Hopp til hovedinnholdet

Barnebøkene som tåler å bli lest om og om igjen

Barnebøker er så viktig! Ingen annen periode i livet leser man den samme boken og de samme historiene om og om igjen. Det er jo en grunn til at de fleste barnebøker har hard perm, de skal tåle mange gjensyn! Og denne høsten har vi fått noen fantastiske barnebøker å kose oss med.
TekstCamilla Karlsen

En storfavoritt hjemme hos oss denne høsten har vært Boken som ikke ville bli lest av David Sundin. Dette er en nattafortelling som gjør motstand! Boken nekter å bli lest, den flakser, tar fyr og sluker ord. Hvordan kan man lese om krokodiller når alle r-ene blir byttet ut med u-er? Vi har ikke lest den samme barneboken om igjen så mange ganger over så lang tid siden Bukkene Bruse dro til badeland! Oppfølgeren: Boken som virkelig ikke ville bli lest kommer 28.desember.

Camilla Karlsen er ARKs barnebokekspert. Hun er 39 år og har jobbet i ARK i 14 år. Hun er i dag butikksjef på Oslo Lufthavn. Camilla har en universitetsgrad i litteratur og er mor til to.

Boken som ikke ville bli lest

Av David Sundin

Boken som virkelig ikke ville bli lest

Av David Sundin

Boken som virkelig ikke ville bli lest gir leseren enda mer motstand enn forløperen. Hvis du likevel tør å lese den, vær herved advart: Du kommer til å bli bitt!

Musse & Helium

En annen høytlesnings-favoritt for de minste er fortellingene om Musse og Helium. To små mus er så nysgjerrige at de liksom bare må se hva som er på andre siden av hullet i veggen, og vipps så er de i et helt annet land! I Dyreriket! Hvor de er prins og prinsesse! Dette er en klassisk eventyrfortelling, hvor heltene våre må kjempe mot slemminger og finne magiske gjenstander. Og bøkene er skrevet på en slik måte at selv mamma lurer på hvordan dette går til slutt. 

Les også: Fornøyelig svensk barneboksuksess

Mysteriet med hullet i veggen

Av Camilla Brinck

Del 1 av serien Musse & Helium

Jakten på gullosten

Av Camilla Brinck

Del 2 av serien Musse & Helium

De to små musene Musse og Helium har fått i oppgave å redde Dyreriket og dets innbyggere fra de onde duejegerne. De må derfor ut på et spennende eventyr for å finne den magiske gullosten.

For reserleserne:

For reserleserne er det mye å kose seg med i år. Både ny bok med Gutta i trehuset, Hundemannen og Detektivbyrå 2.

Men jeg vil dra frem to titler som fortjener mer oppmerksomhet!

Marvin Mellom og Fred på jorden av Bobbie Peers. Bobbie Peers har vært en gudegave til barnelitteraturen i Norge. Det er mange unger som har slukt Luridiumstyven og flere av de andre barnebøkene hans. Marvin Mellom er et nytt bekjentskap. Marvin er en veldig vanlig gutt, med et veldig vanlig liv, helt til han finner et metallegg. Egget klekker, og ut av det kommer det veldig uvanlige romvesenet Fred. Og derifra går ting litt på tverke. Denne historien har tempo og underfundigheter og får deg både til å knise og le høyt. 

Marvin Mellom og Fred på jorden

Av Bobbie Peers

Marvin Mellom er en helt vanlig gutt. Han sliter med noen ekle bøller på skolen, og drømmer om å bli YouTube-stjerne. Men en dag finner han et merkelig metall-egg i hagen, og blir kjent med romvesenet Fred. Fra da av er det ingen ting som lenger er særlig normalt! En spinnvill historie om romvesener, berømmelse, bøller, actionhelter, vennskap og sekkepipemusikk. Gjennomillustrert av forfatteren selv.

Oppfinneren – jakten på evighetsmaskinen

Dette er det norske motsvaret til Amuletten-serien. Mange har falt pladask for tegneseriebøkene, og denne er bare helt nydelig! Dette er en spennende fortelling fra et helt magisk univers. Kobolt og Linnea nekter å forholde seg til at alt skal være slik det alltid har vært, og streber etter å bli oppfinnere, som bestefar. Dette er en spennende bok, som jeg håper det kommer mange, mange oppfølgere til. For denne serien kommer til å få barn til å lese i åresvis. 

Oppfinneren – jakten på evighetsmaskinen

Av Lars Henrik Eriksen

Gutta i trehuset med 143 etasjer - drar på en skrekkelig avslappende ferie

Av Andy Griffiths

Del 11 av serien Gutta i trehuset

En av Norges mest populære barnebok-serier for 8-12-åringer - en garantert favoritt! Bli med opp i trehuset med 143 etasjer, hvor alt kan skje.

Hundemannen håver inn

Av Forfatter Dav Pilkey

Del 8 av serien Hundemannen

En politimanns kropp med hundehode og hundeinstinkter, hva kan gå galt? Verdens ondeste katt, Petter, har tenkt gjennom hva som betyr noe her i livet, mens Vesle-Petter strever med å finne det som er godt i verden. Kan Petter og Hundemannen ta en pause fra å sloss som hund og katt lenge nok til å slå potene samme og jobbe sammen som ett lag? De trenger hverandre som aldri før, Vesle- Petter (og resten av verden) stoler på dem.

Operasjon Julekule

Av Jørn Lier Horst

Det blir aldri en rolig jul i Elvestad, hvor det alltid er et mysterium på gang som Tiril, Oliver og Åtto må etterforske. Operasjon Julekule er en samlebok som inneholder de to tidligere publiserte juleheftene Jakten på den grønne votten og Jakten på snøkrystallene. I tillegg inneholder boka det lille julemysteriet Operasjon Julekule.

Les høyt for barna

Jeg er stor fan av å lese høyt for barn, også for de største barna. Det å være på en litterær reise sammen, og kunne lage noen teorier om hvordan dette vil gå, og få noen felles opplevelser er sunt for både barna og de voksne. Og om man ikke rekker å lese for alle hver kveld, så kan man jo dra et ekstra kapittel til frokosten på søndag? Og kanskje de eldste barna kan bidra i høytlesningen? 

En som alltid leverer gode historier til vår høytlesning er David Walliams. I Uhyret i Buckingham Palace er vi i London, ca 100 år frem i tid. Dronninga sitter i Tower of London, kongen har mista grepet og verdens skjebne ligger i hendene til den litt puslete prins Alfred. David Walliams blir ofte sammenliknet med Roald Dahl, og det med rette! Her er det humor og rampestreker over en lav sko. En herlig uforutsigbar historie! 

Uhyret i Buckingham Palace

Av David Walliams