Hopp til hovedinnhold

Anbefalte hagebøker

Har du oppdaget hagegleden i pandemien? Da er du ikke aleine. Vi har plukket ut tre inspirerende hagebøker som gir deg tipsene du trenger for å komme i gang.
TekstBerit Rødstøl

Våren er på vei og det er på tide å begynne med forberedelser slik at du kan høste grønnsaker, eller nyte en frodig og fargerik hage seinere i sommer.

Vi har snakket med tre entusiastiske forfattere om deres beste råd for å få en god start på sesongen.

Dennis Asbjørnsen er så godt som selvforsynt med de økologiske grønnsakene han dyrker i egen hage.
Dennis Asbjørnsen er så godt som selvforsynt med de økologiske grønnsakene han dyrker i egen hage.

Startet med én kvadratmeter - nå er han nesten selvberga

Det å dyrke sin egen mat er en drøm for mange og få ting er morsommere enn å se spirer bli til urter og grønnsaker som kan høstes og spises. Dennis Asbjørnsen er selvberga store deler av året. Han står bak instagramkontoen @spiselighage og boka med samme navn. Dennis startet å dyrke grønnsaker allerede som nittenåring og er opptatt av lokale og kortreiste råvarer. For Dennis er det viktig å formidle et budskap om å dyrke giftfritt og sprøytefritt for å ikke skade jorden. Selv har han 50 ulike spiselige vekster i hagen.

– Hvilke tips har du til de som ønsker å starte med å dyrke selv? 

– Det er viktig at man er innstilt på å gjøre feil og at det er umulig å lykkes 100 prosent med alt man sår. Ikke minst er det viktig å sørge for at plantene får sollys, vann og gjødsling. Hvis du gjør nybegynnerfeil så bør du lese deg opp på grønnsakene og prøve igjen.

 Hva bør man gjøre hvis man har lyst til å lage en egen grønnsakshage? 

1. Start i det små. Utvid heller etter at du får mer erfaring. Ikke ta vann over hodet fra dag nummer én - da blir du demotivert. 
2. Velg ut det du liker og vet at du kommer til å bruke i matlagingen. 
3. Ta med barna og gjør det til en aktivitet. 
4. Bruk tid på enkle sorter og ting som vokser fort og gir rask avling. 

– Hvilke grønnsaker bør man starte med nå? 

– Jeg anbefaler at man sår tomat, chili og paprika nå. Det er viktig at disse får mye lys og riktig temperatur. Vanlig romtemperatur blir for varmt. Når de spirer flytter du dem over til et rom med ca. 15-18 grader og mye lys. Får de for lite lys strekker de seg. Når jeg snakker om lys, så bruker jeg ikke vekstlys, men LED-benkbelysning. Det er mye billigere.

– Hvilke vekster klarer du deg ikke uten?

– Poteter, det er så brukbart til alt. Heller ikke rødbeter, de er så gode å sylte. 

Spiselig hage

Av Dennis Asbjørnsen

I hagen til Dennis Asbjørnsen kan nesten alt spises, og han brenner for å vise hvor enkelt og billig det er å dyrke sine egne grønnsaker. For at du skal komme i gang, starter boken med «Ti enkle ting å dyrke», som salat, hvitløk, tomater, sukkererter og jordbær. Dennis gir deg gode dyrkingsråd og tips enten du satser på kjøkkenhage, drivhus, balkongkasser eller noe på kjøkkenbenken. En egen såkalender gjør det lett å planlegge hagearbeidet.

I boka Hjelp, jeg har fått hage gir gartnerne Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen gode råd til alle som drømmer om en frodig og kanskje også spiselig hage.
I boka Hjelp, jeg har fått hage gir gartnerne Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen gode råd til alle som drømmer om en frodig hage.
Tommy Tønsberg driver nettbutikken gardenliving.no og er aktuell med boka Hjelp, jeg har fått hage! Foto: Guri Cathrin Pfeifer
Tommy Tønsberg driver nettbutikken gardenliving.no og er aktuell med boka Hjelp, jeg har fått hage! Foto: Guri Cathrin Pfeifer

Kommer med råd til alle hageferskinger

Det er lett å gjøre feil når man skal etablere en helt ny hage. Hvilke vekster vil trives i hagen din? Hva har du plass til og hvordan skal du bruke hagen? Dette er noen av mange spørsmål du får svar på i boka Hjelp, jeg har fått hage! av gartnerne Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen. De driver planteskolen og nettbutikken gardenliving.no.

Boka paser for alle hageferskinger som ønsker seg gressplen, blomsterbed, staudebed, urtehage og plass til å dyrke grønnsaker, foruten hekk og velfylte frukttrær og bærbusker.

– Drømmehagen kan virke langt unna for mange, hva bør man starte med?

– Hvis du har fått deg en helt ny hage er det beste rådet å vente ett år før du går i gang med å gjøre for mye. Da ser du hva som finnes i hagen fra før, hvor det er mest eller minst sol og du finner ut av hvordan jordsmonnet er. Noen plasser kan for eksempel tørke veldig i løpet av sommeren. Da kan du ta de rette valgene senere. Lag en liste over hva du ønsker deg i hagen og sett deg ned med papir og blyant og tegn og flytt rundt og lek deg litt. Synes du dette høres vanskelig ut kan det være en god idé å få hjelp av en hagedesigner innledningsvis bare for hjelpe deg å organisere hagen.

– Det kan være dyrt å kjøpe inn mange nye planter. Har du tips til hvordan man kan gjøre dette mere økonomisk?

– Lær å formere planter selv! Det er både gøy og økonomisk. Bare med et par frøpakker kan du lage nok planter til å fylle flere bed, og lærer du deg å ta stiklinger og dele stauder kan du sikkert lage flere av de plantene du allerede har i hagen.

– Hva bør gjøres av forberedelser i hagen nå?

– Nå er det rett tid for beskjæring dersom du har busker, hekker eller trær som trenger litt tilsyn. Bor du et sted hvor snøen har gått og det begynner å bli vårlig kan du rydde opp i bedene og fjerne rusk og rask fra i fjor.

– Hvilke hagevekster klarer du deg ikke uten?

– Løkvekster, krokus, tulipaner, narsisser og små stjerneløk. De kommer alle tidlig og gir farge til hagen tidlig på våren - en tid hvor vi trenger farge!

– Hva er ditt beste hagetips?

– Riktig plante på rett sted: soleelskende planter i sola, skyggelskende planter i skyggen osv. Kjøp planter som passer til stedet du skal plante i stedet for å kjøpe masse planter for så å prøve å finne en plass til dem siden.

Hjelp jeg har fått hage

Av Kenneth Ingebretsen og Tommy Tønsberg

Hagefersking og ønsker deg gressplen, blomsterbed, staudebed, urtehage og plass til å dyrke grønnsaker, foruten hekk og velfylte frukttrær og bærbusker? Og en sitteplass i solen? Hjelp, jeg har fått hage! bugner av tips, råd og enkle forklaringer i tekst og inspirerende bilder fra to proffe gartnere, til hvordan du skaper din egen grønne oase, uteplassen du drømmer om, som gleder øyet og gir ro i sjela. Og som overlever vinteren.

Søsknene Halvor Bakke og Ingunn Anvik skaper nydelige rom i hagen.
Søsknene Halvor Bakke og Ingunn Anvik skaper nydelige rom i hagen.

Tenk stort og skap rom i hagen

Halvor Bakke og Ingunn Anvik er søsken og bor bare et par hundre meter fra hverandre utenfor Stavern. De er begge lidenskapelig opptatt av hage og har over noen år utviklet hver sin hage til imponerende, frodige oaser. Nå har de skrevet boken Rom i hagen, der de tar deg med på en reise gjennom de ulike rommene en hage kan by på. Enten du vil forberede deilig mat på utekjøkkenet, samle venner i drivhuset, nyte et glass på ditt eget soldekk eller mate fisker i dammen fra din egenkomponerte brygge.

– Hva bør gjøres av forberedelser for hagen nå?

– På denne tiden av året legger vi planer for utvidelser av rom eller bed. Vi skisser og måler opp, henter inspirasjon fra ulike medier og fyller på med drømmer om en mer bugnende hage – og lander prosjektet når snøen er borte. I tillegg er det tid for å begynne så smått å så hvis man skal det. Noen planter har vært i vinterdvale inne, sånn som pelargoniaer og agaphantus, disse kan tas opp i lyset nærmere mars, april.

– Hvilke hagevekster må dere bare ha?

– Hosta, akeleier, pioner, buksbom. Dette er mye som er basic i hagen og vi liker godt at de sprer seg og blir større år for år. Mange stauder kan lett deles som hosta, mens andre er mer sarte, som pioner. Akeleier sprer seg med egne frø og danner de vakreste variasjoner av gamle blomsterarter. Buksbom er en klassiker for å ha noe som er grønt i krukker uansett årstid. Vi må også nevne georginer, det er fantastiske blomsterknoller som må opp av jorden på høsten, dyrkes frem og blomstrer vanvittig frem til oktober.

– Hva er deres beste hagetips?

– Vårt hagetips er å bli kjent med plantene i forhold til at du må vite om de tåler sol eller skygge. Da vil du lettere lykkes med blomstringen. Ikke minst må du å tørre å tenke stort, tenke at et bed ikke skal være på 30 cm innest i hagen, men kanskje ute på plenen i en stor sirkel eller lages med andre linjer enn det åpenbare. Gjør om hagen til et spennende og blomstrende sted man kan finne roen i og invitere gjester til.

Våre hagerom

Av Halvor Bakke og Ingunn Anvik

I denne boken tar Halvor Bakke og Ingunn Anvik deg med på en reise gjennom de ulike rommene en hage kan by på. Enten om du vil forberede deilig mat på utekjøkkenet, samle venner i drivhuset, nyte et glass på ditt eget soldekk eller mate fisker i dammen fra din egenkomponerte brygge. La deg inspirere og få gode råd om blant annet hvilke planter som trives hvor, hva slags dekor du kan ta i bruk eller hvilke materialer du bør velge - og få det akkurat slik du drømmer om.

Hagejournal:

Få en fullstendig oversikt over hagen din: alle planer, lister, oversikter og drømmer samlet på ett sted! Livet i hagen byr på mange drømmer, praktiske utfordringer og organisering av stort og smått. I denne boken får du hjelp til å planlegge bed og beplantning, få styr på frøbeholdningen din, holde oversikt over plantene dine og notere når ulike busker og trær skal beskjæres - og mye mer! Underveis får du lure tips og triks og nyttige spørsmål som hjelper deg på veien til drømmehagen din. Boken er utviklet av Sofie og Helene som står bak den populære podkasten Hagesnakkis. De er to hageentusiaster som digger både nyttige systemer og sjarmerende hagerufs - så denne boka er for deg, uansett om hagen din er stor eller liten, stram eller romantisk.

Min hage

Av Sofie Flakk Slinning og Helene Moe Slinning