Hopp til hovedinnholdet

Julekalenderbøkene for hele familien

Lag en magisk nedtelling til jul med disse julekalenderbøkene.
TekstBerit Rødstøl

Førjulstida er den store ventetida da barna teller ned til julaften. Gjøre ventetiden litt kortere med disse flotte kalenderbøkene som har ett kapittel for hver dag frem mot jul.

Jula er her!

I denne praktboka får du 24 nye fortellinger skrevet og illustrert av noen av Norges fremste forfattarere og illustratører. e

Fyll ventetida med framtidens juleklassikere, med bidrag frå blant andre Maja Lunde, Maria Parr, Bobbie Peers, Simon Stranger, Agnes Ravatn, Tom Egeland, Frode Grytten, Tegnehanne og Herborg Kråkevik. «Jula er her!»

Jula er her - 24 fantastiske julehistorier for barn

Seldas julekalender

En gøyal og annerledes julekalender om naturens- og vinterens gåter.

Boken inneholder 24 hemmeligheter fra naturens verden med NRK programleder Selda Ekiz. Boken er formet som en vakker julekalender. Hver side må sprettes opp for å finne svaret på dagens hemmelighet, og den er gjennomillustrert med tegninger som vil få hele familien i julestemning.

Hva er frostrøyk? Hvor blir fuglene av om vinteren? Hvordan lager man islykt? Og hva er egentlig gull, røkelse og myrra? Helt siden Selda var programleder i Newton, har hun formidlet naturens mysterier til barn og unge på en gøyal, enkel og morsom måte.

Seldas julekalender- 24 mysterier fra naturens verden

Av Selda Ekiz

Tikkens jul

Årets julekalender på NRK Super er Kristiania Magiske Tivolitheater. Tikkens jul er den gripende historien om Tikken fra tv-serien.

Tikken er en jente på ni år som holder til i fattigslige kår i Vika i Kristiania, hvor hun lever av å selge fyrstikker på gata. Hun kan ikke lenger gå etter å ha hatt polio, men sitter i en tralle som trekkes rundt av den store og lojale hunden Nansen. Moren og søstrene behandler henne dårlig, og i gatene herjer barnegjengen Vikapakket. En dag får hun vite noe som skal komme til å endre alt: hun er adoptert!

Dermed begynner Tikken og Nansen jakten på hennes virkelige foreldre. Lever de fremdeles? Savner de henne? Kanskje hun egentlig er en prinsesse? I enden av eventyret venter verdens fineste julegave

Tikkens jul

Av Kjetil Indregard

Adventsstjernen

De lever helt ulike liv. Stella, 11 år fra Norge, har en pappa som er politi og en mamma som er borte. Yousef, 17 år fra Palestina, er en flyktning med avslag på oppholdstillatelsen. De møtes en desemberdag på en låve, og skjønner snart at under stjernehimmelen er de mer like enn de kanskje tror.

En bok om flukt og hjemløshet, men også vennskapsbånd og det å høre til. En hjertevarm og tankevekkende kalenderbok fra en våre viktigste samtidsforfattere.

Adventsstjernen

Av Simon Stranger

Rampenissens julekalender

Rampenissen er en forholdsvis ny tradisjon i Norge. Barna elsker den rampete nissen som flytter inn i desember hvert år.

Hvorfor henger rampenissen etter én fot i vinduet? Og hvordan havnet kosedyrene i kjøleskapet? I desember flytter rampenissen inn. Det betyr en ny rampestrek hver morgen fram til julaften. Ifølge rampenissen har alt han gjør, en naturlig forklaring. Rampenissens julekalender er en underholdende og humoristisk fortelling i 24 deler om hvordan rampenissen vikles inn i en gammel krangel mellom nissene fra Nisseland og fjøsnissene.

Hver dag forteller rampenissen selv hva som har skjedd siden sist og hvorfor det ble som det ble. Boken har et eget hemmelig kapittel for voksne med liste over hva som trengs for å forberede rampenissens sprell og hvordan det det skal se ut når barna våkner. Rampenissens julekalender er også en fortelling om hvor lett det blir til at julen handler om gaver og ting, og at selv nisser kan trenge en påminnelse om at det først og fremst er godhet og kjærlighet som gjør juletiden magisk.

Ved å scanne en QR-kode som er i boken, kan den også høres som lydbok hver dag i desember. Boken er nydelig illustrert av Darling Clementine.

Rampenissens julekalender

Av Ole André Sivertsen

Rampenissens julekalender - årgang 2

En ny, underholdende og humoristisk fortelling i 24 deler.

Tiden har stoppet i Nisseland og rampenissen kjemper for å redde julen for nisser, troll og mennesker. Hver dag forteller rampenissen selv hva som har skjedd siden sist og hvorfor rampestreken ble som den ble. Rampenissens julekalender, årgang 2 handler også om hvordan juletiden er en mulighet vi har til å være sammen og at det er når tiden går som saktest at julen virkelig er magisk.

Eget kapittel for voksne for å forberede rampenissens sprell. Scan QR-koden du finner i boka og la rampenissen selv fortelle ved frokostbordet. Frittstående historie og ikke en fortsettelse av Rampenissens julekalender, årgang 1.

Rampenissens julekalender - årgang 2

Av Ole André Sivertsen


Snøballkrigeren

Hva skjer når to snarrådige barn setter himmel og jord i bevegelse for å oppfylle oldemors siste ønske? Åsmunds oldemor er i ferd med å bli dement. Jula nærmer seg, og det eneste hun vil, er å gjenoppleve den store snøballkrigen bygdas barn pleide å arrangere på lille julaften. Sammen med vennen Margit går Åsmund i gang med å ta opp den årlige tradisjonen. Men det skal ikke bli lett. Plassen der snøballkrigen fant sted er gjenvokst, oldemors barndomsvenner har vandret videre, og det er bare et tidsspørsmål før oldemor selv havner på sykehjem.

Snøballkrigen

Av Sigmund Løvåsen

Alva og julenissen

En varm og gjenkjennelig fortelling om alt førjulstida har å by på. Dette er en lete-, telle- og finnebok med en oppgave for hver dag fram til jul.

Det nærmer seg jul, og Alva og familien er i full gang med forberedelsene. Det er Julenissen også. I Alva og julenissen følger vi Alva og familien hennes gjennom hele adventstiden. De baker og pynter juletreet, pakker inn julegaver og lager julepynt. Samtidig, på Nordpolen: Julenissen og hjelperne hans har det skikkelig travelt. Det er mye å gjøre og mange barn som skal få julegaver, men Julenissen tar seg tid til å lese alle brevene han får.

Alva og julenissen - adventsbok for alle som gleder seg til jul

Av Maren Tjelta Thu

Snøsøsteren

Snøsøsteren er en julefortelling i 24 deler som tryller frem den magiske julestemningen du kjenner fra Charles Dickens' A Christmas Carol, H. C. Andersens fortellinger og barne-tv-serier som Snøfall.

Det er snart julaften, som også er dagen Julian blir 11 år. Vanligvis er det årets beste dag, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men i år er ingenting som det pleier. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst. Så en dag møter Julian den livsglade juleelskeren Hedvig og han begynner å tro det kan bli jul likevel. Men det er noe mystisk med huset som Hedvig bor i. Hvem er den underlige gamle mannen som stadig dukker opp? Og hva er det egentlig Hedvig skjuler?


Snøsøsteren - en julefortelling

Av Maja Lunde

Trolleliv

En magisk og eventyrlig julekalenderbok der budskapet er at vi må ta vare på hverandre og på tradisjonene.

Trollungene Pajko og Paja vil hjelpe den gamle løvenissen Nikk som holder på å bli glemt og forlatt av familien på gården. De vil til og med rive den gamle låven der Nikk bor. Kan trollungene vekke julestemningen hos dem alle, og redde husnissen? En underholdende kalenderbok for store og små.

Blåfjell

I 24 kapitler får vi møte Turte og Tvilling, Blåmor og Blåfar, de andre nissene og alle folkene i Bygda.

Blånissene gjør som de har gjort i hundrevis av år, de våkner den første desember for lage Den blå timen hver dag frem til de skal lage den store Julenatthimmelen. De holder fjellet rent og ryddig til tross for at Mamsen og Lillegutt bruker det som søppelfylling, men hva skjer når det kommer en inn i fjellet som ikke er helt lik de andre?

Denne historien handler om mangfold, og fravær av mangfold. Hva skjer når det kommer inn en med en annen farge? Hvordan skal en liten blånissejente få de voksne til å forstå at den urgamle blånisseregelen om at Blåfjell kun er for Blånisser ikke lenger holder mål? Får hun dette til, eller må den som har tatt en nisse med en annen farge inn i Blåfjell gjøre som den urgamle regelen sier; Forlate Blåfjell og aldri, aldri komme tilbake ... Denne boken er nyskrevet og nydesignet, illustrert med Svein Solems stemningsfulle oljemalerier.

Blåfjell

Av Gudny Ingebjørg Hagen

Andre koselige julebøker for barna:

Julegrisen av J.K. Rowling

En spennende fortellingen om en gutts kjærlighet til det kosedyret han er aller mest glad i, og hvor langt han er villig til å gå for å finne det igjen.

Jack er veldig glad i kosegrisen sin, Gisse Gis, som han fikk da han var liten. GG har alltid stilt opp for ham og fulgt ham i tykt og tynt. Så en julaften skjer det forferdelige: GG blir borte. Men på julekvelden kan mirakler skje - det som er forsvunnet, kan komme til rette igjen, og alle slags ting kan bli levende ... også leketøy.

Brillebjørns jul - to fortellinger i én bok

Herlig julestemning med Brillebjørn.

Kjenner du Brillebjørn fra NRK Super? I denne boka kan du lese om hva som skjedde da Brillebjørn selv var en liten bjørn. Dette er en samleutgave med to koselige fortellinger om Brillebjørn som feirer jul.

Jakten på Rampenissen

En rampenisse holder innbyggerne i Elvestad våkne om natta. Det er ikke en liten nisse som driver med skøyerstreker, rampete triks og gøyale påfunn, men en stor rampenisse som liker ting som glitrer. Han har også en helt spesiell innbruddsplan. Tiril og Oliver i Detektivbyrå nr. 2 er opptatt med en konkurranse om å lage byens høyeste snømann, men bestemmer seg for å finne ut hva den store rampenissen egentlig driver med. Leserne kan selv være med på å løse mysteriet ved å finne spor, løse koder og følge ledetrådene. Det gjelder å ha øynene med seg. Løsningen finnes skjult i teksten og i bildene - og på neste side!

Jakten på Rampenissen

Av Jørn Lier Horst

Mysteriene i Kråkeslottet barnehage

Årets mest julete samlebok! En fin gavebok i den bestselgende serien om Leon, Live og alle de andre i Kråkeslottet barnehage! Denne gangen har vi samlet bøkene: Hvor er den mellomste Bukken Bruse? Hvor er lucia-kronen? Hvor er Julenissen?

Mysteriene i Kråkeslottet barnehage - bukken Bruse, Lucia og julenissen

Av Lars Mæhle