Nå som skolestarten nærmer seg med stormskritt er det tid for å få på plass de siste forberedelsene. Og for de som skal møte opp på skolen for aller første gang, er nok valg av skolesekk det aller viktigste. Her er det mye å velge mellom – sekker med farger og dekor for enhver smak. Men, viktigere enn hvordan sekken ser ut, er at den sitter ergonomisk riktig.

Sekken må ha riktig størrelse og kunne justeres så den ikke gir feil belastning av rygg, skuldre og nakke. Dette er noe de fleste foreldre tenker på, men hva er det man bør se etter?


Viktig å velge riktig

Kiropraktor Katrine Andresen Sundt jobber til daglig ved Bekken og Barn kiropraktorklinikk på Skøyen i Oslo. I flere år har hun også gitt råd og veiledning til medarbeiderne i ARK Bokhandel, slik at de kan gi god hjelp til alle som er på skolesekkjakt.

Hun har blant annet utarbeidet 5 sekkvettregler, og følger du disse, kan du være trygg på at barnet får en sekk som sitter riktig og er god å bruke.

 

 • Sekkvett-regel 1:
  Skulderreimer: Skulderreimene skal ligge godt på skuldrene og ikke være for brede. Hvis det gir ubehag eller gnager i nakken kan det føre til hodepine og nakkeplager.

 • Sekkvett-regel 2:
  Brystreim, hoftereim og toppstrammer: Brystreim og hoftereim er viktig for å fordele vekten, mens toppstrammerne på skulderreimene sørger for at sekken sitter tett og følger barnets rygg. Brystreimen er viktig for å unngå nakkeplager og at skulderreimene ikke sklir ned, dessuten for å sørge for at sekken sitter tett inntil ryggen, som er viktig. Hoftereimen avlaster vekten på skuldre, nakke og rygg, og sørger også for at sekken er stabil når barnet beveger seg.

 • Sekkvett-regel 3:
  Barnevennlige stropper og reimer: Barnet må kunne håndtere stropper og reimer selv. La barnet prøve selv!

 • Sekkvett-regel 4:
  Ikke for stor sekk: Bæreegenskapene blir dårlige hvis sekken er for stor. Sekken skal ikke være bredere enn skuldrene og ikke henge ned på rompa – selv når den er pakket. Barnet skal kunne bevege armer og ben fritt.

 • Sekkvett-regel 5:
  Innvendige rom: Små barn skal ikke bære tungt. Innvendige rom gjør det enklere å pakke smart og sørge for god vektfordeling. Det tyngste skal alltid plasseres innerst mot ryggen.


Sekken må passe til barnet

– Jeg er veldig tydelig på at sekken må sitte riktig. Er den for lang eller for bred, skal den ikke selges til barnet, sier Sundt. En skolesekk skal ikke være noe barnet vokser inn i, den skal avlaste nakke, skuldre og rygg fra første skoledag.

ARKs skolesekker er fra Beckmann. Dette er sekker som alltid kommer godt ut i tester og som tilfredsstiller kravene til blant annet polstring, brystreim og hoftereim, samt toppstrammere og andre justeringsreimer. Selv om ARK selger skolesekker som er enkle å anbefale, er kiropraktoren tydelig på at de fem sekkvettreglene bør følges uansett hva slags sekk du vurderer å kjøpe.

– Min erfaring er at de som tidlig får vondt i nakke og skuldre, ofte plages av dette også senere i livet, forteller Sundt.

I sitt daglige virke jobber Sundt mye med barn og barnehelse. I forbindelse med skolestarten er hun spesielt opptatt av å øke bevisstheten rundt at også barn kan få hodepine og plager på grunn av feilbelastning.

– Jeg tror feil ryggsekk kan være blant årsakene til at vi får inn barneskole-elever med muskel- og skjelettplager, sier hun. Det kan gi utfordringer som hodepine, vonde skuldre og nakke, eller feil holdning.


Viktig med kunnskap

Sundt tror mange foreldre ikke vet nok om hva en bør se etter når man er på jakt etter ny skolesekk.

– Det er enklere å se etter et design barnet liker, enn å vite hvordan sekken bør sitte. Da kan man ende opp med en skolesekk som er for stor og for tung, eller at skulderremmene er for brede. Derfor er det viktig at sekken prøves på barnet i butikken, og at man får hjelp med tilpasningen.

Og selv om sekken i utgangspunktet passer til barnet, er også viktig å passe på at sekken brukes riktig.

– Sekk med innhold skal ikke veie mer enn rundt 10% av barnets vekt. Har du en førsteklassing som veier 25 kilo, bør ikke sekken veie mer enn 2,5 kilo. Foreldre bør derfor gå gjennom sekken, slik at det ikke blir liggende unødvendige ting i den. Samtidig er det lurt å følge med på hvordan sekken bæres til skolen – å bære den over én skulder er fy-fy!

– Det er også viktig at barna klarer å bruke og justere reimene selv. Disse må justeres etter hva man har på seg, fra tykke vinterklær til t-skjorte om sommeren, avslutter Sundt.
 


Nettleseren din er utdatert

Mye funksjonalitet på ark.no støttes ikke lenger i Internet Explorer. Vennligst bruk en nyere nettleser.