Hopp til hovedinnholdet
13 min Anbefalinger

Bokhøsten: 14 bøker du må få med deg

Bokhøsten 2022 er i gang for fullt og det er det mye å glede seg til. Her er et lite utvalg av våre favoritter.
TekstBerit Rødstøl
Årets bokhøst byr på stor variasjon og mange gode bøker for enhver smak.
Årets bokhøst byr på stor variasjon og mange gode bøker for enhver smak.

Lista over hvilke bøker du bør få med deg er litt i overkant for denne artikkelen. Vi har derfor gjort et lite utvalg av alt vi gleder oss til denne bokhøsten.

Drømmen om et tre av Maja Lunde

Med Drømmen om et tre avslutter Maja Lunde et av de store romanverkene i nyere norsk litteratur. Lunde regnes som en av våre største internasjonale forfattere og bøkene hennes er oversatt til 40 språk. Klimakvartetten er feiret av både kritikere og lesere og består av Bienes historie (2015) Blå (2017) og Przewalskis hest (2019).

Handlingen i Drømmen om et tre er lagt til Longyearbyen i 2110: Dypt inne i fjellet, langt mot nord, ligger et hvelv fylt av frø fra all verdens hjørner. Tommy vokser opp i Svalbards brutale landskap, med to brødre han vil gjøre alt for og en farmor som er hvelvets frøvokter. Å overleve like sør for Nordpolen krever mye, men det lille samfunnet har funnet sin form, de har for mange år siden kuttet kontakten med andre land, og lever i pakt med naturen.

Så rammes Longyearbyen av en katastrofe. Tommy, brødrene og farmoren er blant de få etterlatte. Seks ensomme mennesker i et øde landskap, i besittelse av en skatt verden trodde var forsvunnet for alltid.

Samtidig, langt borte, lever Tao på minnene over sønnen Wei-Wen, som hun mistet for tolv år siden. Hver dag er lik, hun er nummen og trist. Og hun sulter, som resten av folket, i en skrinn og utarmet natur, hvor mange arter har forsvunnet. Men alt endrer seg den dagen Tao blir bedt om å lede en ekspedisjon mot nord. Målet er Svalbard og frøene.

Drømmen om et tre

Av Maja Lunde

Boken kommer 9. september. Forhåndsbestill allerede nå for å sikre deg denne.

Gjestene av Agnes Ravatn

En etterlengtet bok av forfatteren av Dei sju dørene (2019) og Fugletribunalet (2013) Ravatn er spesielt god til å kombinere litterær dybde med spennende plott og særegen humor.

Gjestene handler om Karin og Kai som får låne en påkostet hytte ved Oslofjorden. Den arkitekttegnede hytta går i ett med terrenget og mangler ingen ting. En dag spaserer Karin rett på en hyttenabo som viser seg å være forfatteren Per Sinding. Han er gift med en enda større forfatter, nemlig Hilma Ekhult. Nye penger møter gamle og snart har Karin og Kai viklet seg inn i noe de ikke kommer seg så lett ut av.

Her er det bare å glede seg!

Gjestene

Av Agnes Ravatn

Kommer i salg 6. oktober. Forhåndsbestill allerede nå for å sikre deg boken.

Femten år av Vigdis Hjort

Vigdis Hjorth har markert seg som en uredd og modig forfatter i norsk samtidslitteratur. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som startet debatten om bruken av levende modeller i litteraturen. Romanen ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. I 2020 kom Er mor død, som fikk svært god mottakelse og ble nominert til Brageprisen og Subjektprisen.

Vigdis Hjorth skriver lysende og innsiktsfullt om et ungt liv, om å oppdage løgn og velge å leve sant. Det er en rytme i unge Paulas liv som gir barndommen en klarhet - måltidene ved bordet hjemme, skiturene i marka, somrene på hytta, besøkene hos mormor på øya. Mor, far, søster og bror er de viktigste menneskene i livet hennes. Og så har hun Karen, som er bestevenn. Roen brytes den sommeren Paula oppdager en bunke med brev som moren har skrevet til mormor. Familielivet som beskrives i dem er ikke til å kjenne igjen, det er fullt av løgn. Morens forstillelse blir et sjokk for Paula. Hvordan skal hun bære det hun plutselig vet? Hun står på terskelen til å bli voksen, og verden åpner seg for henne som et forferdelig og et vidunderlig sted. Hun vil ikke begynne å lyve om livet sitt.

Femten år

Av Vigdis Hjort

Kommer 16. august. Forhåndsbestill allerede nå for å sikre deg denne

Etterklang av Helga Flatland

Helga Flatland har siden debuten fått et stort publikum for måten hun beskriver menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd. Hennes seneste roman, Et liv forbi, kom høsten 2020, til strålende mottakelse.

Etterklang handler om Mathilde som er lærervikar i Oslo og mister jobben da det blir oppdaget at hun har et forhold til en av elevene sine, den atten år gamle Jacob. Oslo er nedstengt, verden snevres inn, og hun begynner å tenke på å flytte ut av byen; drømmer om tradisjoner og ekte verdier - om det autentiske livet som finnes der. Hun leier seg et hus i Telemark. Johs representerer alt Mathilde forestiller seg at finnes i distriktene. Han er barnebarnet til den største hardingfelespilleren i Telemark, driver en stor og moderne melkegård sammen med broren - en gård som har vært i familien siden 1600-tallet. I tillegg underviser han i felespill og påtar seg å lære opp Mathilde. Men man kan ikke lære en slått uten å kunne den medfølgende soga. Slåttesoger er fortellinger som hører til slåttene, og mange av dem handler om kvinners opprør eller ulydighet - og påfølgende ulykkelige skjebne.

Etterklang

Av Helga Flatland

Kommer i salg 23. september. Forhåndsbestill allerede nå for å sikre deg boken.

Foto: Agnete Brun

Familieverdier av Jens M. Johansson

Dette er kanskje en av seinsommerens morsomste bøker. Familieverdier er en syrlig samtidssatire og en komedie om en manns fall.

Den tidligere tennisproffen Storm Sandberg har mistet alt. Padel-anlegget på Vinterbro ble ikke den suksessen han hadde håpet på og kona, den franske galleristen Margot, er i ferd med å forlate han. Det hjelper ikke at mora er den store teaterregissøren Gerd Bye, som kombinerer omsorg og manipulasjon i en fin miks.

Uten penger satser Storm alt på ett siste kort for å redde både ekteskap og anseelse: Han bestemmer seg for å sette opp den greske tragedien Medea på Folketeateret – som musikal.

Familieverdier

Av Jens M. Johansson
Familieverdier» er en mild satire skrevet med overskudd og vidd. Humor og sårt alvor går hånd i hånd … Elvetesatanskukk-ø for en artig bok!

Gabriel Michael Vosgraff Moro.,VG
Terningkast 5

Familieverdier» er komedie og parodi, samtid satt på spissen. Men boka er også trist så det holder. I kombinasjonen ligger forfatterens suksess. … Forfatteren fortjener en gratulasjon.

Leif Ekle, NRK

Egne barn av Trude Marstein

Trude Marstein skriver drivende godt om de trivielle, forbudte og gale følelsene som ligger under overflaten når mennesker møtes.

Det er fellesdugnad på torpet som Anja eier sammen med eksmannen Ivar. De nye kjærestene er med og alle barna er der. Egne barn handler om ambisjoner og skuffelser, om pretensjoner og avsløringer. Om vår jakt på tilhørighet og mening, på beruselse og overskridelse. Om barna og makten man har og ikke har over dem, ansvaret og lengselen etter frihet. Og om gleden og kjærligheten som dukker opp glimtvis, nærmest ved en tilfeldighet.

Da Lotte fikk høre om fellesdugnad på torpet, sa hun: «Jeg fatter ikke hvorfor dere skal komme da, jeg fatter ikke hvorfor du og pappa skal late som at dere er venner.» Vi spiste middag, hun stakk gaffelen i en kjøttbolle, hun er fjorten. «Dere hater jo hverandre, kan dere ikke bare fortsette med det?» Jeg ble helt på gråten av en sånn beskyldning, jeg klarte nesten ikke snakke. «Det gjør vi vel ikke», sa jeg. «Det har vi aldri gjort.»

Egne barn

Av Trude Marstein

Boken kommer 26.august. Forhåndsbestill allerede nå for å sikre deg denne.

Vi er ikke her for å ha det morsomt av Nina Lykke

Nina Lykke er klar med oppfølgeren til romanen Full spredning som hun fikk Brageprisen for.

Hvis du vil lese om bortskjemte middelklassemennesker som graver rundt i sitt eget navlelo, da er dette boken for deg.

Knut er en middelaldrende forfatter med én suksessroman bak seg. Han bor vegg i vegg med Frank, grafisk designer med hjemmekontor og Knuts livsvitne, så å si. Nå er Knut invitert til litteraturfestivalen på Lillehammer, riktignok som stand-in, men likevel. Frank skal få være med og bo gratis på Knuts rom på Breiseth; i det hele tatt har Knut planer om å tyne mest mulig ut av denne festivalen, nå som han endelig har fått en slags ny sjanse.

Med det forrige romanforsøket sitt ville han imøtegå anmeldernes beskyldninger om at han løper den hvite, privilegerte middelklassens ærend, men redaktøren var ikke imponert, og boken kom aldri ut. Her på Lillehammer øyner Knut muligheten til å kare seg opp og gjøre seg gjeldende igjen.

I denne romanen holder Nina Lykke lupen over et miljø hvor alt er lov – hvis man bare holder seg til reglene. For vi er jo ikke her for å ha det morsomt.

Vi er ikke her for å ha det morsomt

Av Nina Lykke

Boken kommer 14.oktober. Forhåndsbestill allerede nå for å sikre deg denne.

Stakkar av Matias Faldbakken

Kunstner og forfatter Matias Faldbakken er en av norsk samtidslitteraturs mest orginale forfattere. Det var en fest å lese hans forrige roman Vi er fem som Faldbakken mottok P2-lytternes romanpris 2019 for, Kritikerprisen 2019, og ble også nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Nok en gang har Faldbakken skrevet en orginal og fengslende roman. Stakkar handler om utstøtelse, ensomhet, begjær og omsorg. Fortellingen veksler fritt mellom realistiske romantradisjoner, samtidssatire, romanse og folkediktning, og flere historiske epoker er i sving samtidig.

En gang for ikke lenge siden kom et barn, stakkar, krypende ut fra skogen. Ungen kløv opp grøftekanten og begynte å lunte på måfå bortetter grusveien. Det var et sørgelig skue.

Denne ungen var ustelt og fæl. Håret lå i pølser. Pannen vred seg. Et skremt blikk stakk ut, øynene virret over to skorpete nesehull. Leppene var stive og blå og halsen alt for tynn. Rundt overkroppen slang en lang klut eller fillete vest, og nedenfor stavret to spinkle ben med kneledd bredere enn både legg og lår. Ungen var uskodd. De overdimensjonerte føttene liknet våte raggsokker. Knokene på den ene hånden støtte nå og da i bakken. Og inntil ribbena klemte den spede, krumme figuren en slitt mappe, kanskje en konvolutt, som om et dyr kom ut fra skogholtet med en beskjed.

Den ensomme fostergutten Oskar jobber på bruket til Aud og Olav Blum for kost og losji. En dag oppdager han et barn i skogen, en utemmet unge, som han fanger og tar med seg hjem. Ungen lider av veksthemming og er nesten helt uten språk. Men under Oskars forpleining begynner den å utvikle seg i en rasende fart.

Stakkar

Av Matias Faldbakken

Kommer i salg 23.september. Forhåndsbestill allerede nå for å sikre deg denne.

Knivtid av Kim Hiorthøy

Kim Hiorthøy, født 1973, er utdannet billedkunstner og har lang fartstid som grafisk designer og illustratør, men har også arbeidet med musikk, koreografi og film.

Knivtid består av 50 korte fortellinger. De fleste handler om å fortelle fortellinger, om fortellingene som blir fortalt og om de som forteller dem. Det starter ofte enkelt og tilforlatelig, for etter hvert å ende i ville og noen ganger hallusinatoriske reiser ned i tilværelsens mørke hjørner og avlukker.

En mann tar med seg noen venner ned i en labyrint han har bygget i kjelleren. En kvinne som har blitt orakel reiser fra bygård til bygård for å svare på spørsmål fra de som bor der. En kvinne sykler ut av byen om natten for å være sammen med en grop. En gutt hjelper et løgnaktig esel med å rømme. En mann med veldig mye dårlig samvittighet betaler noen for å gi ham juling.

Men hva hvis det er motsatt? sa jeg. Hvordan motsatt, sa August. At du ikke forstår, sa jeg. At du helt mangler innsikt. At ingen spørsmål vokser i deg, og at alt i stedet bare føles – helt greit, egentlig. Kan du skrive en fortelling av det òg? August så på meg. Jeg kan ikke det, sa han. Men måten du spør på, gir meg en følelse av at kanskje du kan. Ja, sa jeg. Jeg har faktisk tenkt på en sånn fortelling. Den handler om noen som går på kafé. Og så, fordi det skjer en slags misforståelse, får de seg et gratis ostesmørbrød. August nikket langsomt. Han smilte ikke. Og så er det ostesmørbrødet bare kjempegodt, sa jeg. Og etterpå går de hjem til seg selv og sitter litt. August var stille i et par øyeblikk, og så sa han: Litteratur kan være så mye. Det var det jeg tenkte først, sa jeg. Men så ble jeg plutselig usikker.

Knivtid

Av Kim Hiorthøy

Boken kommer i salg 2.september. Forhåndsbestill allerede nå for å sikre deg denne.

Usynlige kvinner av Caroline Criado-Perez

Forestill deg en verden hvor mobilen er for stor for både hånden og lommen din, hvor legen din skriver ut en medisin som er feil for din kropp, hvor du har 47 % større sjanse for å bli alvorlig skadd i en bilulykke eller hvor de utallige arbeidstimene du legger ned hver uke ikke blir anerkjent eller verdsatt. Om noe av dette høres kjent ut så er det gode sjanser for at du er kvinne.

Alt fra økonomisk utvikling og helsevesen, til utdanning og offentlig politikk er avhengig av tall for at ressurser skal bli fordelt og avgjørende beslutninger skal bli tatt. Data er rett og slett grunnleggende for den moderne verden. Men fordi statistikk behandler menn som standard og kvinner som atypiske, er skjevheter og diskriminering bakt inn i systemene våre. Og kvinner betaler dyrt for denne skjevheten: i tid, i penger, og altfor ofte med livet.

Bygd på hundrevis av studier og skrevet med energi, vidd og glitrende intelligens, er Usynlige kvinner en banebrytende avsløring av hvorfor vi lever i en verden designet for menn, en verden hvor vi er programmert til å se det mannlige kjønnet som standard og ignorere eller viske ut kvinnelig erfaring.


Usynlige kvinner

Av Caroline Criado-Perez

Boken kommer på norsk 15.september. Forhåndsbestill allerede nå for å sikre deg denne.

Les denne boken og fortell meg så at patriarkatet er et utslag av min fantasi.

Jeanette Winterson, New York Times

Criado Perez prøver ikke å bevise en enorm konspirasjon, hun bruker rett og slett data som en laser for å skjære gjennom tåken av ubevisste og tankeløse prioriteringer.

The Guardian

Blodmåne av Jo Nesbø

Krimkongen Jo Nesbø er aktuell med en ny og spennende bok denne høsten.

Harry har reist til Los Angeles for å drikke seg i hjel etter at livet hans er gått i stykker. Langt på vei har han greid det, men ikke helt. Han har hjulpet den eldre filmskuespilleren Lucille unna et narkotikakartell hun skylder én million dollar. Hun har gitt ham husly, selskap og en skreddersydd dress. I Oslo er to jenter forsvunnet og drept. Én av de mistenkte er en kjent eiendomsbaron. Katrine Bratt vil kontakte landets fremste spesialist på seriemord, men for sjefene i Politiet er et samarbeid med Harry Hole uaktuelt. Den mistenkte eiendomsbaronen vil derimot hyre ham som privatetterforsker. Harry takker nei, men det er før kartellet tar Lucille som gissel. Løser han saken, skal han få en bonus som dekker Lucilles gjeld. Hjemme i Norge samler Harry et lag bestående av en kokainselgende barndomsvenn, en korrupt politimann og en kreftsyk psykolog. Kartellet har gitt dem ti dager. Klokka tikker, og det er varslet blodmåne over Oslo.

Blodmåne

Av Jo Nesbø

Boken kommer i salg 30.august. Forhåndsbestill allerede nå for å sikre deg denne.

Den andre av Kristin Solberg

Da NRK- journalist Kristin Solberg rapporterte fra krigen mot IS så hun barn dø foran øynene sine. Nå har hun skrevet en bok om kvinnene som befant seg på den andre siden.

Aisha Shezadi Kausar var en kjent figur i det norske islamistmiljøet da hun reiste til Syria og sluttet seg til IS i 2014. Med seg hadde hun sin ettårige sønn. Noen måneder senere var gutten død. Tre år etter dukket Aisha opp i en kurdisk fangeleir og sa hun ikke lenger var del av IS. Men hvordan kunne en jente fra Bærum i det hele tatt slutte seg til en terrorgruppe som sjokkerte en hel verden? Kristin Solberg, kjent som Midtøsten-korrespondent for NRK, har stått ved frontlinjen i kampen mot IS, ofte i frykt for sitt eget liv. I jakten på svar har hun reist i restene av kalifatet og i tre år ført samtaler med Aisha og dem rundt henne. Resultatet er en historie om oppvekst med mobbing og vold, om radikalisering og om livet i kalifatet. Det er også fortellingen om en journalist som har sett IS' grenseløse brutalitet med egne øyne.

Les intervjuet med Kristin Solberg her.

Den andre

Av Kristin Solberg

Boken kommer i salg 26.august. Forhåndsbestill allerede nå for å sikre deg denne.

Den sjenerte gudfaren av Kjetil Østli

Hvem er farligst i landet her? Politiet og mediene pekte på Ghulam Abbas, lederen av den såkalte B-gjengen som i årevis lå i krig med Young Guns og A-gjengen og som gikk for å være en stor og svært organisert forbryterorganisasjon. Abbas er norsk-pakistaner og ble i 2009 dømt til fengsel for organisert kriminalitet. Etter endt soning har Abbas fått livet på rett kjøl. I dag er han familiefar og miljøarbeider i Oslo, og han tar sosionomutdanning.


Den prisbelønte journalisten og forfatteren Kjetil Østli har i flere år møtt Ghulam Abbas. Sakte, men sikkert har den tidligere gjenglederen tegnet opp et liv som ikke ligner noe annet i Norge. Han har fortalt om en fin barndom med varme foreldre, møtet med den norske skolen, utfordringen med norskfaget, den økende rasismen mot "utlendingene", fallet fra skolen, den ville ungdomstiden, om merkeklær og pengejag, tyverier og blind vold, om hasjrøyking og salg av narkotika, gjengkrig, drapsforsøk og skytingen på Aker Brygge, om rettssaker og årene i fengsel - og ikke minst: Hvordan han kom seg ut av dette miljøet, stifte familie og etablere et liv som en normal, godt integrert familiemann. I denne dokumentaren får vi et unikt innblikk i et lukket og myteomspunnet miljø, og ikke minst får vi et nytt og forfriskende syn på frafall i skolen og hva som trekker enkelte ut i rus, gjenger og kriminalitet. Kort sagt: den vanskelige integreringen - fra en som har opplevd utenforskap på kroppen.

Gudfaren - om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenen

Av Ghulam Abbas og Kjetil Stensvik Østli

Boken kommer i salg 28.august. Forhåndsbestill allerede nå for å sikre deg denne.

Kjøkkenfest - mat du blir glad av å dele av Reneé Fagerhøi

Den sprudlende kjøkkensjefen Reneé Fagerhøi er kanskje mest kjent som dommer i TV-programmet Familiekokkene. Som kokk har hun en raus og ujålete stil og en smittende matglede. I denne boka deler hun sine beste retter med smaker fra hele verden. Lær å lage hjemmelagde dumplings, biff tartar, veggislasagne og det beste ostesmørbrødet du har smakt i ditt liv. Boken inneholder en rekke kokketriks og råd til matlagingen. Hver rett er utstyrt med handleliste og grundig fremgangsmåte, så det er lett å slappe av når gjestene ringer på døren!

Kjøkkenfest - mat du blir glad av å dele

Av Reneé Fagerhøi

Boken kommer i salg 16.oktober. Forhåndsbestill allerede nå for å sikre deg denne.