Hopp til hovedinnholdet

Sparetips: Hvordan spare penger?

Lurer du på hvordan du skal spare penger fremover? Her får du gode sparetips.
Publisert27. mars 2023
TekstBerit Rødstøl
Med enkle grep kan du spare flere tusenlapper.
Med enkle grep kan du spare flere tusenlapper.

I løpet av det siste året har alt blitt dyrere og privatøkonomien trangere. De aller fleste av oss har derfor blitt nødt til å spare penger for å ha råd til dyrere strøm, lån, mat og alt som nå har gått opp i pris. Vi har derfor samlet noen gode sparetips for deg som vil at tusenlappene skal vare lenger.

Økonomiekspert Anne Berit Grostad  gir deg sine beste tips for en billigere fritid. Foto: Cappelen
Økonomiekspert Anne Berit Grostad gir deg sine beste tips for en billigere fritid. Foto: Cappelen

Spar penger på fritiden:

Du trenger ikke å bruke mye penger for å ha det moro. En ting mange familier bruker mye penger på er fritidsaktiviteter! Anne Berit Grostad driver Instagramprofilen Spareglede og en podkast om privatøkonomi og psykisk helse. Hun har også skrevet boka Spareglede. Her er hennes beste sparetips:

  • Ha som prinsipp at fritid er gratis. Ta med niste når du eller familien skal ut på farten, og velg skogen, marka, fjæra og nye leikeplasser framfor betalte aktiviteter.
  • Gjør stas ut av å se film sammen hjemme i stedet for på kino. Skru av lyset, lag popcorn og legg vekk telefonen.
  • Unngå å tenke at regnværsdag = kjøpesenterdag med shopping og kafé. Blås heller liv i leikene som bare ligger urørte hjemme. Lag hytte i stua og ta med maleutstyret, spillene og puslespillene inn i hytta. For eldre unger kommer du langt med maisennamel, bordtennisballer og YouTube-videoer med ulike forsøk, triks og hacks.
  • Planlegg betalte aktiviteter en stund i forveien framfor å overraske ungene like før avreise. Sett aktiviteten inn i aktivitetskalenderen og gled dere i fellesskap. «Å glede seg er halve gleden» er kanskje et banalt ordtak, men det er like fullt sant.

Bøker om økonomi og sparing:

Matprofil og blogger Kristoffer Tvilde er god på å lage deilige og billige retter.
Matprofil og blogger Kristoffer Tvilde er god på å lage deilige og billige retter.

Slik sparer du penger på mat

Kristoffer Tvilde er matprofil, økonom og forfatter av Sparekokeboka. Han er en mester i å lage digge retter basert på rimelige råvarer og restemat, og lærer deg å senke matbudsjettet ditt uten at det går ut over smaken.

Her er Kristoffers kjappe sparetips:

  • Du kan bruke grøtris i stedet for sushiris. Eneste forskjell er prisen.
  • Du kan redde slappe salatblader ved å legge dem i kaldt vann.
  • Du kan fryse chili og ingefær hele og raspe opp det du trenger, eller finhakke dem og oppbevare i en frysepose eller en beholder med lokk i fryseren.
  • Du kan oppbevare ferdigskåret brød i fryseren, ta ut de skivene du trenger, legge dem i brødristeren og hver dag spise ferskt brød.

Les også Helle Ørbecks beste sparetips for småbarnsfamilien!

Kokebøker med gode og billige oppskrifter:

Helene Myhre Østervold er aktuell med oppfølgeren til suksessen "Tur retur Norge " Foto: Bonnier
Helene Myhre Østervold er aktuell med oppfølgeren til suksessen "Tur retur Norge " Foto: Bonnier

Dra på Norgesferie

Dette er kanskje ikke året for dyre utenlandsferier, men heller for opplevelser i eget land. Tenker du smart sparer du både penger og miljøet. Ta med deg teltet, lei en billig hytte og oppdag alt det vakre Norge har å by på. Kanskje ligger sommerens vakreste eventyr bare noen steinkast unna.

Helene Myhre Østervold står bak instagramkontoen @helenemoo og toppet i fjor bestselgerlistene med boka Tur-retur Norge. Nå er hun aktuell med oppfølgeren, Tur, retur Norge på nye eventyr.

Et par tips som kan gjøre turen billigere fra Helene Moo:

  • Sett opp et budsjett før avreise og regn ut ca. transportkostnader.
  • Dra utenfor høysesong, da er aktiviteter, transport og overnatting ofte billigere.
  • Sov gratis i bil, telt eller hengekøye.
  • Flere passasjerer = lavere transportkostnader per person. Kjør sammen!
  • Lag niste i stedet for å kjøpe dyr veimat.
  • Ha reiseforsikringen i orden.
  • Ha bil og bilforsikring i orden.
  • Bruk naturen, det er gratis.

Bøker om Norgesferie:

Det er mye å spare på å dyrke sine egne grønnsaker. Bildet er fra boka "Matauk i pallekarm" av Maria Berg Hestad.
Det er mye å spare på å dyrke sine egne grønnsaker. Bildet er fra boka "Matauk i pallekarm" av Maria Berg Hestad.

Dyrk grønnsakene dine selv

Det er mye penger å spare på å drive frem hageplantene selv. Å dyrke sin egen mat er både enkelt, billig og ikke minst bærekraftlig. Det smaker også mye bedre enn de du kjøper i butikken. Og det beste av alt, du trenger ikke store flekken. Faktisk kan en liten veranda være nok til å holde deg med grønnsaker hele sommeren.

Maria Berg Hestad er sivilingeniør og en av norges mest kjente hagebloggere med bloggen Det grønne skafferi. Maria dyrker nok grønnsaker til å forsyne en familie på fem store deler av året. Nå er hun aktuell med boka Matauk i pallekarm.

Sparetips fra Maria Berg Hestad:

  • Et supert sparetips er å dyrke egne bladgrønnsaker. Disse er blant de dyreste i innkjøp, de har dårlig holdbarhet, som gir stort svinn, de kommer pakket i mye plast – også er det veldig enkelt å dyrke dem selv. Dra opp mange rader i jorden i en pallekarm og så ulike bladgrønnsaker med ulik smak, farge og tekstur – og høst jevnlig blad for blad. Vil du ha bladgrønnsaker hele sesongen, gjentar du såingen i juni/juli – så kan du være selvforsynt på blader og spare rundt 1500 kr på innkjøp av bladgrønnsaker.
  • Du trenger ikke kjøpe mye spesialutsyr for å så noen grønnsaker inne. Godtebokser, rømmebeger, dorrullhylser og melkeartonger gjør seg utmerket. En juiceflaske som du popper hull i korken med en spiker – blir en ypperlig vanningsflaske med myk stråle.
  • Du trenger heller ikke å kjøpe materialer for å lage plantekasser og lignende. Lær deg å bygge det du trenger av gratis paller – det er både gøy og billig.

    Få flere tips til å lage en billig og enkelt kjøkkenhage av paller i boka Matauk med pallekarm.


Hagebøker:

Reparer tingene dine:

Du kan spare mye penger på å reparere det du har fra før. Det å fikse ødelagte klær har også blitt en trend det siste året.

Sy-og fiksebøker: