bladgrønnsaker. Disse er blant de dyreste i innkjøp, de har dårlig holdbarhet, som gir stort svinn, de kommer pakket i mye plast – også er det veldig enkelt å dyrke dem selv.

  • Dra opp mange rader i jorden i en pallekarm og så ulike bladgrønnsaker med ulik smak, farge og tekstur – og høst jevnlig blad for blad.
  • Vil du ha bladgrønnsaker hele sesongen, gjentar du såingen i juni/juli – så kan du være selvforsynt på blader og spare rundt 1500 kr på innkjøp av bladgrønnsaker.
  • Du trenger ikke kjøpe mye spesialutsyr for å starte opp og så noen grønnsaker inne. Godtebokser, rømmebeger, dorrullhylser og melkeartonger gjør seg utmerket. En juiceflaske som du popper hull i korken med en spirker – blir en ypperlig vanningsflaske med myk stråle.
  • Du trenger heller ikke å kjøpe materialer for å lage plantekasser og lignende, lær deg å bygge det du trenger av gratis paller – det er både gøy og billig.

Matauk i pallekarm

Av Maria Berg Hestad

Inspirerende hagebøker 🌳

For deg med grønne fingre