Hopp til hovedinnholdet

Redaksjonen anbefaler sommerpocket 2023

Her er våre anbefalinger til årets sommerpocket.
TekstBerit Rødstøl

Vi som jobber i ARK elsker bøker og leser gjerne flere bøker i måneden. Vi liker å snakke om bøkene vi har lest og tipser gjerne familie, venner og hverandre om vår siste leseopplevelse. Om sommeren liker vi gjerne lettere bøker som enkelt glir ned i bagasjen.

Her er våre pocket-anbefalinger.

Sandras favoritter:

Sandra er fra Sogndal og er ansvarlig for sosiale medier og signeringer i ARK. Hun har bokdilla og har sin egen blogg der hun anbefaler bøker.

Sandra har alltid vært glad i å lese og leser de aller fleste sjangre, men er ekstra glad i krim. Her er hennes pocket-anbefalinger:

Arr

Jørn Lier Horst og Thomas Enger sine bøker om Alexander Blix og Emma Ramm er ordentlig gode med spennende plott og engasjerende karakterer. Arr er så langt den beste i serien spør du meg, og har en unik vri da vi følger tidligere politietterforsker Blix fra innsiden av fengselet, hvor han selv sitter dømt. Arr er fjerde bok i serien, og kan leses frittstående, men aller helst anbefaler jeg å lese hele serien i rekkefølge for å få maks ut av universet.

Arr

Av Jørn Lier Horst og Thomas Enger

Kastanjemannen

Er du av typen som liker uhyggelig krim må du få med deg Kastanjemannen. Søren Sveistrup er kjent for å være forfatter av TV-serien Forbrytelsen, og du kan virkelig merke at han er vant til å skrive for skjerm. Du blir så dratt inn i historien at du nesten er til stede i handlingen, og den uhyggelige stemningen sitter i lenge etter at man har lagt fra seg boka. En ung kvinne blir funnet drept og med hånden skåret av. Over henne henger en kastanjemann, og snart oppdages et fingeravtrykk på den. Avtrykket stammer fra en jente som politiet mener har blitt drept. Men da en ny person blir drept og de finner enda en kastanjemann med de samme avtrykkene forstår de at ting ikke er som først antatt. Kastanjemannen finnes også som TV-serie. Men les boka først!

Kastanjemannen

Av Søren Sveistrup

Flere anbefalinger fra Sandra:

Ericas favoritter:

Erica er ARKs svenske Art Director. Hun har en bokglad datter på fem år som hun ofte leser sammen med. Erica og datteren liker best bøker med mye humor og morsomme illustrasjoner, men Erica elsker også krim.

Ein lykkeleg slutt

Dette er den beste boken jeg har lest på mange år! Ein lykkeleg slutt er en fargerik, morbid og utrolig historie om syv generasjoner gravferdskonsulenter. En sjelden leseopplevelse som helt slo pusten ut av meg, og fikk meg til å bli superfan av Uthaugs forfatterskap.

Beinrester

Beinrester er den femte boken i Ölands-kvintetten, men den kan fint leses frittstående. Jeg anbefaler dog å lese hele serien, fordi dette er en av de beste krimbøkene jeg har lest! Theorin vever inn innslag av folketro i disse bøkene, og naturen spiller også en stor rolle. Det er vakkert, skikkelig skummelt og umulig å legge fra seg!

Beinrester

Av Johan Theorin

Flere anbefalinger fra Erica:

Ragnhilds favoritter:

Ragnhild er fra Dovre og har jobbet i ARK i alle år, nå jobber hun med ark.no. Hun elsker å lese og slukte fantasy som ung, men nå går det stort sett i romaner og sakprosa. Ragnhild setter også pris på en god og guffen krim i ny og ne.

Sommerboken

Sommerboken er rett og slett en sommerklassiker fra 1972, skrevet av vår alles kjære Mummi-skaper Tove Jansson. Romanene hennes for voksne er også helt fantastiske! Sommerboken inneholder små historier om lille Sophia og farmoren på en liten øy i den finske skjærgården. Deres samtaler om alt mellom himmel og jord er nydelig, morsom og sår lesing.

Sommerboken

Av Tove Jansson

Jeg er egentlig ikke sånn

Jeg digger alt Marie Aubert skriver, og hennes siste roman som akkurat har kommet i pocket er intet unntak! I Jeg er egentlig ikke sånn samles familien i Linneas konfirmasjon og det tar ikke lang tid før dramaet og krisene trer frem. Vi følger fire av familiemedlemmene i et slags kammerspill, og det er særdeles fornøyelig å lese de ulike synsvinklene gjennom sammenkomsten og refleksjonene deres over eget liv. Som leser blir man tidvis passe frustrert av karakterene, samtidig som man både må le og gråte litt av dem.

Jeg er egentlig ikke sånn

Flere anbefalinger fra Ragnhild:

Heddas favoritter:

Hedda er fra Bjørkelangen og jobber som markedsansvarlig i ARK. Hun er altetende når det kommer til bøker og leser alt fra Bridgerton til Dan Brown og Åsne Seierstad, men favoritten er og blir krim og gjerne så skummelt at hun må sjekke at døra er låst før hun begynner å lese.

Inn mot sommeren bytter hun ofte ut krim og intrikate plott med hete flørter og lettlest underholdning. Her er to sommertips som Hedda slukte forrige sommerferie!

Kjærlig hilsen fra London

Hvis du er like glad i London som meg er Kjærlig hilsen fra London den perfekte boken i sommer. Her møter vi Val som arver en gammel bokhandel i Primrose Hill av sin mor som hun ikke har sett siden hun var tenåring. I bokhandelen har moren lagt igjen en liten skattejakt til Val som tar henne gjennom et herlig nabolag og som kanskje gir svar på hvorfor hun dro fra henne. I tillegg inneholder den en god dose kjærlighet som får det til å kile i magen. Perfekt for alle som liker bøkene til Lucinda Riley.

Kjærlig hilsen fra London

Av Sarah Jio

Malibu Rising

En bok der handlingen skjer i Malibu roper jo sommer og sol! Legger du til litt familiedrama, surfing, ung kjærlighet, rike mennesker og tidenes sommerfest får du den perfekte strandlektyren. Det er ikke uten grunn at denne har trendet på BookTok! Og hvis du har lest noen av de andre bøkene fra Taylor Jenkins Reid er det mulig du kjenner igjen noen av karakterene fra Daisy Jones & The Six eller Evelyn Hugos syv ektemenn.

PS: Husk at ARK-venner får 3for2 på engelsk pocket 😊

PPS: Denne kommer på norsk i disse dager!

Malibu Rising

Av Taylor Jenkins Reid

Flere anbefalinger fra Hedda:

Berits favoritter:

Berit er redaksjonsleder og teamleder i ARK og har skrevet flere bøker selv. Berit elsker bøker og leser alt fra barnebøker sammen med barna sine til dokumentarer og romaner. Hun er også en flittig bruker av kokebøker og hagebøker. 🌿

Jente, 1983

Noen bøker fester seg i deg og sitter igjen lenge etter at den er ferdiglest. Jente, 1983 er en slik bok. Den fikk meg til å tenke tilbake til egen ungdomstid og til alle gråsoner man plutselig står midt i.

En seksten år gammel jente innleder et forhold til en tretti år eldre fotograf. Er det egentlig et forhold? Eller er det noe helt annet som skjer? Nesten fire tiår senere, mens både hennes eget liv og verden utenfor krakelerer, prøver den voksne kvinnen å forstå den unge jenta hun en gang var.

Jente, 1983

Av Linn Ullmann

Til Paradis

Ikke la deg avskrekke av tykkelsen på denne boka. Når den er ferdiglest vil du bare ha mer.

Til Paradis er en tankevekkende og dystopisk fortelling om verdens undergang, men også om jakten på kjærlighet, lykke og frihet. Tre historier trekker seg over like mange århundre og gir tre totalt forskjellige versjoner av det amerikanske samfunnet.

Til paradis

Av Hanya Yanagihara

Flere anbefalinger fra Berit: