Hopp til hovedinnholdet

Verdens bokdag: Her er våre bokfavoritter

På søndag feirer vi verdens bokdag med disse favorittene fra redaksjonen.
TekstRedaksjonen

Vi som jobber i ARK elsker bøker og leser gjerne flere bøker i måneden. Vi liker å snakke om bøkene vi har lest og tipser gjerne familie, venner og hverandre om vår siste leseopplevelse. I forbindelse med verdens bokdag deler vi derfor våre beste lesetips med deg.

Her er våre bokfavoritter fra i år:

Verdens bokdag markeres den 23.april hvert år og skal sette fokus på bokas rolle i samfunnet. Datoen er satt fordi de tre store forfatterne: Miguel de Cervantes, William Shakespeare og Inca Garcilaso de la Vega døde nettopp denne datoen. 400 år senere, i 1995, vedtok UNESCO at Verdens bok- og opphavsrettdag skal markeres på denne symbolske datoen hvert år. I dag feirer over hundre land verdens bokdag.

Kilde: fn.no

Hedda viser deg sine favoritter fra 2023.
Hedda viser deg sine favoritter fra 2023.

Heddas favoritter:

Hedda er fra Bjørkelangen og jobber som markedsansvarlig i ARK. Hun er altetende når det kommer til bøker og leser alt fra Bridgerton til Dan Brown og Åsne Seierstad, men favoritten er og blir krim og gjerne så skummelt at hun må sjekke at døra er låst før hun begynner å lese.

De tre

Første bok jeg vil anbefale er De tre av Valérie Perrin. Jeg har fremdeles tilgode å lese Å vanne blomster om kvelden, men Perrins andre utgivelse på norsk blir nok fort en av mine favorittbøker i 2023. Historien om de tre vennene og deres oppvekst i den franske byen La Comelle går sakte nok til at man får et nært forhold til karakterene, men har samtidig en underliggende spenningshistorie som er med på å drive boka fremover. Jeg grublet meg også halvt i hjel og bladde frem og tilbake for å finne ut hvordan fortellerstemmen er knyttet til vennegjengen. En vakker historie om hvordan livet kan bli ganske annerledes fra hva man planla som liten og en bok som jeg lengtet tilbake til i flere uker etter at jeg hadde lest den ferdig.

Stjålet fokus

Stolen focus/Stjålet fokus av Johann Hari er den perfekte boka for deg som vil se litt mindre på telefonen fremover. Her blir du først introdusert for hvordan vi kollektivt har blitt dårligere til å fokusere (du vil garantert kjenne deg igjen) før forfatteren ser nærmere på 12 årsaker som han mener er med på å svekke vår evne til å fokusere. Det er interessant, men skummel lesning, som tar oss med inn i alt fra Silicon Valleys dystre hemmeligheter til hunder som blir diagnostisert med ADHD.

Etter å ha lest boka har jeg mest lyst til å si opp jobben, kaste telefonen og flytte på landet for å dyrke min egen mat og bare lese bøker, men det er kanskje ikke et helt reelt alternativ for de fleste. Heldigvis får du også noen andre mer overkommelige tips til hvordan du kan vinne tilbake fokuset. Perfekt for alle som liker bøker som Factfulness, Sapiens og Tenke, fort og langsomt.

Flere anbefalinger fra Hedda:

-30 på alle* bøker!

Vi feirer verdens bokdag med å gi alle våre ARK-venner -30% på alle* bøker fra torsdag 20.04 frem til og med søndag 23.04. *Gjelder ikke 2022/2023-titler, lydbok/ebok, fagbøker og allerede nedsatte titler. Gjelder ikke flyplass.

Se tilbudet her
Foto: Oda Berby
Foto: Oda Berby

Berits favoritter:

Berit kommer fra Romsdal. Hun er redaksjonsleder og teamleder i ARK og har skrevet flere bøker selv. Berit elsker bøker og leser alt fra barnebøker sammen med barna sine til dokumentarer og romaner. Hun er også en flittig bruker av kokebøker og hagebøker. 🌿

Kirurgen

Dette er etter min mening en av fjorårets beste leseopplevelser. Jeg har anbefalt den til mange og alle er like begeistra som meg. Nå er Kirurgen ute i pocket. Ida Hegazi Høyers forfatterskap fortjener mange flere lesere. Hun er en mester i å skildre mennesker og det sosiale spillet med både kløkt og humor. I Kirurgen møter vi alfahannen og gastrokirurgen Henrik Wold som har perfeksjonert arbeidet til fulle. Men hva skjer når den perfekte fasaden begynner å slå sprekker og kirurgens liv raser utfor i rask fart? Den som leser får se. Her er det bare å gyve løs!

Hvis det skulle komme et menneske

Vanligvis leser jeg kritikerfavoritter med forbehold fordi jeg liker å gjøre opp min egen mening før jeg hører andres dom. Det rakk jeg ikke denne gangen, men ble allikevel slått i bakken av Hvis det skulle komme et menneske.

Romanen minner meg sterkt om den franske forfatteren Édouard Louis bøker og handler kort fortalt om Tue som vokser opp på en gård på den danske landsbygda med to yngre søsken og et foreldrepar som ikke greier å ta seg av dem. Det er en fortelling om å vokse opp i fattigdom, men også om å bryte seg løs fra andres forventninger.

Boka er den første i en trilogi. Nå er det bare å glede seg til de to andre bøkene kommer.

Hvis det skulle komme et menneske

Av Thomas Korsgaard

Flere anbefalinger fra Berit:

Erica er Art director i ARK og elsker å lese bøker. Foto: Sandra Ågotnes Lærum
Erica er Art director i ARK og elsker å lese bøker. Foto: Sandra Ågotnes Lærum

Ericas favoritter:

Erica er ARKs svenske Art Director. Hun har en bokglad datter på fem år som hun ofte leser sammen med. Erica og datteren liker best bøker med mye humor og morsomme illustrasjoner.

Kokosbananas

Kokosbananas er en tøysete fyr; halvt kokosnøtt, halvt banan. I sitt oppfinnerskur finner han opp de mest utrolige løsningene til hverdagens alle problemer. En dag når alle i familien krangler, får Kokosbananas nok. Et møte med den sinte Larry Lemmen gir ham en idé! Han finner opp en Brøleboks, som gjør om sinte brøl til morsom musikk. Men er Brøleboksen virkelig så bra som han tror? Alle bøkene med Kokosbananas finnes også som lydbøker – og forfatteren selv lager alle stemmene. Jeg synes faktisk at lydbøkene er ENDA bedre enn papirbøkene i dette tilfellet.

Kokosbananas og brøleboksen

Av Rolf Magne Andersen

Trampolinetullball

Trampolinetullball er skrevet av vår favorittforfatter Lars Mæhle, som også står bak Mysteriene i Kråkeslottet barnehage, og Dinosaurgjengen. I bøkene om Pappa i barnehagen har pappaen til Tina krympet og må gå i barnehagen sammen med henne. Han er den mest rampete pappaen du kan tenke deg, og det er både pinlige, tøysete og helt ville øyeblikk om hverandre. Det er høyt tempo, cliffhangere, fargerike illustrasjoner og mye fnising og latter. Som voksen får jeg litt lyst å krympe selv også.

Trampolinetullball

Av Lars Mæhle

Flere anbefalinger fra Erica:

Ragnhilds favoritter:

Ragnhild er fra Dovre og har jobbet i ARK i alle år, nå jobber hun med ark.no. Hun elsker å lese og slukte fantasy som ung, men nå går det stort sett i romaner og sakprosa. Ragnhild setter også pris på en god og guffen krim i ny og ne.

Strikkebok

Denne strikkeboka fra Rauma er så fin og skiller seg ganske mye fra andre strikkebøker både i stil og format. Den ser for eksempel meget lekker ut frontet i bokhylla. Her er de aller beste strikkeoppskriftene fra Rauma Garn samla, masse inspirasjon både for nybegynnere og viderekomne. Den fikk i hvert fall fart på min strikkelyst igjen!

Skår

«En gutt, vennene hans, unge i Los Angeles, sexy, litt bi, dop, noen blir drept, og så en jakt, vold og blod, et mysterium gutten oppklarer, eller kanskje ikke (…)». Dette er historien som hovedperson og forfatterspire Bret har lyst til å skrive, og som også beskriver Skår godt.

Skår er rett og slett en av de beste bøkene jeg har lest på lang tid! I løpet av de nesten 800 sidene (ikke la deg skremme) lever man seg så dirrende inn i high school-livet i California på tidlig åttitall at man bare vil lese mer, mer, mer. Bret Easton Ellis er en prins til å fortelle og til å sette den rette stemninga, det florerer også av musikk- og kulturreferanser så her vil jeg anbefale å laste ned «The Shards»-spillelista som ligger på Spotify slik at man kan nyte litt deilige 70- og 80-tallstoner mens man leser.

Flere anbefalinger fra Ragnhild:

Sandras favoritter:

Sandra er fra Sogndal og er ansvarlig for sosiale medier og signeringer i ARK. Hun har bokdilla og har sin egen blogg der hun anbefaler bøker.

Sandra har alltid vært glad i å lese og leser de aller fleste sjangre, men er ekstra glad i krim.

Feil sted, feil tid

Da jeg leste Feil sted, feil tid tok det noen titalls sider før jeg helt forstod historien, men så snart jeg hadde fått grep over baklengs-fortellingen var jeg hekta! Se for deg at du ser sønnen din drepe en fremmed, for så å våkne bakover i tid og innse at hver dag er en ny mulighet til å stoppe det grusomme som skal skje i fremtiden. Det er helsprøtt og fascinerende å lese om denne utenkelige situasjonen. En bok helt utenom noe annet jeg har lest før, som jeg varmt anbefaler til alle som digger en god psykologisk thriller.

Feil sted, feil tid

Av Gillian Mcallister

En helt annen historie

Jeg digger bøkene til Stefan Ahnhem, og serien om Fabian Risk er en av mine topp tre serier noen sinne. Nå er han aktuell med En helt annen historie som jeg også anbefaler varmt. Det er en spin off på Fabian Risk universet, hvor Malin Rehnberg er i hovedrollen. Hun blir satt på prøve da en blogger blir funnet død på et av Stockholms finere hoteller. Er det en erotisk lek som har gått for langt, eller en iscenesatt henrettelse? Det er uhyggelig, spennende, rått og brutalt, pakket inn i en herlig historie med engasjerende karakterer. Denne boken er et must å lese for alle som har lest Fabian Risk-bøkene, men også en veldig fin inngang til universet for de som ikke kjenner til serien enda.

En helt annen historie

Av Stefan Ahnhem

Flere anbefalinger fra Sandra:

Tims favoritter:

Tim er butikksjef ved ARK Bogstadveien og har jobbet i ARK i tre år. Han er glad i så å si alle sjangre, men er spesielt svak for bøker som kan skildre personer helt på siden av samfunnet eller mennesker i en klein egenforskyldt situasjon hvor vi sakte får se ting utfolde seg. Da Tim flyttet til sin nye leilighet i desember 2021 var drømmen å få en egen lesebenk. Et sted med akkurat passe sittekomfort og perfekt leselys. Nå er den på plass og nå skal det leses!

Her er Tims anbefalinger:

Om utregning av romfang

Så langt i år er det denne boka som virkelig har fanget meg. Dette ambisiøse prosjektet har vært i arbeid i flere år, med hele syv planlagte bøker.

Tara er fanget i tid og opplever samme dag på nytt, ved begynnelsen av boken har samme dag vært gjennomlevd 121 ganger.

Forskanset i et rom, skjult fra mannen hun elsker får vi bli glad i og kjent med Tara og 18. November. Nydelig poetisk språk, klaustrofobisk som en thriller og et veldig spennende prosjekt å følge gjennom de neste bøkene.

Om utregning av romfang

Av Solvej Balle

11%

Ny bok fra Maren Uthaug er en stor begivenhet for meg. Jeg har gledet meg til å igjen la meg oppsluke. I 11% blir man kastet rett inn i en dystopisk fremtid hvor kun noen få menn får eksistere i et avlssenter. Det er kvinnenes tid, naturen skal få ta tilbake det patriarkatet har bygget opp og et nytt samfunn må etableres. Ressursene blir færre og færre og det er vanskelig å brødfø både mennesker og dyr. Kjærlighetskakene selger godt, men den hemmelige ingrediensen begynner å bli vanskeligere å få tak i. I kjent stil blir du tatt med inn i en helt annen verden hvor ting er litt snudd på hodet og det som føles forbudt og morbid er det normale.

Flere anbefalinger fra Tim: