Hopp til hovedinnholdet

Nå er Valérie Perrins debutbok endelig på norsk

Franske Valérie Perrin har hatt megasuksess med romanen Å vanne blomster om kvelden. Nå kommer endelig forfatterens vakre debutbok på norsk.
Foto & videoMaria Kleppe Vihovde
TekstNina Bjordal

Glemt på en søndag ble utgitt i 2015 og vant flere litterære priser i Frankrike. Den har blitt oversatt til 20 språk. Nå kommer den endelig til Norge.

Å vanne blomster om kvelden-suksessen

Det var i 2018 at den franske forfatteren begynte å gjøre internasjonal suksess med romanen Å vanne blomster om kvelden. Boka ble den mest solgte i Norge i 2022, og fortsatte å toppe bestselgerlistene i 2023.

«Tårene strømmer under lesningen av verdens vakreste bok … kunne gitt terningkast sju», skrev Cathrine Krøger i Dagbladet og ga boka terningkast 6, og flere gode anmeldelser skulle det bli.

Perrins debutroman Glemt på en søndag sies å ha en skrivestil som minner mye om Å vanne blomster om kvelden, og boka er minst like vakker.

– Min mest poetiske bok

Valérie Perrins debutbok er både humoristisk og nostalgisk. Den handler om hvordan fortiden påvirker nåtiden, og hvordan uforløst kjærlighet kan skape dype arr.

Vi møter 21 år gamle Justine som har bodd sammen med besteforeldrene og fetteren Jules helt siden foreldrene døde. Hun jobber på aldershjem og bruker mye av dagen på å stelle for, og høre på fortellingene til, de gamle. Justine kommer særlig tett på den nesten 100 år gamle Hélène og bestemmer seg for å skrive ned livshistorien hennes i en blå notisbok.

Mens Justine hjelper Hélène med å bearbeide minner om både kjærlighet og krig, blir hun inspirert til å ta et oppgjør med fortidens hemmeligheter og til å takle hennes livs store tap.

Men en dag begynner de pårørende å motta mystiske telefonsamtaler fra aldershjemmet, og alt blir snudd på hodet.

– Det er ti år siden jeg skrev ferdig denne boka. Jeg husker det veldig godt, jeg sendte førsteutkastet til forleggeren min i november 2013, sier Perrin.

Hun forteller at hun det året var så heldig at hun fikk 6 måneder med den luksusen det er å kunne sette seg ned og skrive hver dag.

– Jeg tok i bruk hele livet mitt, all min kjærlighet, alt jeg var glad i. Jeg skrev om ungdommen og alderdommen, om familiehemmeligheter, og om kjærligheten – som jeg er så glad i, sier Valérie Perrin.

– Det er min mest poetiske bok.

Glemt på en søndag

Av Valérie Perrin

– I hodet mitt skriver jeg ikke romaner, jeg skriver filmer

Valérie Perrin giftet seg nylig med Frankrikes svar på Ingmar Bergman, den kjente filmregissøren Claude Lelouch. Ekteparet bor sammen i Montmartre i Paris, og Perrin skriver nå på sin fjerde roman. Hun forteller at også hun, som sin mann, tenker filmatisk.

– Jeg tenker kameravinkler når jeg skal beskrive noe som skjer. Jeg tenker ikke på bøkene mine som romaner, sier Perrin.

Da forfatteren var til stede på «Fransk aften» på Cappelen Damm-huset i november 2023, fortalte hun at når hun skriver et nytt kapittel, skriver hun på samme måte som om hun skulle regissert en filmscene.

– I hodet mitt skriver jeg ikke romaner, jeg skriver filmer. For eksempel tenker jeg ikke «nå skal jeg skrive kapittel 32», men heller «nå skal jeg lage den 30. scenen i denne filmen».

Perrin har i dag utgitt tre romaner. Perrins tredje roman, De tre, kom ut på norsk tidlig i 2023 og fikk meget god mottakelse. Den lå på norske bestselgerlister i flere måneder.

– Jeg skrev Glemt på en søndag for ti år siden uten å vite om det noen gang ville bli gitt ut. Nå er boken utgitt over hele verden. Dere skal få lese den fra og med januar, og jeg håper dere vil like den, sier Valérie Perrin.

Flere bøker av Valérie Perrin

Disse må leses 🌸